Vitamine C bij borstkanker

Onlangs is een meta-analyse verschenen over alle belangrijke epidemiologische  studies waarbij het ging om het effect van vitamine C op borstkanker.

Van de 10 onderzoeken waar in totaal bijna 18 000 vrouwen met borstkanker aan meegedaan hadden waren 6 onderzoeken die naar het gebruik van vitamine C supplementen hadden gekeken. Het betrof dus het gebruik van vitamine C tabletten na de diagnose. Men keek naar de totale sterfte en de specifieke borstkankersterfte. Het bleek dat de sterfte onder de patiënten die vitamine C tabletten hadden geslikt 19% lager was dan bij de niet-gebruikers. De borstkankersterfte was 15% lager in de vitamine C groep.

In alle afzonderliike onderzoeken was de sterfte lager bij gebruik van vitamine C. In de meeste was het verschil niet statistisch significant maar in de meta-analyse van alles tesamen was het verschil wel statistisch significant.
In alle afzonderliike onderzoeken was de sterfte lager bij gebruik van vitamine C.

De gebruikte doses vitamine C varieerde en was van veel mensen niet bekend. In één van de beoordeelde onderzoeken, een Zweeds onderzoek (SMC in bovenstaande tabel), was de meest gebruikte dosis 1000 mg per dag. In het Chinese onderzoek (SBCSS) gebruikten de meeste vitamine C gebruikers 400 mg of minder per dag. De overige onderzoeken, uit de VS en Australië, maken geen melding van de dosering.

Ook zocht men naar een mogelijke interactie met chemotherapie en radiotherapie (bestraling).

“Gebaseerd op de beperkte gegevens lijkt er geen nadelig effect te bestaan van vitamine C (en vitamine C, vitamine E en multivitamines) als deze genomen worden tijdens chemotherapie of radiotherapie bij deze doseringen.”

Mitoxantron en tamoxifen
Vitamine C lijkt de effectiviteit van mitoxantron ( merknaam Novantrone) te versterken. Dit effect is nog niet bij mensen onderzocht. Dit medicament wordt ook bij MS gebruikt.
Over een mogelijke interactie van vitamine C met tamoxifen zijn de meningen verdeeld. Er bestaat een reageerbuisonderzoek waarbij men melding maakt van een negatief effect van vitamine C op de werking van tamoxifen. In het experiment gebruikte men echter dehydroascorbinezuur. In het lichaam wordt een deel van de ingenomen vitamine C (uit de voeding of supplementen) omgezet in dehydroascorbinezuur. Tijdens die omzetting komt waterstofperoxide vrij. Deze waterstofperoxide zorgt mogelijk juist voor de kankerremmende werking van vitamine C. Vermoedelijk zou als er een sterk negatief effect van vitamine C op tamoxifen bestaat dit uit de meta-analyse  zijn gebleken, wat niet wil zeggen dat hoge doses vitamine C zonder risico zijn in combinatie met tamoxifen. Meer onderzoek is uiteraard nodig.

Vitamin C and survival among women with breast cancer: A Meta-analysis
Holly R. Harris c.s. European Journal of Cancer Volume 50, Issue 7, May 2014, Pages 1223–1231

Vitamin C Effect on Mitoxantrone-Induced Cytotoxicity in Human Breast Cancer Cell Lines
Eliana Guerriero, c.s. PLoS One. 2014; 9(12): e115287.

Delen.

6 gedachten aan “Vitamine C bij borstkanker”

 1. Ik las zojuist in het boek Hoe wordt je 100 van William Cortvriendt, dat peterselie en selderie wellicht goed zouden zijn tegen Kanker. Wellicht kan dit verder onderzocht worden.

 2. Andre, misschien vind je het verhelderend om in dit verband het artikel: “Bitter in de mond, maakt het hart gezond” (op deze site) te lezen. Maar ik moet je helaas teleurstellen. Peterselie en selderij alleen maken geen 100 jarige van je. Daar zijn heel wat meer maatregelen voor nodig, zoals er voor zorgen dat je over de juiste voorouders beschikt…..En hoewel William Cortvriendt interessante dingen schrijft berust niet alles wat hij publiceert op gedegen wetenschappelijk bewijs. Zie het artikel van dr. Gert Schuitemaker “Dubieuze Berichtgeving” op http://www.ortho.nl Dus wees gewaarschuwd…
  gr. Anthon

 3. Ik ben het met U eens, dat erfelijkheid de belangrijkste factor is om gezond oud te worden, aangezien mijn moeder bijna 100 jaar oud geworden is zonder dieet en altijd roomboter, melk(producten) en vlees van eigen slacht (boerderij) en veel eieren van eigen kippen gegeten heeft . Ze heeft echter wel heel hard gewerkt . Haar zuster, die dezelfde eetgewoonte en leefwijze had, is echter maar 63 jaar geworden en kreeg kanker dus wellicht door erfelijke factoren. Prof. Dr. Defares zei reeds in een van zijn boeken de beste manier om gezond oud te worden is de juiste voorouders te hebben, hetgeen niemand in de hand heeft. Persoonlijk denk ik dat erfelijke factoren een grotere rol spelen met name bij kanker en andere ziekten dan geleerden beweren en gezonde voeding wellicht erfelijke kanker niet kan voorkomen of genezen.Ongezonde voeding en leefwijze alsmede veel stress kan ook bij erfelijk gezonde mensen wel tot ziektes leiden.

 4. Andre, erfelijkheid is niet helemaal de BELANGRIJKSTE factor, wel een BELANGRIJKE. Tegenwoordig zijn we meer en meer gaan begrijpen wat “epigenetica” precies inhoudt, de wetenschap van de beïnvloedbaarheid van de genen. Die blijken als het ware als lichtknopjes te werken die door een gezonde (of ongezonde) eet en leefstijl aan of uit te schakelen zijn. Zo is uit wetenschappelijk onderzoek komen vast te staan dat kanker maar voor 5-10 % genetisch bepaald is, en dat er wel degelijk maatregelen genomen kunnen worden om de kans daarop te verkleinen ( inderdaad, niet uit te sluiten !) Dr. Gert Schuitemaker heeft op heldere wijze het begrip “epigenetica”uitgelegd in zijn boek “Fit met Voedingssupplementen”, waarvan ik op deze site een kort overzicht heb geschreven onder de titel “Eerst voeding, dan medicijnen”
  gr. Anthon

 5. Ik slik tamoxifen en lees nu dat vit. C er niet goed bij kombineren, en dat slik ik juist iedere dag extra. ik heb een borstamputatie ondergaan door kanker. en soms weet je af en toe niet meer wat wel en niet goed is om in te nemen.

 6. Willy of tamoxifen en vitamine C ECHTE vijanden van elkaar zijn staat niet onomstotelijk vast. Refererend aan jouw gezondheidstoestand raad ik je aan in contact te treden met Drs. Engelbert Valstar, orthomoleculair oncoloog in Den Haag. Hij is in staat om zowel je Crestorvraag als je Tamoxifenvraag afdoende te beantwoorden op grond van de meest recente informatie. Zijn emailadres is: e.valstar@planet.nl
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.