Foliumzuur beschermt tegen beroerte

Uit een groot klinisch onderzoek blijkt dat extra foliumzuur bij veel mensen het risico op een beroerte kan verminderen.

Het betreft een onderzoek onder meer dan 20 000 Chinezen met hoge bloeddruk die nog niet eerder een hartaanval of een beroerte hadden gehad. De helft van de mensen kreeg dagelijks een pil met 10 mg enalapril, een ACE remmer die werkzaam is bij hoge bloeddruk en hartfalen, en de andere 10 000 kregen een pil met 10 mg enalapril en 0,8 mg (800 mcg) foliumzuur. In beiden groepen kregen veel patiënten, als dit nodig werd geacht, daarnaast nog andere bloedrukverlagende medicatie. De gemiddelde bloeddruk was tijdens het onderzoek vergelijkbaar in de twee groepen, 140/83 mm. Ook was het percentage mensen dat stopte met de behandeling vanwege bijwerkingen hetzelfde. Na ongeveer 4,5 jaar bleek dat 355 mensen (3,4%) in de enalaprilgroep een beroerte hadden gehad en 282 deelnemers (2,7%) uit de enalapril-foliumzuurgroep. Men had door de extra foliumzuur dus 21% minder risico op een beroerte gelopen. Het aantal herseninfarcten was afgenomen maar niet het aantal hersenbloedingen.
foliumzuur-beroerte
Uit ethische overwegingen werd het onderzoek eerder dan gepland was stopgezet zodat ook anderen gebruik kunnen maken van de bescherming door deze goedkope vitamine.

In een commentaar in hetzelfde wetenschappelijke tijdschrift schrijven de gerenommeerde voedingswetenschappers Meir Stampfer en Walter Willett dat de bescherming die foliumzuur biedt waarschijnlijk groter is dan het percentage aangeeft.

‘Ten eerste omdat de therapietrouw, alhoewel hoog, niet perfect was. Ongeveer 69% van de deelnemers nam minstens 70% van de pillen. Ten tweede omdat het gemiddelde foliumzuurgehalte in de controlegroep sterk steeg – met 60% in de loop van het onderzoek, met een nog grotere stijging bij de mensen die bij aanvang het laagste foliumzuurgehalte hadden. De oorzaak van deze stijging is onduidelijk en kan zijn veroorzaakt door een beter dieet of door het gebruik van supplementen (men wist immers dat de kans 50% was dat er geen foliumzuur in de dagelijkse tablet zat). Hoe het ook zij, het contrast tussen de twee groepen is door deze twee factoren verminderd. Ten derde zijn er aanwijzingen dat als het onderzoek langer was doorgegaan het verschil groter zou zijn geweest.’

Andere studies uit de afgelopen 10 jaar uit de VS lieten geen bescherming zien door extra foliumzuur. Hiervoor zijn volgens Stampfer en Willet twee redenen. In de VS worden brood en andere tarweproducten verrijkt met foliumzuur waardoor aldaar het foliumzuurgehalte gemiddeld hoger is dan in China (of Nederland). Ten tweede omdat in die onderzoeken de deelnemers al een beroerte of hartaanval hadden gehad. Foliumzuur heeft dan mogelijk minder duidelijk effect o.a. omdat die patiënten meestal veel meer medicijnen krijgen.

Efficacy of Folic Acid Therapy in Primary Prevention of Stroke Among Adults With Hypertension in China. Yong Huo, c.c. JAMA, 2015
Folate Supplements for Stroke Prevention.Meir Stampfer, Walter Willett JAMA, 2015;

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.