Salade met vette dressing of ei

salademetei
© Alpha

Een rauwkostsalade bevat veel gezonde stoffen. Vezels, vitamines, mineralen, polyfenolen, fyto-alexinen en carotenoïden. Onder de carotenoïden behoren bijvoorbeeld alfa en bèta caroteen, die kunnen worden omgezet in vitamine A en ook lycopeen, luteïne en ze-axanthine. De carotenoïden zijn o.a. van belang voor het behoud van gezonde bloedvaten, ogen, prostaat en huid. De opname uit rauwe groente en fruit is niet zo goed. Vooral niet als er tegelijkertijd geen of weinig vet gegeten wordt.  Veel dressings bevatten tegenwoordig weinig vet. Daarom werd gekeken of eieren de opname van deze stoffen kunnen verbeteren.

opname van diverse carotenoïden uit salade zonder, met 1,5 of 3 eieren.
opname van diverse carotenoïden uit salade zonder, met 1,5 of 3 eieren.

De standaardsalade zonder de eieren bevatte een dressing met circa 3 gram plantaardig vet d.w.z. deze was vetarm. De salade bevatte o.a. tomaten, geraspte wortelen, spinazie en sla. Toevoeging van anderhalf en vooral van drie eieren bevorderde de opname van deze stoffen aanzienlijk. Zoals in de grafiek is te zien verveelvoudigden de eieren de opname. Deze verbeterde opname schrijft men toe aan het vetgehalte in de eieren. De drie salades bevatten in totaal respectievelijk 3 gram, 10,5 gram en 18 gram vet voor de salade zonder, met 1,5 en 3 eieren.
Natuurlijk kan men de opname van de carotenoïdes ook bevorderen met een vetrijke dressing waarbij wij de voorkeur geven aan koudgeperste olijfolie.

Effects of egg consumption on carotenoid absorption from co-consumed, raw vegetables Jung Eun Kim, Susannah L Gordon; Am J Clin Nutr May 2015 ajcn111062

Gerelateerd: Eieren, cardiovasculaire aandoeningen en diabetes

Olijf, olijf, oh heerlijk lijf!

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.