Noten zijn goed voor het hart!

© Steve Parker
© Steve Parker

Een paar jaar geleden hadden wij een logeetje uit Tokio. Een intelligente en leuke jongedame die zendingswerk wilde verrichten in Slovenië, maar in een ander EU-land moest wachten op een verblijfsvergunning. Omdat zij een vriendin is van mijn jongste dochter koos zij als tijdelijk adres de familie de Bont in Nederland. De twee maanden die zij bij ons woonde werd voor haar en voor ons een bijzonder plezierige tijd. Haar papa bleek- net als ik – werkzaam te zijn in het orthomoleculaire circuit en omdat Japanners in het algemeen bekend staan om hun verstandige voedingskeuze’s, en graag visgerechten eten – omega 3 vetzuren ! – vroeg onze logee op een avond hoe Nederlanders aan hun dagelijkse portie gezonde vetzuren komen. Ik vertelde haar dat in Holland (helaas nog altijd) meer vlees dan vis wordt gegeten, maar dat de meeste Nederlanders wel veel van noten houden. En uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat die uitstekend voor het hart zijn. 

Geen ”nutty” professor’s

Noten zijn heel lang versleten als vette en derhalve ongezonde ”nutty professor’s ” die voor elke prijs gemeden moeten worden. Maar een groeiend aantal onderzoeken maakt duidelijk dat noten een zeer positieve bijdrage leveren aan de instandhouding van een goede hartfunctie. Een cohortstudie onder 30.000 noten etende Zevende Dags Adventisten – vooral degenen die er 5 of meer keren per week een handvol van achterover slaan – toont aan dat zij minder kans op een fatale hartaanval hebben dan mensen die zelden of nooit noten eten. Nu moet ik er wel bij vermelden dat leden van dit kerkgenootschap er sowieso een gezonde leefstijl op nahouden. De doorsnee Adventist rookt niet, drinkt geen alcohol en is meestal vegetarier – zie mijn artikel ‘‘Pesco-vegetarier of By the Rivers of Babylon.” De vraag was dus of deze onderzoeksresultaten ook van toepassing zijn op andere bevolkingsgroepen.

Klinisch onderzoek

In vier onderzoeken vond men een sterk verband tussen de consumptie van noten en minder risico op cardiovasculaire aandoeningen
In vier onderzoeken vond men een sterk verband tussen de consumptie van noten en minder risico op cardiovasculaire aandoeningen

Drie vervolgstudies (cohort) waarbij letterlijk duizenden personen uit verschillende populaties werden betrokken wisten de laatste twijfels weg te nemen. Ongeacht geslacht, leeftijd of beroep bleek dat mensen die noten eten duidelijk minder hartproblemen hebben en een lager risico hier aan te overlijden. De uitkomsten van deze studies werden nog eens extra ondersteund door klinische onderzoeken die o.a. aantonen dat noten het z.g. ”slechte” (LDL) cholesterol kunnen verlagen. Ontsteking in de vaatwand – een factor die medeverantwoordelijk is voor hartaanvallen – neemt door de consumptie van noten ook af.

Welke noten ?

Welke noten zijn het beste ? Als u naar de verhalen van notenboeren luistert raakt u al snel het spoor bijster, want elke kweker vindt zijn soort noten vanwege de speciale eigenschappen de beste. Objectief onderzoek laat in elk geval zien dat vooral walnoten rijk zijn aan alfalinoleenzuur (ALA) een plantaardig vetzuur uit de omega 3 familie. Vergelijking met andere noten blijft een beetje moeilijk, want elke notensoort  bevat wel gezonde stofjes; de ene wat meer van dit de ander wat meer van dat. Allemaal zijn ze rijk aan onverzadigde vetzuren die geacht worden zeer goed voor het hart te zijn. Om van alle voordelen te profiteren koop ik daarom meestal een mix van verschillende soorten, zoals macadamia’s, walnoten, hazelnoten, paranoten en amandelen. Daar drink ik dan graag een glaasje droge rode wijn bij. Noten zijn rijk aan calorieen, dus overdrijven door er zakken vol van te verorberen, is niet nodig. Een handvol noten per dag is voldoende en veel (meer) smaakt wel lekker maar is niet perse beter voor uw hartje. So don’t go ”nuts”, eet ze met mate en wordt geen ”nutty professor ” !

Literatuur:

Archives of Internal Medicine 152 (1992):1416-1424 / Archives of Internal Medicine 170 (2010): 821-827
American Journal of Clinical Nutrition 89 (2009): 1643S- 1648S

Delen.

5 gedachten aan “Noten zijn goed voor het hart!”

  1. Wij eten al jaren, noten, fruit als basis voedsel.
    Met regelmaat een halve kilo noten (pinda’s) per dag. (moet wel want we eten geen brood producten (google: brood buik, de opgezette buik door het eten van gerafineerde graan producten).

    We vallen juist af en ik meen dat het kaloriegehalte van noten geen verdere invloed kent op ons gewicht.

  2. Helen, in je keuze om geen geraffineerde granen te eten vind je in mij een medestander. Ook voor het eten van noten en fruit krijg je van mij een hoog rapportcijfer. Maar een halve kilo pinda’s ? Mag het ”een onsje minder ” ? Allereerst zijn pinda’s geen noten , maar peulvruchten. Ze bevatten wel vitaminen en mineralen, maar ook substanties die ontstekingsbevorderend kunnen werken. Als ik je dus een advies mag geven: zeer spaarzaam mee omgaan, liever meer echte noten eten. En als je daarnaast voldoende aan beweging doet hoef je ook niet bang te zijn dat je op Obelix gaat lijken !
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.