Lycopeen voor de bloedvaten 2

tomatensoep met olijfolie en basilicum is bijvoorbeeld een lycopeenrijk mediterraan gerecht
c Michael Verhoef. Tomatensoep met olijfolie en basilicum is bijvoorbeeld een lycopeenrijk mediterraan gerecht

Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge voerden onderzoek uit dat aantoonde dat lycopeen een bijzonder gunstige invloed heeft op de bloedvaten van mensen met hart- en vaatziekten. Men meent dat het hoge lycopeengehalte van het traditionele mediterrane dieet een belangrijke reden is voor de bescherming die dit dieet biedt tegen cardiovasculaire aandoeningen. Aan één van de onderzoeken deden 36 hartpatiënten mee die allen statines gebruikten. De meesten tevens ACE remmers. Van deze medicijnen is aangetoond dat ze de endotheelfunctie – de werking van de bloedvaten – verbeteren. De belangrijkste reden dat deze medicijnen het risico op een hartaanval verminderen. Desondanks was de werking van het endotheel nog verre van optimaal. Tweederde van hen kreeg  een supplement met 7 mg lycopeen per dag gedurende twee maanden. De anderen kregen placebocapsules.  Na twee maanden voerde men enkele tests en metingen uit. De belangrijkste bevinding was dat in de groep die de lycopeen gekregen had de vaatcelafhankelijke vaatverwijding   met  53% was verbeterd. Over het algemeen waren de resultaten verder wat minder duidelijk dan in het eerdere onderzoek waarbij een hogere doses werd gebruikt. Maar in dat onderzoek waren de proefpersonen ook zieker terwijl men minder medicatie kreeg. Een belangrijke bevinding van dit onderzoek is daarom dat lycopeen ook een toegevoegde waarde heeft m.b.t. cardiovasculaire aandoeningen bij mensen die statines en ACE-remmers gebruiken.

Effects of Oral Lycopene Supplementation on Vascular Function in Patients with Cardiovascular Disease and Healthy Volunteers: A Randomised Controlled Trial.  Gajendragadkar PR, Hubsch A, Mäki-Petäjä KM, Serg M, Wilkinson IB, et al. (2014) PLoS ONE 9(6): e99070. doi:10.1371/journal.pone.0099070

Gerelateerd: Lycopeen voor de bloedvaten

Delen.

5 gedachten aan “Lycopeen voor de bloedvaten 2”

 1. ik vind de artikelen zeer interessant
  graag zou ik de nieuwsbrief ontvangen
  freddy

 2. Waar en hoe kan ik Lypoceen bestellen en ontvangen?
  Hoe vaak per dag moet ik het innemen en hoe veel?
  Zelf heb ik hart en bloedvaten problemen.

  Groeten,

  Gonny

 3. Gonny, lycopeen wordt door goede vitaminespeciaalszaken verkocht, maar kan ook via internet worden besteld. Een tomatenextract met hoog lycopeengehalte. De dosering hangt van een aantal factoren af, zoals de leeftijd (afnemend absorptievermogen), roken en het gebruik van alcohol. Gebruik je medicijnen zoals statines die het LDL-cholesterol verlagen (LDL is een transporteur van lycopeen) of maagzuurremmende middelen als omeprazol, pantoprazol etc. dan dient de dosering daar op afgestemd te worden.
  gr. Anthon

 4. Ik zou zeggen neem elke dag een glaasje tomatensap van 200ml, daar zit voldoende in en is nog gezonder ook.
  Als je het bovendien ook nog eens kookt met een scheutje olijfolie verbetert de biologische beschikbaarheid ook nog eens enorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.