Dood door calcium?

death-by-calcium”Calciumpil verhoogt kans op hartaanval” kopte het NRC op 5 augustus 2010. ”Wie dagelijks een calciumtablet neemt tegen botontkalking verhoogt zijn kans op een hartaanval met 30%” Dat concluderen de auteurs van een analyse, waarvoor de gegevens werden samengevoegd van ongeveer 12 000 patiënten die 3 a 4 jaar uit voorzorg calciumtabletten slikten. Het onderzoek werd online gepubliceerd in het gezaghebbende British Medical Journal.
”Welnee”, zegt Dr. Elizabeth Samelson, assistent hoogleraar aan de Harvard Medical School. ”Uit recente klinische onderzoeken blijkt geen enkel verband tussen het slikken van calcium en cardiovasculaire problemen”.

”Dat klopt ” schrijven de samenstellers in een rapport gepubliceerd in Osteoporosis International. Vol.25, suppl. 2, 2014. ‘”Er is geen bewijs voor een verhoogde mortaliteit bij oudere vrouwen door het slikken van calciumtabletten met of zonder vitamine D.”  ”Wel waar !” zegt Dr. Thomas E. Levy, cardioloog en schrijver van het geruchtmakende boek  Death by Calcium: Proof of the Toxic Effects of Dairy and Calciumsupplements. ”Het slikken van calciumtabletten kan zelfs hoge bloeddruk, beroertes, kanker en andere degeneratieve ziektes veroorzaken !” Benieuwd naar zijn argumenten?

Melk goed voor elk?

Calcium ? Je krijgt er sterke botten en tanden van en het voorkomt botontkalking.Neem dus extra calcium in de vorm van supplementen ! ”Fout” zegt dr. Levy. ”Natuurlijk, calcium is een essentieel mineraal voor een goede lichaamsfunctie, maar heel wat medische professionals weten, dat een dagelijkse overmaat aan calcium in de vorm van zuivel of calciumsupplementen een groot risico vormt voor de gezondheid. Het is begrijpelijk dat het publiek geschokt is door mijn boodschap. Decennialang hebben miljoenen mensen door middel van allerlei campagnes en slimme marketing ”waarheden” gehoord als ”Met melk meer mans !” en ”Drie glazen melk per dag, dat doet het !” Maar zonder dat zij het beseffen veroorzaakt een overdadig gebruik van calciumhoudende producten grote schade aan hun lichaam.”

Ontmythologisering

Om zijn argumenten te onderbouwen weerlegt dr. Thomas Levy in zijn boek een aantal mythes over zuivel en calciumsupplementen. Zoals: calcium is goed voor u en gaat botontkalking tegen. Dat klinkt plausibel. Tenslotte bestaan onze botten voor het grootste deel uit calcium. En botontkalking (osteoporose) betekent in feite; gebrek aan calcium. Levy zegt: ”Mensen realiseren zich niet dat een tekort aan calcium in de botten helemaal niet betekent dat de rest van het lichaam ook zonder calcium zit. Het slikken van extra calcium bereikt zonder vitamine D3 sowieso de botten nauwelijks en het kan -doordat het zich elders in het lichaam ophoopt – zeer schadelijke gevolgen hebben voor uw gezondheid”
Om aan voldoende calcium te komen moet u veel zuivelproducten eten of calciumsupplementen slikken. ”Onzin” zegt Levy. ”Er zijn op aarde hele bevolkingsgroepen die nauwelijks melk drinken en toch veel minder last van osteoporose hebben dan Amerikanen. De gemiddelde persoon die een evenwichtig voedingspatroon volgt en vlees, eieren en (groene) groenten eet, krijgt genoeg calcium binnen.
Bij botontkalking hebben uw botten dus een gebrek aan calcium. Accoord. Maar botontkalking verbetert nauwelijks door calcium te slikken zegt Levy. De reden daarvoor is dat bij osteoporose het lichaam gewoonweg niet in staat is nieuwe botmatrix op te bouwen. Dus ook al slikt u veel extra calcium uw botten kunnen er niets mee. Het botopbouwmechanisme is defect
Een andere mythe is dat calciumsupplementen in staat zijn botfracturen te voorkomen. Volgens Thomas Levy spreken de onderzoeken op dit gebied elkaar flink tegen. Volgens hem kun je om fracturen te voorkomen beter dagelijks een stevig bewegingsprogramma volgen, aangevuld met vitamine C ,K2  en magnesium. Om calcium te kunnen absorberen hebben we vitamine D3 nodig, maar het idee bestaat dat we die door blootstelling aan de zon voldoende binnen krijgen. Niet waar zegt dokter Levy, want we zitten het grootste deel van de dag binnen en als we naar buiten gaan smeren we ons zelf zo dik met anti-zonnebrandmiddelen in dat er van voldoende D3 nauwelijks sprake is. Reden waarom er steeds meer onderzoeken verschijnen die aantonen dat veel mensen kampen met een matig tot ernstig tekort aan deze vitamine. ( over de belangrijkheid van vitamine D3 zie de artikelen op deze site  !)

Kwestie van evenwicht

En nu wilt u natuurlijk graag mijn mening horen. Laat ik het zo zeggen: ik ben blij dat van tijd tot tijd in de voedingswetenschap kritische geluiden te horen zijn. Die behoeden ons voor eenzijdig denken dat tot nadeel van onze gezondheid kan leiden. Het boek van dr. Levy hoort zeker in die kritische categorie thuis. Want er bestaat nog altijd de grootmoederlijke raad, dat alles waar ”te” voorstaat een tweede overweging verdient. Als het overdadig gebruik van zuivel en calciumsupplementen niet alleen een Amerikaans probleem is, maar ook in Nederland voorkomt, dan zijn de waarschuwingen van Thomas Levy zeker op zijn plaats. Want overdrijving is nooit goed. Aan de andere kant past een (zeer) matig gebruik van zuivelproducten, mits van biologische kwaliteit, in een evenwichtig voedingspatroon. Daar gaat u echt niet dood van. Zet daarbij zeker noten, zaden en groene groenten op uw dagelijks menu. En wie gezond eet heeft m.i. geen calciumsupplementen nodig, maar voor een gezonde botmatrix kunt u wel extra magnesium(citraat), vitamine C, vitamine K2 en D3 gebruiken. Het boek ”Death by Calcium: Proof  of the Toxic Effects of Dairy and Calciumsupplements ” – de dreigende toon in de titel zou m.i. een beetje genuanceerd kunnen worden- verdient zeker een plaats in de bibliotheek van artsen, geriaters, voedingskundigen en dietisten. En geïnformeerde leken die de verschafte informatie op hun waarde weten te schatten kunnen er eveneens hun voordeel mee doen.

www.deathbycalcium.com

Gerelateerd: Gaan uw botjes in rook op?
Vitamine K2 tegen botontkalking
Lycopeen tegen botontkalking

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.