Vlaamse studie rode gist rijst supplement

Een supplement met rode gist rijst en olijfextract verlaagde de cholesterolgehaltes en de bloeddruk in een door de Universiteit van Antwerpen verricht onderzoek.

Het betrof een onderzoek onder 50 patiënten met het metabool syndroom. Hun gewicht, bloeddruk en cholesterol waren aan de hoge kant. Het supplement bevatte 240 mg rode gist rijstextract met circa 10 mg monacolines, waarvan de helft monacoline K (lovastatine), en 50 mg olijfextract (9,3 mg hydroxytyrosol).  De leverancier van het  in de winkel verkrijgbare supplement – Cholesfytol Plus – sponsorde het onderzoek.

De helft van de proefpersonen kreeg gedurende 8 weken een capsule per dag en de andere helft een placebo. Het plantenextract zorgde voor een daling van het LDL-C gehalte van  24 %. Totaalcholesterol liet een daling zien van 17% en het triglyceridegehalte daalde 9% en het geoxideerde cholesterol  20%. De bloeddruk daalde met gemiddeld 10/7 mm kwikdruk.  De bijwerkingen waren vergelijkbaar in de actieve- en de placebogroep afgezien van één patiënt die leed aan het zeldzame Segawa syndroom. Hij moest stoppen vanwege ernstige spierklachten.

Can red yeast rice and olive extract improve lipid profile and cardiovascular risk in metabolic syndrome?: A double blind, placebo controlled randomized trial
Verhoeven, V., Van der Auwera, A., V, c.s.
2015 BMC Complementary and Alternative Medicine 15 (1), 52

Gerelateerd: Rode gist rijst verlaagt cholesterol, vermindert sterfte

Olijfblad bloeddrukverlagend

Delen.

14 gedachten aan “Vlaamse studie rode gist rijst supplement”

 1. Ik wil roderijst in nemen ivm met mij verhoogte cholesterol. Mag ik roderijst in nemen ondanks ik bekend met hepatis b?

 2. Normaal gesproken moet het geen problemen geven. Het schijnt dat sommige rode rijst gist preparaten sporen van citinin bevatten hetgeen bij mensen met leveraandoeningen problemen zou kunnen geven. Een maand na het starten van het gebruik van rode rijst gist de leverfunctie laten controleren is mijn advies en eerder indien er vermoeidheidsklachten optreden

 3. Ik heb pillen tegen te hoge bloeddruk, mijn cholesterol is te hoog (7) en ik ben te zwaar. Is de combinatie van hoge bloeddrukpillen en rode gist aan te raden?

 4. Karin, dan dien ik toch echt eerst te weten welke pillen tegen hoge bloeddruk je gebruikt en of je reeds cholesterolverlagende medicatie en of andere medicijnen slikt !
  gr. Anthon

 5. Ik heb van mei 2015 t/m 10januari 2016 rode rijstgisttabletten genomen . Nu heb ik 4 scan’s moeten ondergaan doordat ik Borstkanker heb gehad in 2010 & mijn CA waarden verhoogd waren . Resultaat enkel ontsteking v d nieren , bloed in de urine & ontsteking van mijn spieren . Reden zijn de bijwerkingen v d rode rijstgist ! Dus opgepast met die pillen te nemen , ze zijn GEVAARLIJK v d gezondheid !!!!!

 6. Godelieve, ook al is Rode Gistrijst een natuurlijk product, het BLIJFT een statine met als mogelijkheid de bekende bijwerkingen zoals hoofdpijn,misselijkheid en/of spierpijn. Daar komt bij dat de werkzame stof (Monacoline K) niet gestandaardiseerd is en in verschillende producten sterk kan verschillen. Als gevolg van het fermentatieproces worden nog andere stoffen gevormd waaronder citrinine dat in hoge doses giftig is voor de nieren en de lever. Bij de vervaardiging van kwaliteitsproducten wordt dit zoveel mogelijk tegengegaan. De door jou beschreven ernstige klachten kunnen worden veroorzaakt door gebruik van ofwel (veel)te hoge doses Rode gistrijst – mogelijk in combinatie met andere medicijnen -, dan wel door gebruik van een inferieur product. Ik ben er dan ook altijd een voorstander van om gebruikers van Rodegistrijst aan te bevelen 1. een gegarandeerd kwaliteitsproduct aan te schaffen en 2. ALTIJD na te gaan of het gebruik wel of niet met andere medicijnen gecombineerd kan worden.
  gr. Anthon

 7. Sinds 1 maand slik ik nu ook rode gist rijst ipv crestor. Maar nu sinds twee weken toch vervelende bijwerkingen ervan. Veel last van mijn maag ( pijn en het zuur hebben ) en ook last van verstopping. Maar het ergste is nog wel de spierpijn in mijn benen. Kan dit alles te wijten zijn aan de rode gist tabletten ? Ik neem ze nu in de avond in ipv in de ochtend. Daardoor zijn de bijwerkingen wel wat verminderd. Over twee maanden opnieuw mijn bloed Laten testen. Daarnaast slik ik ook nog eens ascal en persantin. Ik doe dit alles in overleg met mijn huisarts dus niet op eigen houtje. Maar ik had zo gehoopt dat mijn spierpijn zou afnemen , maar nu blijkt het juist erger te zijn geworden. Is dit van voorbijgaande aard ?

