Resveratrol bij Alzheimer

Hoge doses resveratrol kunnen mogelijk helpen het verloop van de ziekte van Alzheimer te vertragen.

Aan het fase 2 onderzoek deden 119 personen met Alzheimer mee. De aanvangsdosering was 500 mg per dag. Dit werd geleidelijk opgevoerd naar 2 x daags 1000 mg resveratrol. Ernstige nadelige bijwerkingen zijn niet gemeld. Wel kwam misselijkheid, diarree en gewichtsverlies voor. Men keek of de resveratrol invloed had op bepaalde biomarkers die geacht worden de ernst van de aandoening weer te geven. Men keek naar het gehalte Abèta40 en Abèta42 in het hersenvocht en het bloedplasma en het taugehalte in het hersenvocht. Resveratrol werd in het bloed en het hersenvocht gemeten. Wat betreft het gehalte Abèta40 was er na een jaar een groot verschil met de placebogroep. Het gehalte bleef stabiel in de resveratrolgroep. Een daling gaat doorgaans gepaard met snellere achteruitgang. De andere biomarkers lieten minder grote verschillen zien.  Men vond tevens een paradoxaal resultaat. Uit MRI scans bleek dat het hersenvolume sterker was afgenomen in de groep die de resveratrol had gekregen. Een dergelijk resultaat vond men ook met andere experimentele therapieën. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door vermindering van ontstekingen en zwelling.

Het gehalte Abèta40 in hersenvocht (A) en plasma (B) bleef stabiel door resveratrol. De gehaltes Abèta42 ziet u in grafieken C en D.
Het gehalte Abèta40 in hersenvocht (A) en plasma (B) bleef stabiel door resveratrol. De gehaltes Abèta42 ziet u in grafieken C en D.


Dr. Turner vertelt o.a. dat van de vier testen die de proefpersonen ondergingen er één profijt liet zien van de resveratrol.

Dit was de test die de ” activiteiten in het dagelijks leven ”  meet zoals telefoneren en thuis koken

Dr. Turner en zijn medewerkers proberen nu een grootschaliger fase 3 onderzoek op te zetten om definitief vast te kunnen stellen of resveratrol nuttig is bij Alzheimer.

A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of resveratrol for Alzheimer disease, R. Scott Turner, MD, PhD, c.s.; Neurology 2015; Published online before print September 11, 2015.

http://gumc.georgetown.edu/news/resveratrol-impacts-alzheimers-disease-biomarker

Delen.

Eén gedachte over “Resveratrol bij Alzheimer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.