Parkinson en co-enzym Q10

In 2002 is door medewerkers van de Universiteit van Californië een onderzoek uitgevoerd bij mensen met een vroeg stadium van de ziekte van Parkinson. Uit ander onderzoek was namelijk gebleken dat bij Parkinson de mitochondriën in de hersencellen minder goed functioneren, mogelijk door een tekort aan co-enzym Q10. De 80 deelnemers werden in 4 groepen verdeeld,  een placebogroep en 3 groepen die respectievelijk 300 mg, 600 mg en 1200 mg co-enzym Q10 per dag kregen. De mensen werden 16 maanden gevolgd en beoordeeld aan de hand van de standaard UPDRS test die de ernst van de symptomen aangeeft. De conclusie was destijds dat  co-enzym Q10 de achteruitgang lijkt te vertragen maar dat een groter onderzoek nodig is om dit te bevestigen, met name omdat het positieve effect niet zo groot was. 

In 2014 zijn de resultaten van een groot vervolgonderzoek gepubliceerd. Aan deze studie deden 600 patiënten mee die in een vroeg stadium van de ziekte verkeerden.  Ook nu werden de mensen 16 maanden gevolgd maar de dosering van co-enzym Q10 was hoger.  Een groep kreeg 1200 mg co-enzym Q10 per dag, een tweede groep kreeg 2400 mg co-enzym Q10 per dag en een derde groep een placebo. Alle proefpersonen kregen ook 1200 IE vitamine E omdat men vermoedde dat dit de effectiviteit van de co-enzym Q10 zou verbeteren.

Geconcludeerd moest worden dat co-enzym Q10 geefn effect had op het verloop van de ziekte.
Geconcludeerd moest worden dat co-enzym Q10 geen effect had op het verloop van de ziekte.

Ubiquinol bij gevorderde Parkinson

In een recent Japans onderzoek bestonden de patiënten uit twee groepen. Een groep die, zoals in bovenstaande onderzoeken, in een vroeg stadium van de ziekte verkeerde waarbij nog geen medicatie wordt gegeven (groep B), en een groep in een veel later stadium van de aandoening bij wie het effect van de medicijnen, levodopa, al begint af te nemen (groep A). Dit wordt wearing off genoemd. Bij deze patiënten wisselen goede periodes zich af met slechte periodes. Men gaf nu niet de ‘ gewone’ ubiquinon maar ubiquinol, de gereduceerde vorm van co-enzym Q10, in een dagdosering van 300 mg.

parkinsonubiquinol

De patiënten met de gevorderde Parkinson kregen het supplement gedurende 48 weken en de  patiënten in een vroeg stadium van de ziekte gedurende 96 weken. Zoals in de grafiek is te zien had ook nu bij laatstgenoemde groep de co-enzym Q10 geen meetbaar effect maar er trad daarentegen verbetering op bij de patiënten in een gevorderd stadium van de ziekte.

Co-enzym Q10 is dus waarschijnlijk niet effectief om het verloop van de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium te vertragen maar kan mogelijk wel enige verbetering geven bij gevorderde Parkinson. Dit zou uiteraard liefst in een groot onderzoek dienen te worden bevestigd.

Effects of coenzyme Q 10 in early Parkinson disease: Evidence of slowing of the functional decline 
Shults, C.W., c.s.  Volume 59, Issue 10, 1 October 2002, Pages 1541-1550. Archives of Neurology

A Randomized Clinical Trial of High-Dosage Coenzyme Q10 in Early Parkinson DiseaseNo Evidence of Benefit.  The Parkinson Study Group QE3 Investigators, JAMA Neurol. 2014;71(5):543-552

Randomized, double-blind, placebo-controlled pilot trial of reduced coenzyme Q10 for Parkinson’s disease. Asako Yoritaka, c.s. Parkinsonism & Related Disorders
Volume 21, Issue 8, August 2015, Pages 911–916

Delen.

Eén gedachte over “Parkinson en co-enzym Q10”

  1. In het boek van de chinese arts Dr. Mao Shing Ni zag ik nog een interessant artikel over Q 10 en ik citeer : due to its importance in cellular energy production, it is an essential nutriënt for degenerative conditions, fatique, and muscle weakness. Q 10 has also been found to prevent premature aging of the skin. Moreover it helps the heart function more efficiently during times of stress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.