Visolie mogelijk zinvol bij epilepsie

omegaUit een fase 2 onderzoek blijkt dat extra visolie, in een matige dosering, epilepsieaanvallen kan verminderen.

Eerder onderzoek had aangetoond dat extra omega-3 vetzuren uit visolie de prikkelbaarheid van hersencellen kan verminderen en bij proefdieren de frequentie van epileptische aanvallen kan verminderen. Ook meent men te hebben aangetoond dat deze vetzuren  natuurlijke natriumkanaal blokkers zijn en daarmee theoretisch vergelijkbaar zijn met epilepsiemedicatie zoals lamotrigine, lacosamide en carbamazepine. Om deze reden zou  visolie  ook de sterfte door een fatale hartritmestoornis kunnen helpen voorkomen. Een dergelijk hartaanval komt namelijk nogal eens voor bij mensen met epilepsie.

In het gerandomiseerde klinische onderzoek kregen de proefpersonen – epilepsiepatiënten die niet voldoende baat hadden bij de standaardmedicatie – afwisselend gedurende 10 weken de volgende suppletie: visolie met dagelijks 1080 mg EPA + DHA vetzuren dwz  twee sterke visoliecapsules; een tweede periode van 10 weken waarin men het dubbele van deze dosering kreeg en een periode waarin men placebocapsules met maisolie kreeg. Het bleek dat de 1080 mg omega-3 vetzuren per dag het aantal epilepsieaanvallen met 33,6% verminderde t.o.v. placebo. Ook was er een lichte daling van de bloeddruk bij deze dosering. De hooggedoseerde visolie gaf geen noemenswaardige verbetering.

Hopelijk is men in staat een fase 3 onderzoek op te zetten waarbij honderden en niet tientallen patiënten zijn betrokken met bovendien een langere duur zodat de onderzoeksresultaten verder worden bevestigd en bovendien kan worden vastgesteld of visolie de sterfte door een hartstilstand daadwerkelijk kan verminderen bij deze patiënten. Dergelijk onderzoek komt vanwege de hoge kosten echter haast nooit van de grond.

Fish oil (n-3 fatty acids) in drug resistant epilepsy: a randomised placebo-controlled crossover study; J Neurol Neurosurg Psychiatry doi:10.1136/jnnp-2014-307749

Fish oil may help to reduce seizure frequency in drug resistant epilepsy
BMJ 2014; 349 doi: http://dx.doi.org.ezproxy.library.wur.nl/10.1136/bmj.g5515 (Published 09 September 2014)
Epilepsy Behav. 2008 Aug;13(2):279-83. doi: 10.1016/j.yebeh.2008.04.011. Epub 2008 Jun 3.

Delen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.