Hormoonbalans

hormoonbalansHormonen hebben grote invloed op het leven van de vrouw. Dat kan variëren van klachten die samengaan met hormoonveranderingen tijdens de menstruele cyclus, stoornissen in de werking van de eierstok, het gebruik van hormonale anticonceptie, zwangerschap en borstvoeding, de invloed van hormonen op het ontstaan van borstkanker, en de menopauze. Veel van deze onderwerpen krijgen onvoldoende aandacht en wij weten er vaak te weinig van. Wat een uitstekend idee van Ralph Moorman en Barbara Havenith om deze complexe materie op toegankelijke maar medisch verantwoorde manier op een rijtje te zetten. Hormonen bepalen in vele opzichten het leven van de vrouw. Een beter begrip van wat er speelt gaat zeker helpen bij acceptatie van ongemak. Het is goed om te weten dat u er soms zelf ook wat aan kunt doen, en dat in andere gevallen behandeling zinvol is. Het is de auteurs van Hormoonbalans voor vrouwen uitstekend gelukt om een leesbaar boek te schrijven en zij zullen de Nederlandse vrouw hiermee een grote dienst bewijzen. Zegt gynaecoloog prof.dr. B. Fauser. Ik stem daar van harte mee in.

Synergie

Ralph Moorman – levensmiddelentechnoloog en bevlogen gezondheidscoach – en Barbara Havenith -gynaecoloog en orthomoleculair arts, hebben de handen ineengeslagen en een smaakvol uitgevoerd, toegankelijk boek geschreven. Een waardevolle bijdrage in de strijd tegen vrouwenkwalen en aanverwante gezondheidsproblemen. Veel vrouwenklachten zijn het gevolg van een verstoorde hormoonbalans. Artsen schrijven vaak medicijnen voor om de klacht te onderdrukken maar tot een echte oplossing komt het niet, is de mening van Ralph en Barbara. De andere kant van het verhaal is dat veel vrouwen dan maar zelf op onderzoek uitgaan en van alles proberen om van de problemen af te komen. Niet verstandig, want sommige damesproblemen zijn niet geschikt voor zelfmedicatie en vragen om professionele aandacht. De gecombineerde expertise (synergie)van een voedingsdeskundige en een vrouwenarts (“ik wil een arts voor de complete vrouw zijn” zegt Barbara) levert een fraai naslagwerk op waar elke vrouw op overzichtelijke wijze informatie kan vinden.

Hormoonklachten

ralphRalph Moorman – schrijver van de in 2009 verschenen bestseller De Hormoonfactor – legt in dit nieuwe boek uit hoe onbalans tussen hormonen te herkennen is en hoe deze door juiste voeding, training en stressreductie hersteld kan worden. Als reactie op het verschijnen van zijn eerste boek kwamen er opvallend veel positieve reacties van vrouwen die hun hormoonklachten hadden aangepakt en overwonnen. Dit varieerde van een regelmatiger cyclus met minder menstruatieklachten tot minder overgangsklachten. Ook specifiekere klachten werden overwonnen, zoals endometriose, cystes, myomen en PCOS. Hieruit bleek dat veel vrouwenkwalen te beïnvloeden zijn met een veranderde leefstijl. Dat betekent niet dat u een behandeling door arts of gynaecoloog altijd buiten beschouwing kunt laten. En bij eenmaal ontstane vrouwelijke hormoonklachten – als die beginnen te knagen aan de levensvreugde van de patiënt – is soms symptoombestrijding of hormonale medicatie en operatief ingrijpen niet uit te sluiten. Maar tegelijkertijd zal medicatie bij veel klachten minder nodig of zelfs overbodig zijn als wordt gewerkt aan een verbeterde leefstijl en voedingspatroon.

Indeling

Het boek bestaat uit drie delen: 1. Wat u moet weten over uw hormonen, 2. Hoe u weer in balans komt en 3. Vrouwenklachten opgelost. Het is van uitermate groot belang om te weten wat hormonen zijn en welke invloed ze hebben op uw lichaam en geest. Daarom wordt in het eerste deel de werking van de vrouwelijke cyclus en haar hormonen tot in detail, maar zeer begrijpelijk uitgelegd. Door welke factoren het hormonale systeem uit balans kan raken, welke hormonen verantwoordelijk zijn voor de rijping van de eicel, de eisprong, de borstvoeding, zwangerschap enz komen ruimschoots aan bod . Het gedeelte over gezonde voeding in deel 2. spreekt mij bijzonder aan als de auteurs (nog maar weer eens) benadrukken hoe belangrijk de consumptie van onbewerkte voeding is. Daarbij is tevens de zorg voor een goede darmflora van essentieel belang ! Het alom zo geprezen soja blijkt niet altijd en voor elke vrouw de beloofde positieve resultaten op te leveren. Dat mag bij alle bestaande en voorbijgaande voedingshypes ook wel eens gezegd worden. De auteurs waarschuwen tevens voor extreme sportbeoefening, die (zeer) negatief kan uitwerken op het vrouwenlichaam. Aan gezonde beweging als middel in de strijd tegen vrouwenkwalen wordt echter in het boek ruime aandacht besteed. Bij de veelbelovende titel in deel 3,  “38 Vrouwenklachten opgelost, oorzaken en remedie” moet de aanduiding “opgelost” niet altijd letterlijk worden genomen. En hoewel dit prachtige boek gelardeerd is met vele succesverhalen, zijn sommige kwalen nu eenmaal van een kaliber, waarvoor geen 100 % genezing bestaat, maar waarmee zo goed mogelijk (verder) geleefd moet worden.  De opsomming loopt alfabetisch van “Acne tot Zwangerschapsmasker”, waarbij op plezierige wijze wordt aangegeven wanneer zelfmedicatie niet op zijn plaats en een consult bij een arts/gynaecoloog noodzakelijk is. Bijlage 3 is mij uit het hart gegrepen, getiteld  “Veel gebruikte voedingssupplementen” Als ondersteunende behandeling bij vrouwenproblemen kan het evenwichtige gebruik van vitaminen, mineralen, vetzuren en kruiden op oordeelkundige wijze ingezet worden. Kortom: een verfrissend en toegankelijk boek dat veel waardevolle informatie bevat. Van harte aanbevolen !

De Hormoonbalans voor vrouwen – Ir. Ralph Moorman & Drs. Barbara Havenith, 1e druk, oktober 2015 Uitgeverij Moorman 

Gerelateerd: Hittegolven

Vitamines bij menstruatiepijnen.

Druivenpitextract vermindert menopauzeklachten

Delen.

Eén gedachte over “Hormoonbalans”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.