Belang AGE’s in twijfel

Vorig jaar waren Anthon en ik erg enthousiast over Het Anti Age dieet van prof. Vlassara. Het hoog gehalte ‘ Advanced glycation endproducts’   van op hoge temperatuur verhit vlees en kaas zou een belangrijke oorzaak kunnen zijn voor diabetes en atherosclerose. Het meeste onderzoek dat deze theorie ondersteunt is tot dusver uitgevoerd door de onderzoeksgroep van prof. Vlassara en haar leerlingen.  Dit onderzoek ziet er overigens wel betrouwbaar uit maar we zien dit toch graag bevestigd door andere wetenschappers. Wetenschappers van de John Hopkins Universiteit hebben nu een goed gecontroleerd onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat bij gezonde mensen de korte termijneffecten van deze AGE’s reuze lijken mee te vallen.

Er deden 24 gezonde 50 plussers mee aan het onderzoek. Gedurende 6 weken kreeg iedereen hetzelfde voedsel. Bij de helft van de onderzoeksgroep was het klaargemaakt op hoge temperatuur waardoor het veel AGE’s bevatte en bij de anderen was het voedsel bij een lagere temperatuur klaargemaakt. Men verwachtte dat na het zes weken durende AGE rijke dieet er in grotere mate sprake was van laaggradige ontstekingsprocessen en dat de werking van de bloedvaten- de endotheelfunctie – slechter zou zijn dan na het dieet met weinig AGE’s. Het bleek echter dat er nauwelijks verschil was tussen de twee onderzoeksgroepen. Kennelijk waren de nieren en de lever van deze mensen in staat de schadelijke AGE’s uit het lichaam te doen verdwijnen.

Volgens het ons bekende onderzoek dat tot dusver is uitgevoerd blijft het met name voor diabetici van belang het AGE gehalte in de voeding te beperken. Het artikel van Anthon biedt hiervoor de belangrijkste richtlijnen.

 

Dietary Intake of Advanced Glycation End Products Did Not Affect Endothelial Function and Inflammation in Healthy Adults in a Randomized Controlled Trial
Richard D. Semba, c.s. J. Nutr. July 1, 2014 vol. 144 no. 7 1037-1042

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.