Vitamine D bij gelokaliseerde prostaatkanker

GLEASON2Extra vitamine D kan de vooruitzichten bij prostaatkanker met een lage Gleason score mogelijk verbeteren, zo blijkt uit twee onderzoeken van de Universiteit van South Carolina.

Bij het stellen van de diagnose worden stukjes prostaatweefsel verwijderd en geanalyseerd. Twee krijgen een Gleason graad die de ernst van de celwoekering aangeeft. Bij elkaar opgeteld krijg je de Gleason score waarbij er bij 4-6 sprake is van vermoedelijk traag groeiende gelokaliseerde prostaatkanker. Vaak wordt bij deze diagnose gekozen voor een afwachtende houding.

In het eerste onderzoek, dat in 2012 is gepubliceerd, kregen 44 mannen bij wie prostaatkanker met een Gleason score van 6 was geconstateerd dagelijks een capsule met 4000 IE vitamine D3. Elke twee maanden werd men o.a. onderzocht op het PSA en het vitamine D gehalte. Na een jaar werd opnieuw een biopsie uitgevoerd en het weefsel onderzocht.
Het gemiddelde vitamine D gehalte was bij aanvang bij deze in het zuiden van de VS woonachtige mensen niet laag: 81 nmol/L. Dit steeg door de suppletie naar 164 nmol/L. Het PSA gehalte bleef ongewijzigd maar uit de analyse van het prostaatweefsel bleek dat de mensen die de vitamine D hadden gekregen hier baat bij hebben gehad.

Bij 24 van de 44 mannen die de vitamine D hadden gekregen was er verbetering opgetreden. Het aantal mensen bij wie de ziekte was veregergerd was lager in de vitamine D groep, 34% t.o.v. 63% in de controlegroep
Bij 24 van de 44 mannen die de vitamine D hadden gekregen was er verbetering opgetreden. Het aantal mensen bij wie de ziekte was verergerd was lager in de vitamine D groep, 34% t.o.v. 63% in de controlegroep

In de binnenkort te verschijnen tweede studie ging men anders te werk.  Het betrof mannen die er voor kozen om de prostaat te laten verwijderen. Na de biopsie moet men twee maanden wachten zodat de ontsteking die door de biopsie is veroorzaakt is verdwenen.  Tijdens deze periode kregen de mannen 4000 IE vitamine D per dag of een placebo. Uit de eerste gegevens van de analyse van het prostaatweefsel blijkt dat er bij veel mannen verbetering was opgetreden in de tumoren terwijl deze in de placebogroep hetzij hetzelfde waren gebleven, hetzij waren verslechterd. De vitamine D veroorzaakte ook sterke veranderingen in de expressie van veel proteïnes. Met name die betrokken zijn bij ontstekingen.

“Kanker gaat gepaard met ontstekingsreacties, met name in de prostaat. Vitamine D bestrijd deze ontstekingen” zegt Bruce Hollis

De proteïne GDF15 (growth differentiating factor 15) werd sterk bevorderd door vitamine D. Dit eiwit draait ontstekingen terug en het gehalte is laag in veel aggressieve vormen van prostaatkanker.

Vitamin D3 Supplementation at 4000 International Units Per Day for One Year Results in a Decrease of Positive Cores at Repeat Biopsy in Subjects with Low-Risk Prostate Cancer under Active Surveillance. David T. Marshall, Bruce W. Hollis, c.s. J Clin Endocrinol Metab. 2012 Jul; 97(7): 2315–2324.
American Chemical Society. (2015, March 22). Vitamin D may keep low-grade prostate cancer from becoming aggressive. ScienceDaily. Retrieved March 24, 2015 from www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150322080155.htm

Delen.

5 gedachten over “Vitamine D bij gelokaliseerde prostaatkanker”

  1. Please can you tell me about actinische keratose? My husband has it en must beginning to use with the agressive crème Efudix 1x by day? Do you have something alternative?
    You can me also to answer in Dutch.
    Thank you!

  2. Bea, actinische keratose ontstaat dikwijls na jarenlange (al te overvloedige) blootstelling aan de zon en vraagt om een serieuze aanpak. Het is een voorstadium van huidkanker en komt daarom niet in aanmerking voor zelfmedicatie. Om keratose enigermate te voorkomen kan worden gekeken naar dieetwijzigingen. Zie mijn artikel op deze site “Laat er licht zijn !” De dermatoloog heeft een aantal behandelmogelijkheden tot zijn beschikking, zoals: bevriezing met behulp van vloeibare stikstof, chirurgische verwijdering, lasertherapie dan wel een farmaceutische aanpak in de vorm van Efudix (fluorouracil), ingenolmebutaat, imiquimod of tretinoine ( vitamine A-zuur). Ik raad je daarom aan met een goed bekend staande dermatoloog te overleggen welke behandeling voor jouw echtgenoot het beste is. All the best !
    gr. Anthon

  3. De recente doorbraak voor de behandeling van kanker met name immuuntheraphie verbaast mij, aangezien mijn informatie was, dat in ieder lichaam vooral op middelbare leeftijd zich kankercellen bevinden, die in een gezond lichaam opgeruimd worden door de z.g. P 53 reprecessor en dat er kanker ontstaat als dit afweermechanise niet meer goed werkt.
    Nu blijkt, dat het immuunsysteem alleen geactiveerd wordt als bepaalde eiwitten van buitenaf ingespoten worden, hetgeen 150.000 euro per jaar zou kosten per patient.
    De vraag is dan welke eiwitten en waarom dit zoveel moet kosten, hetgeen wel erg commercieel is. Melanomen en wellicht andere kankers zouden nu behandeld kunnen worden. We worden van deze informatie niet veel wijzer.

  4. Het TP 53 gen kan beschadigd zijn of om andere reden kan de tumor aan detectie ontkomen.
    Wat betreft de exorbitante kosten van nieuwe medicijnen is dit m.i. één van de meerdere tekenen dat het marktmechanisme met kunstmatige ingestelde octrooien (patenten) niet werkt op het gebied van de gezondheid. Het probleem t.o.v. andere markten is dat degenen die beslissen over het gebruik niet de eindgebruikers zijn en weer een andere partij de rekening betaald en een vierde parij beslist over toelating. Welbekend zijn de corrumperende gevolgen van de hoge kosten en de hoge beloningen die in de wereld van de nieuwe medicijnen omgaan.
    Emoties spelen een dermate grote rol in kwesties van gezondheid zodat het moeilijk is een ander systeem van het toewijzen van onderzoeksgeld op te zetten voor nieuwe therapien waar iedereen tevreden mee zal zijn. Het is dus een moeilijke kwestie maar de hoge prijs die er nu voor wordt betaald kan denk ik wel op een andere manier doelmatiger worden besteed

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.