Vitamine D bij Crohn

Cathelicidine, van vitamine D afhankelijke afweercellen
Cathelicidine, van vitamine D afhankelijke afweercellen

Al eerder viel op dat mensen met de chronische darmaandoening de ziekte van Crohn vaak lage vitamine D gehaltes hebben en dat in noordelijke streken deze aandoening, evenals colitis ulcerosa, vaker voorkomt dan in zonniger landen. Tot dusver is er echter weinig gedegen onderzoek uitgevoerd om vast te stellen of Crohnpatiënten baat kunnen hebben bij extra vitamine D. Onlangs zijn de resultaten van een kleine studie uit Ierland gepubliceerd waaruit blijkt dat vitamine D inderdaad mogelijk van nut kan zijn bij deze aandoening.

In het dubbelblind gerandomiseerde onderzoek kregen 27 patiënten in de remissiefase van de ziekte van Crohn gedurende drie maanden 2000 IE vitamine D per dag of een placebo. Na drie maanden bleek dat in de vitamine D groep de integriteit van de darmwand over het algemeen beter in tact was gebleven. Ook was bij degenen die na afloop een vitamine D gehalte hadden van ten minste 75 nmol/L – dit was bij 8 van de 12 mensen die de suppletie gekregen hadden het geval – het CRP gehalte, dat de mate van ontstekingen aangeeft, lager en het cathelicidinegehalte hoger. Cathelicidines zijn van groot belang als afweercellen tegen ziekteverwekkers. Ook was bij een hoger vitamine D gehalte het cijfer dat gegeven werd voor de levenskwaliteit hoger. Deze positieve cijfers waren nog duidelijker als alleen de gegevens van de mensen die een gehalte boven 100 nmol/L hadden bereikt werden vergeleken met de placebogroep.

We hebben nog één ander soortgelijk onderzoek kunnen vinden. Het betreft een Scandinavische studie waar men circa 100 Crohnpatiënten die bij aanvang in remissie waren gedurende een jaar 1200 IE vitamine D3 per dag of een placebo had gegeven. Het bleek dat in de loop van het jaar 13% van de mensen in de vitamine D groep een opvlamming van de ziekteverschijnselen had gekregen. Dit percentage was 29% in de placebogroep.

Effects of vitamin D supplementation on intestinal permeability, cathelicidin and disease markers in Crohn’s disease: Results from a randomised double-blind placebo-controlled study
Tara Raftery, c.s. United European Gastroenterology Journal June 2015 vol. 3 no. 3 294-302
Clinical trial: vitamin D3 treatment in Crohn’s disease – a randomized double-blind placebo-controlled study. Jørgensen SP, c.s. Aliment Pharmacol Ther. 2010 Aug;32(3):377-83.

Delen.

Eén gedachte over “Vitamine D bij Crohn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.