Voedingssupplement voor behoud denkvermogen

Een voedingssupplement dat ontwikkeld is aan de universiteit van Massachusetts en als een spin-off momenteel in de VS commercieel wordt uitgebaat laat in enkele recent gepubliceerde studies veelbelovende resultaten zien bij Alzheimerpatiënten en bij mensen met milde cognitieve achteruitgang.

Op basis van laboratoriumonderzoek en dierproeven heeft men een supplement uitgedokterd dat  per dagdosering de volgende samenstelling heeft: 30 IE vitamine E, 400 mcg foliumzuur, 6 mcg vitamine B12 (cyanocobalamine), 600 mg NAC (n-acetyl cysteine), 500 mg acetyl l-carnitine en 400 mg SAMe ( s-adenosyl methionine).  Deze combinatie moet oxidatieve schade verminderen, homocysteinegehaltes verlagen, de gehaltes van glutathione – een antioxidantenzym – en van acetylcholine – een neurotransmitter – verhogen. Tevens zou het de bij dementie verhoogde gehaltes van bepaalde stoffen kunnen verlagen zoals extra- cellulair amyloid en fosfo-tau. In de twee recente onderzoeken heeft men niet naar deze gehaltes gekeken maar naar de symptomen.

Het eerste onderzoek betreft een fase 2 studie waar 106 Alzheimerpatiënten aan meegedaan hebben. Men kreeg gedurende 3 of 6 maanden bovengenoemde supplement of een placebo. Hierna volgde nog een periode van 6 maanden toen iedereen het supplement kreeg.

alzheimerclox
NF = groep die het supplement had gekregen tijdens de dubbelblind fase. De resultaten van de diverse testen t.o.v. de aanvangsscores. Aangetekend moet worden dat bij gelijkblijvend denkvermogen men gemiddeld de tweede keer beter scoort omdat men een dergelijke test al eerder maakte.

Zoals u in de grafiek kunt zien scoorden degenen die het supplement hadden gekregen duidelijk beter. De clox-1 test bestaat overigens hieruit dat men wordt opgedragen een klok te tekenen die een kind kan begrijpen, met de wijzers op 1 uur 45 minuten.
In de periode van zes maanden dat iedereen het supplement kreeg trad er ook bij diverse personen verbetering op en bleven vele anderen stabiel. Men had de indruk dat het supplement beter hielp bij de wat jongere mensen die de ziekte nog niet in bijzonder ernstige mate hadden.

Aan het tweede onderzoek deden 34 mensen met milde cognitieve stoornis mee. Het denkvermogen van mensen die deze diagnose te horen hebben gekregen is niet meer optimaal maar nog niet zo slecht dat men van Alzheimer spreekt. Ongeveer de helft van de mensen bij wie dit is vastgesteld krijgt later de diagnose Alzheimer te horen en van de andere helft zou dit bij velen vermoedelijk ook uiteindelijk zijn gebeurd als men langer zou hebben geleefd. In de groep die het supplement had gekregen waren na 6 maanden de scores van  de DRS (dementia rating scale) testen verbeterd en was de kloktekentest stabiel gebleven terwijl in de placebogroep er geen verbetering in de DRS scores was opgetreden terwijl men de klokkentest de tweede keer gemiddeld slechter uitvoerde.

A Phase II Randomized Clinical Trial of a Nutritional Formulation for Cognition and Mood in Alzheimer’s Disease. Remington J. c.s.  Alzheimers Dis. 2015;45(2):395-405.
A Nutritional Formulation for Cognitive Performance in Mild Cognitive Impairment: A Placebo-Controlled Trial with an Open-Label Extension.
Remington R, c.s. J Alzheimers Dis. 2015 Sep 4. [Epub ahead of print]

 

Delen.

2 gedachten aan “Voedingssupplement voor behoud denkvermogen”

  1. Wat is uw advies voor een potentiele Alsheimer patient.
    Mijn vergeetachtigheid is schrikbarend.

  2. Cor, als je in de zoekruimte – het loupje rechtsboven – het woord “Alzheimer”intypt, dan krijg je de gehele verzameling opstellen te zien die collega Adriaan en ik over dit onderwerp hebben geschreven. Maar ik haast mij eraan toe te voegen dat niet elke vorm van vergeetachtigheid ALTIJD aan de ziekte van Alzheimer gerelateerd kan worden ! Soms kan de oorzaak liggen aan een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, of het probleem ontstaat ten gevolge van cerebrovasculaire atherosclerose. Het is dus altijd verstandig voordat je begint met het gebruik van bepaalde preparaten, eerst een neuroloog of een (bij voorkeur orthomoleculair geschoold) arts te raadplegen. Je kunt iemand vinden op http://www.mbog.nl
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.