Onverteerbaar

© Money
© Money

Een paar weken geleden gingen mijn vrouw en ik op kraambezoek. Een vriend van ons was voor de tweede keer vader geworden; dit keer van een wolk van een dochter. Moeten we nog een leuk slabbetje voor de kleine kopen ? vroeg ik aan mijn vrouw. Nee zei ze, daar hebben ze er al 13 van; we kopen een rompertje. En inderdaad, die ontbrak aan het geluk van de kleine meid. Alles goed met moeder en kind ? is bij zo`n bezoekje altijd mijn – nogal stereotype- vraag. Het antwoord van de kraamvrouw was: niet helemaal. De baby had wat last van spugen, en nu was de huisarts zo vriendelijk geweest Omeprazol voor te schrijven. Ik fronste mijn wenkbrauwen en keek met enige verbazing naar mijn vriend. We proberen het nu met johannesbroodpitmeel zei de moeder ietwat verontschuldigend, die begreep dat ik het gebruik van omeprazol voor een beetje spugen van een twee weken oude zuigeling wel een erg grof geschut vond. En ik sta niet alleen in die mening. 

Ruimhartig beleid
Omeprazol is een zogeheten protonpompremmer evenals esomeprazol, lansoprazol, pantoprazol en rabeprazol. Dat zijn medicijnen die bepaalde enzymen van de maagzuurproducerende cellen beïnvloeden, waardoor een sterke remming van de zuurproductie plaatsvindt.  Volgens de onderzoekers Forgacs en Loganayagam heeft ruwweg de helft van het aantal patiënten dat protonpompremmers krijgt hiervoor geen passende indicatie. In gesprekken met vooral jonge mensen valt mij inderdaad op hoe gemakkelijk artsen bij lichte maagklachten zuurremmers voorschrijven,  alsof het zakjes pepermunt betreft. In 2006 werd er wereldwijd 10 miljard euro aan dit soort medicijnen uitgegeven. De farmaceutische industrie spint er ongetwijfeld garen bij, maar het gebruik van protonpompremmers is niet zonder risico. Op deze site kunt u lezen dat zuurremmende medicijnen beruchte rovers zijn van magnesium en vitamine B12. Worden ze langdurig gebruikt dan blijven de gevolgen van dergelijke tekorten niet uit en kunnen zelfs leiden tot onomkeerbare gezondheidsproblemen. Niet alleen leiden protonpompremmers  tot deficiënties van vitaminen, mineralen en eiwitten vanwege een te lage zuurgraad met een slechte vertering en alvleesklierwerking als resultaat. Ook de kans op botfrakturen (osteoporose) en gastro-intestinale infecties door salmonella en campylobacter neemt toe. Door te weinig maagzuur worden dergelijke ziekteverwekkers onvoldoende gedood en hebben darmbacteriën vrij spel om naar boven te verhuizen. Maar dat is nog niet alles.

Hartproblemen
Wetenschappers van de Stanforduniversiteit analyseerden onderzoeksrapporten van 16 miljoen klinische documenten en kwamen tot de conclusie dat regelmatig gebruik van protonpompremmers een verhoogd risico van 16 % op cardiovasculaire problemen oplevert en de kans op het overlijden aan een hartaanval verdubbelt.  Overigens bleek er geen risicoverhoging voor het gebruik van H2-antagonisten, zoals cimetidine en zuurbindende minerale zouten zoals magnesiumoxide en natriumbicarbonaat. Eerder was al ontdekt dat protonpompremmers de binnenbekleding van de vaatwanden beschadigen door het afremmen van enzymen, waardoor zich ADMA een vorm van arginine in de vaatwandcellen ophoopt  en de zo noodzakelijke werking van stikstofmonoxide-synthase blokkeren. Als vaatwanden onvoldoende stikstofmonoxide toegevoerd krijgen, verliezen ze hun elasticiteit en worden ze hard, waardoor ze onvoldoende kunnen uitzetten. Met hoge bloeddruk, vaatwandontsteking en trombose als mogelijk resultaat. Intussen blijven artsen deze medicijnen te pas en te onpas voorschrijven, en wie voor lange tijd – sommige mensen schrijven ons over jarenlang gebruik – protonpompremmers slikt kan er maar moeilijk van af omdat ze het hormonale evenwicht verstoren. Daardoor gaat het lichaam buitensporig veel tegenwerkende hormonen aanmaken. Zet iemand abrupt een streep onder het gebruik van dergelijke medicijnen, dan kunnen zich ernstige maagklachten voordoen. Die klachten worden vervolgens verkeerd geïnterpreteerd waardoor men denkt dat de dosis drastisch moet worden verhoogd, of dat het middel de rest van zijn of haar leven moet worden geslikt. Het is veel verstandiger om in overleg met uw arts de dosis langzaam te verminderen, of om het medicijn alleen met tussenpozen te gebruiken, zoals bij acuut brandend maagzuur. En dan nog dient u zich af te vragen of er geen andere manieren zijn om dit probleem aan te pakken. Zie mijn artikel “Eerst het zuur en dan het zoet”. Anders zou het zo maar kunnen dat u ongewild met onoplosbare medische klachten geconfronteerd wordt. En dat vind ik onverteerbaar !

Referenties:  Overutilization of proton-pump inhibitors: what the clinician needs to know
Joel J. Heidelbaugh, c.s. Therap Adv Gastroenterol. 2012 Jul; 5(4): 219–232.

Overprescribing proton pump inhibitors
Ian Forgacs, Aathavan Loganayagam, BMJ. 2008 Jan 5; 336(7634): 2–3.

Proton Pump Inhibitor Usage and the Risk of Myocardial Infarction in the General Population
Nigam H. Shah, c.s.
 PLoSOne 2015 jun 10,10(6):eo124653

 

Gerelateerd: Eerst het zuur en dan het zoet

Magnesiumtekort door maagzuurremmers

Is het misschien vitamine B12 tekort ?

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.