Chondroïtine overtreft celecoxib bij artrose; Canadees onderzoek

Canadese wetenschappers melden dat chondroïtine als middel tegen artrose wel eens beter zou kunnen werken dan tot dusver bekend.

Reumatoloog Professor Pelletier en zijn medewerkers van de Universiteit van Montreal voerden een onderzoek uit met 194 mensen met tamelijk ernstige artrose van de knie dat twee jaar duurde. Men kreeg dagelijks 1200 mg chondroïtinesulfaat  (het ingrediënt CS b Bio-Active®, van Bioibérica) of 200 mg celecoxib (merknaam Celebrex). Celecoxib wordt als effectieve symptoombestrijder van gewrichtsklachten beschouwd maar deze COX-2 remmer kan zeer nadelige bijwerkingen teweegbrengen op hart en bloedvaten en wordt daarom in Nederland niet al te veel voorgeschreven.

“Wij vonden dat dit onderzoek nodig was om met de nieuwste qMRI apparatuur vast te stellen of chondroïtinesulfaat echt en effectief de voortschrijding van de ziekte kan afremmen bij artrose van de knie” aldus Jean-Pierre Pelletier.

Uit deze MRI scans bleek na één en na twee jaar dat de ontstekingen in de knie minder waren en de afbraak van kraakbeen geringer was in de chondroïtinegroep dan in de celecoxibgroep. In beiden groepen was er in dezelfde mate een afname van zwelling bij een groot aantal mensen. Ook de afname van klachten en de vermindering van de inname van paracetamol was vergelijkbaar in de twee groepen.

“Dit onderzoek laat zien dat  chondroïtinesulfaat en celecoxib  even effectief zijn in het verminderen van de symptomen van knieartrose maar alleen chondroïtinesulfaat liet zien in staat te zijn de progressie van de ziekte te vertragen door het verlies van kraakbeen te verminderen,”  vertelde Dr. Pelletier.

Chondroitin Outperforms Celecoxib in Knee Osteoarthritis Study. Rheumatology.org

Gerelateerd: Glucosamine en chondroïtine bij artrose

Delen.

2 gedachten aan “Chondroïtine overtreft celecoxib bij artrose; Canadees onderzoek”

  1. Lees net in de beschrijving dat het niet gebruikt mag worden dat het niet gebruikt mag
    worden bij bloedverdunners. Gebruik 2 medicijnen na mijn bijpasses en hersen infarct.
    Zou ik DIT vooruit geweten hebben dan had ik dit niet aangeschaft.
    Dan maar pijn in mijn schouders heupen en knie-en.

  2. Er is bij mijn weten geen wisselwerking van bloedverdunners met chondroïtine.
    Glucosamine, soms het broertje van chondroïtine genoemd, heeft bij bloedverdunners zoals lage dosis aspirine ook geen nadelige invloed alleen zou het mogelijk kunnen zijn dat er enige wisselwerking met antistollingsmiddelen van het coumarinetype (fenprocoumon en acenocoumarol). Dat staat waarschijnlijk op de verpakking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.