Eerst groente en eiwitten, dan koolhydraten

© Lior Bakalu
© Lior Bakalu

Onderzoek met een opmerkelijke uitkomst laat zien dat het voor diabetici grote voordelen kan hebben de maaltijd niet met koolhydraten te beginnen maar met een salade of met groente en kip of ander eiwitrijke voeding. In een daaropvolgend tweede of derde gerecht hebben koolhydraten duidelijk geringere nadelige effecten.

Onlangs werden de resultaten gepubliceerd van een klein onderzoek.  Aan dit Amerikaanse onderzoek deden 11 personen van middelbare leeftijd met overgewicht en diabetes type 2 mee.  Bij hen was enkele jaren eerder diabetes geconstateerd en allen werden behandeld met het medicijn metformine. Het gemiddelde HbA1c gehalte van de deelnemers was 48 mmol/mol (6,5%).  De diabetes was dus nog redelijk goed onder controle.  Zaak is om te voorkomen dat na de maaltijd het bloedglucosegehalte te veel stijgt.Bij dergelijke patiënten  is het tevens van belang dat het insulinegehalte niet onnodig hoog wordt. Dat zou insulineresistentie – ongevoeligheid voor insuline – in de hand kunnen werken. De test bestond eruit dat  twee maal, met een tussenpoos van twee weken, als eerste voedsel van de dag een maaltijd met 628 kcal werd genuttigd. Deze bestond uit ciabattabrood en  sinaasappelsap, dat was het koolhydraatrijke deel, en verder uit gebraden kipfilet met een salade van sla, tomaat, een magere vinaigrette dressing en gestoomde broccoli. De ene keer at men eerst het koolhydraatrijke deel en een kwartier later de kip met de groentes en de andere keer andersom. Steeds werd na 30, 60 en 120 minuten het glucose (bloedsuiker) gehalte en het insulingehalte gemeten. Het bleek dat deze cijfers veel gunstiger waren na de maaltijd die begon met het vlees en de groentes.  Het glucosegehalte was gemiddeld 28,6% , 37% en 16,8% lager na respectievelijk 30 minuten, een uur en twee uur na de maaltijd. Ook het insulinegehalte was lager na de maaltijd met eerst de groentes en de kip.

In Japan is enkele jaren geleden  uitgebreider onderzoek gedaan naar dit verschijnsel. Dat onderzoek bestond uit twee gedeeltes. Het eerste deel van het onderzoek vertoonde veel overeenkomst met bovenstaande studie met als verschil dat de maaltijd bestond uit groentes en rijst en geen vlees bevatte. De resultaten waren ongeveer vergelijkbaar met het andere onderzoek. De verschillen waren alleen wat minder groot.

Na 30 en na 60 minuten waren zowel het bloedsuikergehalte als het insulinegehalte hoger als eerst de rijst en na een kwartier de groentes gegeten werden dan andersom
Na 30 en na 60 minuten waren zowel het bloedsuikergehalte als het insulinegehalte hoger als eerst de rijst en na een kwartier de groentes gegeten werden dan andersom

Hierna besloot men de helft  van een groep van 672 diabetici type 2 dringend te adviseren de maaltijd te beginnen met groentes zonder koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Ook werd geadviseerd elke hap 20 maal te kauwen. De andere groep was de controlegroep die dit advies niet kreeg. Deze mensen werden 30 maanden gevolgd. Een belangrijke verbetering vond plaats in de bloedsuikerspiegel. Het HbA1c gehalte dat de gemiddelde glucosespiegel van de voorgaande weken aangeeft daalde aanmerkelijk. Dit kwam gedeeltelijk doordat de mensen die de adviezen hadden gekregen minder waren gaan eten.

japansonderzoekdiabeteshba1c

Vezels zijn belangrijk voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel. Groente, en dan vooral rauwkost, is de belangrijkste bron van vezels. Het is kennelijk van groot belang deze als voorgerecht te eten. Ook kan in het eerste onderzoek de kipfilet hebben bijgedragen aan een lagere bloedsuikerspiegel. Bepaalde eiwitten versnellen en verhogen de insulinerespons en kunnen een hoog bloedsuikergehalte vlak na de maaltijd helpen voorkomen. Of dit bij kipfilet een belangrijk effect is kan uit het onderzoek echter niet worden opgemaakt. Uit ander onderzoek blijkt dat melkwei voor de maaltijd bij diabetici het bloedsuikergehalte na de maaltijd kan verlagen. Gebakken rund- en varkensvlees bevelen we niet aan als eiwitbron voor diabetici. Deze hebben een hoog gehalte AGE’s (advanced glycation end products) . Mensen die veel vlees van zoogdieren eten lopen een groter risico diabetes te krijgen.

Food Order Has a Significant Impact on Postprandial Glucose and Insulin Levels
Alpana P. Shukla. Diabetes Care July 2015 vol. 38 no. 7

Eating order diet reduced the postprandial glucose and glycated hemoglobin levels in Japanese patients with type 2 diabetes.  Imai SKajiyama . J Rehabil Health Sci 2010;8:17

Incretin, insulinotropic and glucose-lowering effects of whey protein pre-load in type 2 diabetes: a randomised clinical trial.
Jakubowicz D Diabetologia. 2014 Sep;57(9):1807-11.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.