Biotine en chroom bij diabetes

De B-vitamine biotine en het mineraal chroom kunnen bijzonder nuttig zijn bij diabetes, zo blijkt uit  diverse onderzoeken. Deze twee voedingsstoffen spelen een essentiële rol in de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Het meeste onderzoek bij diabetes en insulineresistentie is  uitgevoerd met het mineraal chroom.

Verandering HbA1c - ouderwetse cijfers - van de diverse onderzoeken grafisch weergegeven. In sommige onderzoeken was het effect erg sterk terwijl andere geen effect lieten zien.
Verandering HbA1c – oude waarde – van de diverse onderzoeken met chroom grafisch weergegeven. In sommige onderzoeken was het effect erg sterk terwijl anderen geen effect lieten zien.

Chroom
Toch was er tot voor kort nog veel controverse over het nut van extra chroom bij diabetes type 2. Enkele onderzoeken hebben namelijk geen effect laten zien. Een meta-analyse uit 2002 kwam niet tot een positieve conclusie. In die analyse deden ook studies mee met mensen zonder diabetes. Een recente en zeer grondige meta-analyse en systematisch overzichtsartikel van alle onderzoeken met uitsluitend diabetici concludeert dat chroom, in de vorm van chroompicolinaat of uit gist, in een dosering tussen 200 µg – 1000 µg per dag, het HbA1c gehalte kan verlagen. Dit gehalte weerspiegelt het bloedsuikergehalte van de voorafgaande 80 dagen. De gemiddelde daling van 13 verschillende onderzoeken was  circa 6 mmol/mol. Ook had chroom een gunstig effect op het triglyceridegehalte en het hdl-C gehalte. Vermoedelijk heeft chroom vaker effect bij  relatief recente diabetes dan bij diabetes die al vele jaren aanwezig is, bij diabetici die geen insuline gebruiken en uiteraard vooral bij mensen met een ernstig tekort aan dit essentiële mineraal. Dit laatste is doorgaans echter onbekend.

Biotine bij diabetes 1

Biotine reguleert de glucokinaseactiviteit. Glucokinase onderdrukt de aanmaak van glucose door de lever. Ook is biotine van belang in de aanmaak van insuline. De belangrijkste bron van biotine is waarschijnlijk de aanmaak door bacteriën in de darm. Bij een verstoorde darmflora kan vermoedelijk een biotinetekort optreden. Ook zijn er mensen met een tekort aan het enzym biotinidase dat nodig is voor de opname van biotine.

In 2013 zijn in een westers wetenschappelijk tijdschrift de resultaten gepubliceerd van een onderzoek uit Iran waar 70 diabetici type 1 aan hadden deelgenomen. De proefpersonen waren tussen de 5 en de 25 jaar oud en hadden al langer dan een jaar suikerziekte. Men kreeg 40 microgram biotine per kg lichaamsgewicht per dag (maximaal 2 mg) of een placebo gedurende drie maanden. Het gemiddelde HbA1c gehalte in de biotinegroep daalde van 84 naar 73 mmol/mol terwijl dit in de placebogroep steeg van 79 naar 86 mmol/mol. Het nuchtere glucosegehalte daalde in de biotinegroep van 15,3 naar 12,5 mmol/l en in de placebogroep bleef het cijfer ongewijzigd.

Biotine en chroom bij diabetes 2

Ook zijn er twee studies gepubliceerd waarbij beiden voedingsstoffen werden gegeven aan diabetici type 2.  Aan de Universiteit van Californië in San Fransisco deed men eerst labonderzoek en dierproeven waaruit bleek dat chroom en biotine elkaar aanvullen op dit gebied. Toen voerde men een proef uit met 43 diabetici type 2 om de veiligheid te bestuderen en een eerste indruk te krijgen van de effectiviteit. Men kreeg 600 mcg chroom (picolinaat) en 2 mg biotine per dag gedurende 4 weken. Hierdoor verbeterde de glucosetolerantietest en werd het triglyceridegehalte verlaagd.

de mensen werden goed begeleid waardoor ook in de placebogroep verbetering optrad.
De mensen werden goed begeleid waardoor er ook in de placebogroep verbetering optrad.

Na deze positieve resultaten wist men een grootschalig onderzoek op te zetten dat op 17 locaties in de VS werd uitgevoerd. Aan het onderzoek deden 447 diabetici mee die geen insuline maar wel orale medicatie gebruikten. Bij allen was het HbA1c gehalte bij aanvang boven 52 mmol/mol (7 oude cijfer). Na 90 dagen was het HbA1c gehalte gedaald bij de mensen die de 600 mcg chroom en de 2 mg biotine hadden gekregen met gemiddeld 5,9 mmol/mol.  Het gehalte verbeterde het sterkst bij degenen met bij aanvang de slechtste waardes. Bij degenen met een HbA1c gehalte van boven 85 mmol/mol (10 oude meetwaarde) was de daling 19 mmol/mol. Het nuchtere bloedsuikergehalte was gedaald met 0,54 mmol/l bij degenen die de extra voedingsstoffen hadden gekregen. Bij de degenen met bij aanvang een HbA1c van boven de 85 mmol/mol was de daling van het nuchtere glucosegehalte maar liefst 1,99 mmol/L. De patiënten die als diabetesmedicatie alleen metfomine gebruikten lieten ook iets betere cijfers dan gemiddeld zien. De cholesterolgehaltes verbeterden alleen bij mensen met bij aanvang >200 mg/dl (5,17 mmol/l). Er wordt geen melding gemaakt van negatieve bijwerkingen. De supplementen veroorzaakten geen hypoglycemie.

Systematic review and meta-analysis of the efficacy and safety of chromium supplementation in diabetes.
Suksomboon N1, Poolsup N, Yuwanakorn A. J Clin Pharm Ther. 2014 Jun;39(3):292-306. doi: 10.1111/jcpt.12147. Epub 2014 Mar 17.

Survey of the effect of biotin on glycemic control and plasma lipid concentrations in type 1 diabetic patients in kermanshah in iran (2008-2009).
Hemmati M1, Babaei H, Abdolsalehei M. Oman Med J. 2013 May;28(3):195-8. doi: 10.5001/omj.2013.53.

The effect of chromium picolinate and biotin supplementation on glycemic control in poorly controlled patients with type 2 diabetes mellitus: a placebo-controlled, double-blinded, randomized trial.
Singer GM,  Geohas J.. Diabetes Technol Ther. 2006 Dec;8(6):636-43.

Combination of chromium and biotin improves coronary risk factors in hypercholesterolemic type 2 diabetes mellitus: a placebo-controlled, double-blind randomized clinical trial. Albarracin, C., Fuqua, B., Geohas, J., (…), Finch, M.R., Komorowski, J.R.  2007 Journal of the cardiometabolic syndrome 2 (2), pp. 91-97

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.