Omega-3 bij huidproblemen

© Rubyblossom
© Rubyblossom

Dr. Donald O. Rudin werd na zijn medische studie aan de Harvard University, wetenschappelijk onderzoeker met neurologie als onderzoeksgebied. Hij was oprichter en directeur van de afdeling Moleculaire Biologie van het Eastern Pennsylvania Psychiatrisch Instituut. Het is daar dat dr. Rudin en zijn collega’s onderzoek deden naar de functie van celmembranen en zenuwimpulsen, research die zou leiden tot verder onderzoek naar de rol van omega-3-vetzuren. Volgens Donald Rudin zijn tekorten aan deze essentiële vetzuren niet alleen (mede)verantwoordelijk voor het ontstaan van mentale problemen- zijn eigen vakgebied- maar kunnen ze ook leiden tot onvruchtbaarheid, cardiovasculaire problemen, kanker, diabetes, reumatoïde artritis, versnelde veroudering en een lage weerstand tegen degeneratieve ziekten. Maar Rudin ontdekte ook dat omega-3- vetzuren een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van diverse dermatologische problemen, zoals eczeem, huidontsteking, acne, en haaruitval. Dat alles heeft te maken met gezonde celmembranen, vooral van de huidcellen.

Celmembraan
Volgens dr. Rudin zijn essentiële vetzuren van cruciaal belang voor een gezonde huid. Alle cellen in ons lichaam, dus ook huidcellen, zijn voorzien van een dun elastisch jasje- de membraan- dat voor een belangrijk deel bestaat uit substanties afkomstig zijn van omega-3 en 6- vetzuren. Het adequaat functioneren van de lichaamscellen hangt voor een groot gedeelte af van gezonde membranen. Als er een matig tot ernstig te kort aan vetzuren bestaat, functioneert de membraan onvoldoende en wordt het inkomende verkeer aan voedingsstoffen geheel of gedeeltelijk belemmerd. Als membranen beschadigd raken zijn cellen tevens onvoldoende in staat zich van afvalstoffen te ontdoen, met alle gevolgen van dien. Zo is het al langer bekend dat een gebrek aan essentiële vetzuren bij kinderen kan leiden tot ernstige vormen van eczeem. En volgens Donald Rudin en andere onderzoekers zijn dergelijke tekorten ook medeverantwoordelijk voor het ontstaan van andere huidklachten.

Antivries
Omega-3-vetzuren vervullen een belangrijke rol bij het regelen van de huidtemperatuur, vetverdeling, haargroei en bloedcirculatie in de huid. Dat zijn belangrijke functie’s vooral voor bewoners die leven in de koudere gebieden van de aarde. Planten maken als reactie op lage temperaturen o.a. het korte-keten omega-3-vetzuur alfa-linoleenzuur aan. In ons lichaam kan zo’n vetzuur worden omgezet in een lange keten omega-3-vetzuur dat de huid nodig heeft om gezonde celmembranen te maken. Daarom hebben mensen die in een koud klimaat leven meer omega-3 vetzuren nodig.

Prostaglandines

Omega-3-vetzuren zijn ook nodig voor de productie van prostaglandines in de huid. Zoals ik in mijn artikel ”About Good and Bad Guys’‘ heb uitgelegd, zijn prostaglandines eiwitten die ons lichaam gebruikt om ontstekings en genezingsprocessen in goede banen te leiden. Omega-3- vetzuren zijn belangrijke bouwstoffen van prostaglandines. Als ons lichaam over te weinig van dergelijke vetzuren beschikt, kunnen zowel de ontstekingsbevorderende als de ontstekingsremmende prostaglandinen niet goed functioneren. Zo zag dr. Rudin een snelle genezing bij huidpatiënten die voldoende essentiële vetzuren kregen waarbij gestreefd werd naar een goede balans tussen omega 3 en 6. Op basis van zijn onderzoek komt Donald Rudin tot de conclusie dat veel huidproblemen te herleiden zijn tot tekorten aan omega-3-vetzuren, vooral als daarnaast ook nog eens een verschraald voedingspatroon wordt gevolgd dat te weinig vitaminen, mineralen en vezels bevat. Nadat bij de proefpersonen van Rudin de tekorten werden aangevuld verdwenen de meeste huidproblemen. De kleur en elasticiteit van de huid keerden in korte tijd terug. Mocht u aan bepaalde, vooral ontstekingsgerelateerde, huidproblemen lijden, dan is het zeker een overweging waard om omega-3-vetzuren aan uw dieet toe te voegen. In eerste instantie door meer vette vis en noten te eten, en in hardnekkige gevallen het gebruik van extra visoliesupplementen te overwegen.

Literatuur:

Omega-3-oils, a Practical Guide, by Donald Rudin, MD & Clara Felix, BS- 1996- U.S.A.

Gerelateerd: Vitamine D bij eczeem

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.