Geelwortel-extracten tegen artrose

© Howard Walfish
© Howard Walfish

Eerder maakten we melding van onderzoek waaruit bleek dat een special geelwortel-extract helpt bij artrose. Dit jaar zijn weer enkele onderzoeken gepubliceerd met andere extracten die ook positieve effecten hebben laten zien.

Het belangrijkste onderzoek betreft een grote Thaise studie waarbij men het effect van geelwortel-extract vergeleek met hoge doses ibuprofen bij patiënten met artrose aan de knie. De 367 patiënten werden beoordeeld aan de hand van de veelgebruikte WOMAC vragenlijsten zoals deze. In dit dubbelblind onderzoek kreeg de helft 1200 mg ibuprofen en de andere helft 1500 mg van een geelwortel-extract in gespreide doses per dag. Dit extract was in het lab van de Universiteit bereid en bevatte ongeveer 80% curcumin en andere curcumines. De curcumin en ibuprofen capsules zagen er hetzelfde uit. Na vier weken bleek dat beide medicaties de pijn en stijfheid in even grote mate hadden verminderd. In de curcumingroep kwamen iets minder bijwerkingen voor. Op de lange termijn wordt het kruidenmiddel als veel veiliger beschouwd.
geelwortel-ibuprofen

In een ander , kleiner, onderzoek werd een commercieel verkrijgbaar preparaat gebruikt. Het onderzoek, uitgevoerd in Iran, gebruikte het 95% curcumines-extract met piperine (peper) van Sabinsa dat onder veel verschillende merknamen wordt verkocht.  De 40 proefpersonen met knie-artrose kregen 1500 mg van dit extract of placebo’s.  Na zes weken bleek dat de vermindering van de symptomen aanzienlijk groter was in de geelwortel-extract groep dan in de placebogroep terwijl er niet noemenswaardig meer bijwerkingen waren.

Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: a multicenter study. Vilai Kuptniratsaikul, c.s.. 2014 Clinical Interventions in Aging
Curcuminoid Treatment for Knee Osteoarthritis: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial.
Panahi Y, c.s. Phytother Res. 2014 May 22. doi: 10.1002/ptr.5174.

Gerelateerd: Speciale curcumin verlicht artrose

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.