Visolie beschermt tegen psychoses 2

In 2010 maakten we melding van een onderzoek waarbij  mensen van tussen de 13 en 25 jaar met voorverschijnselen van een psychose werden behandeld met omega-3 vetzuren uit vis. Uit dit dubbelblind onderzoek bleek dat de 41 jongeren met pre-psychotische klachten, ook prodromen genoemd,  die de visolie gekregen hadden veel minder risico gelopen hadden op het daadwerkelijk krijgen van een psychose dan de 40 mensen in de placebogroep. Nu blijkt uit een vervolgonderzoek dat deze jonge mensen nog jaren profijt hebben gehad van de periode van 12 weken dat ze de suppletie kregen.

In het originele Oostenrijkse onderzoek kregen circa 80 jonge mensen met prepsychotische klachten, gedurende 12 weken 1200 mg omega-3 vetzuren (EPA en DHA) per dag of een placebo. Na 12 maanden bleek 4,9% uit de omega-3 groep en 27,5% uit de placebogroep een psychose te hebben gekregen. Ook op allerlei andere aspecten van geestelijk en lichamelijk functioneren zoals nervositeit, humeur, concentratievermogen en misselijkheid scoorden de mensen in de visoliegroep beter dan in de placebogroep.

Na de periode van 12 weken waarin de capsules gegeven werden volgde een periode van 40 weken waarbij de deelnemers nog intensief werden begeleid en na deze 40 weken werd men nog enkele jaren gevolgd.  Gemiddeld werd iedereen in totaal 6,7 jaar gevolgd.

Een veel groter aantal mensen die de visolie had gekregen bleef  geestelijk gezond.
Veel meer mensen die de visolie hadden gekregen bleven gevrijwaard van een psychotische stoornis.

In totaal kregen 4 van de 41 mensen in de visoliegroep last van psychoses en 16 van de 40 deelnemers in de placebogroep.

Er werd ook gekeken hoe het in andere opzichten ging met de mensen bij wie zich geen psychoses hadden ontwikkeld. In de visoliegroep waren meer mensen met soms pre-psychotische klachten (een deel van hen zou zonder de visolie een psychose hebben gekregen) namelijk 27% t.o.v.  16% in de placebogroep. Het percentage dat goed functioneerde was vergelijkbaar in de twee groepen: ongeveer 90% functioneerde redelijk tot goed en ongeveer tweederde had een fulltime baan.

Van slechts twee personen uit de groep die gedurende 12 weken de omega-3 vetzuren hadden gekregen was bekend dat ze gedurende langere tijd dergelijke capsules waren blijven innemen. Bij beiden waren geen ernstige klachten opgetreden.

De onderzoekers vermoeden dat visolie vooral effectief kan zijn bij adolescenten maar dat kon uit dit onderzoek niet worden vastgesteld. Om aan te tonen dat dit positieve effect van omega-3 vetzuren leeftijdsafhankelijk is is meer onderzoek nodig.

Longer-term outcome in the prevention of psychotic disorders by the Vienna omega-3 study. G. Paul Amminger, c.s. Nature Communications 6, Article number: 7934, aug 2015

Gerelateerd: Visolie beschermt tegen psychoses        Acetylcysteïne bij schizofrenie

Delen.

Eén gedachte over “Visolie beschermt tegen psychoses 2”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.