 8. Loes, zoals ik eerder aan Godelieve – zie boven – uiteen heb gezet blijft Rodegistrijst, hoewel een natuurlijk produkt, toch een statine (lovastatine-identiek) met voor gevoelige gebruikers de mogelijkheid op de bekende bijwerkingen. In het algemeen kunnen die bijwerkingen in kwantiteit worden teruggebracht met extra vitamine D3 en Coenzym Q10 (2-3 x daags 100 mg).Ik weet niet hoe lang je ascal en persantin (dipyridamol) inmiddels gebruikt, maar het is goed om te weten dat ascal vaak voor maag en darmstoornissen zorgt en persantin in een ratio van 1-10% voor vervelende spierpijnen. Met andere woorden: daar zouden ook wel eens de oorzaken van je problemen kunnen liggen. Heb je dat al met de dokter besproken ?
  gr. Anthon

 9. In uw antwoord op Godelieve schrijft u dit; 1. een gegarandeerd kwaliteitsproduct aan te schaffen
  Mag ik dan vragen welk product ook echt een kwaliteitsproduct is? Ik kom daar via mijn zoektocht op internet namelijk niet achter.

  Groeten,Bets.

 10. Bets, de Nederlandse wetgeving verbiedt mij helaas die vraag te beantwoorden. Het noemen van merken via dit medium wordt sinds een paar jaar als strafbaar feit aangemerkt .Handelsmerken mag ik alleen nog in je oor fluisteren als ik je op straat tegen zou komen….. Ik adviseer je daarom over dit onderwerp eens met je plaatselijke apotheker of manager van een vitamine-speciaalzaak te praten. Hij/zij zal je verder wegwijs kunnen maken. Het spijt mij dat ik je niet beter van dienst kan zijn.
  gr. Anthon

 11. Anthon,ik snap het helemaal. Bedankt voor je humoristische reply op mijn vraag. Ik ga met mijn vraag naar een vitamine-speciaalzaak, van de apotheek ben ik ook niet wijzer geworden helaas.

  Groetjes,Bets.

 12. Rode gist tegen hoge bloeddruk is niets anders dan een vaak omstreden STATINE, die je ook op recept van elke dokter kunt krijgen !Maar dan wel onder gecontroleerde vervaardiging volgens de zwaar gecontroleerde regels.Dus…..?

 13. Dinand, inderdaad worden over “natuurlijk”en “synthetisch” vervaardigde gezondheidspreparaten de meest wonderlijk uitspraken gedaan, zoals dat vitamine C uit planten/bessen veel beter aansluit bij de moleculaire structuur van onze cellen dan synthetisch vervaardigde ascorbinezuur. Laat één ding duidelijk zijn: collega Adriaan en ik wegen die uitspraken op een gouden schaaltje en veel – zoals dus in het geval van vitamine C – blijkt de wetenschappelijk toets der kritiek niet te kunnen doorstaan. Helemaal met je eens dus…Maar je opmerking dat Rode gist niets anders is dan een vaak omstreden statine is niet juist. Statines bevatten één stof in een hoge dosering, terwijl rode gist rijst een combinatie van werkzame stoffen in ( veilige) lagere doseringen bevat. Hierdoor verlaagt rode gist rijst met 5-10 mg monacoline K per dag de LDL-spiegel even goed als 20-40 mg lovastatine per dag. Het synthetische lovastatine wordt aangeboden in de lactonvorm, die in de lever nog moet worden omgezet in de actieve zure vorm, terwijl het natuurlijke monacoline K al voor een belangrijk deel (40-60%) bestaat uit de actieve (zure) vorm. Het is waarschijnlijk de lactonvorm ( in hoge dosering zoals in een statine) die de bijwerkingen veroorzaakt. Verder doet rode gist rijst iets wat synthetische statines in het algemeen niet doen: verlaging van de bloedglucosespiegel, tegengaan van leververvetting, bescherming tegen diabetescomplicaties, remming osteoporose, neuroprotectie, en het heeft een anticarcinogene werking, en dit allemaal zonder ernstige bijwerkingen. De bloeddrukverlagende werking is overigens niet significant. Daar zou ik het dan ook niet direct voor aanbevelen.
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.