Vitamine D bij eczeem

Een vitamine D tekort kan een rol spelen bij constitutionele of atopische eczeem. Al lang wordt er gedacht dat blootstelling aan de zon eczeem kan verminderen bij een deel van de mensen die hier last van hebben. Uit steeds meer onderzoek blijkt nu dat de gunstige invloed van vitamine D op de immuniteit de huid bescherming biedt tegen eczeem.

Het meest recente onderzoek betreft een klinische studie onder Mongoolse kinderen die ‘s-winters meer last hadden van eczeem hadden dan ‘s-zomers. De 108 kinderen werden in twee groepen verdeeld. De helft kreeg gedurende een wintermaand 1000 IE vitamine D per dag en de andere helft een placebo. De groep die de vitamine D gekregen had ondervond aanmerkelijk minder last van eczeem dan de andere groep. Dit was een herhaling van een eerder en kleiner opgezette pilot in Boston van dezelfde onderzoekers. In dat onderzoek trad er aanmerkelijke verbetering op bij 80% van de vitamine D groep en bij 20% van de placebogroep. Nu in Mongolië waren de verschillen tussen de groepen iets kleiner. Mongolië ligt veel zuidelijker dan Nederland.

Andere onderzoekers voerden ook studies uit. Gedurende 60 dagen kregen volwassenen met atopisch eczeem 1600 IE vitamine D per dag of een placebo. De vitamine D verminderde de klachten. Ook is er dit jaar een onderzoek verschenen waarbij patiënten met eczeem of psoriasis 4000 IE vitamine D per dag kregen gedurende 3 weken. In dit onderzoek liet de vitamine D echter geen verbetering zien. Dit kan te wijten zijn aan de korte duur maar niet alle vormen van constitutionele eczeem zullen vitamine D gerelateerd zijn.
Randomized trial of vitamin D supplementation for winter-related atopic dermatitis in children Journal of Allergy and Clinical Immunology Volume 134, Issue 4, Pages 831–835.e1, October 2014
Vitamin D supplementation in the treatment of atopic dermatitis: a clinical trial study Amestejani M , c.s. J Drugs Dermatol. 2012 Mar;11(3):327-30.
Randomized controlled trial of vitamin D supplementation for winter-related atopic dermatitis in Boston: a pilot study R. Sidbury, c.s. British Journal of Dermatology Volume 159, Issue 1, pages 245–247, July 2008
A randomized controlled double-blind investigation of the effects of vitamin D dietary supplementation in subjects with atopic dermatitis
Hata T.R., c.s. (2014) Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 28 (6) , pp. 781-789.

Delen.

Eén gedachte over “Vitamine D bij eczeem”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.