Groene thee op lege maag

groenetheeextractopname2 Uit een klein onderzoek blijkt dat de belangrijke  gezonde stof in groene thee, epigallocatechine gallate (EGCG) veel beter wordt opgenomen op een lege maag dan met voedsel.

De vier proefpersonen kregen op drie verschillende ochtenden een groene thee-extract met 500 mg EGCG. De ene keer als een capsule met water, een andere keer opgelost in een sorbet van suiker en aardbeien en een derde keer  in een ontbijt dat bestond uit een pap van ontbijtgranen en melk. Op verschillende tijdstippen werd hierna het gehalte van het groene thee-extract in het bloed gemeten.

De bovenste grafiek laat de resultaten zien van de gehaltes bij inname van de capsule op een lege maag, de tweede met het ontbijt  en de derde met de sorbet.
De bovenste, groene, grafiek laat de resultaten zien van de gehaltes bij inname van de capsule op een lege maag, de tweede met het ontbijt en de derde met de sorbet.

Op de eerste grafiek op deze pagina zijn de gemiddelden van deze gehaltes te zien. De totale gehaltes waren 2,7 keer beter met de capsules zonder voedsel dan met het ontbijt en 3,9 keer beter dan met de sorbet. De sorbet bevatte overigens geen melk.  Waarschijnlijk wordt deze verminderde opname veroorzaakt doordat als vanuit  de maag voorverteerd voedsel in de twaalfvingerige darm komt de zuurgraad geneutraliseerd wordt door bicarbonaat uit de alvleesklier. Hierdoor, zo meent men, gaat  de EGCG verloren. Eerder hebben anderen soortgelijk onderzoek uitgevoerd met vergelijkbare resultaten. Alleen werd toen de inname op een lege maag vergeleken met de inname samen met ander voedsel. Nu wilde men te weten komen of de oplossing in een zure sorbet dit effect compenseert. Dat blijkt dus niet het geval. Hoogstwaarschijnlijk geldt dit effect niet alleen voor supplementen met groene thee-extract maar ook voor gewone gedronken groene thee.
Food Inhibits the Oral Bioavailability of the Major Green Tea Antioxidant Epigallocatechin Gallate in Humans, Nenad Naumovsk c.s. Antioxidants 2015, 4(2), 373-393.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.