Vitamine C tegen astma-aanval door virus

Lucia Quezada
Lucia Quezada
Bij veel astmapatiënten lokt een verkoudheid een verergering van de astmatische klachten uit.  Uit onderzoek blijkt dat bij veel patiënten deze astma-aanvallen kunnen worden verminderd of voorkomen door extra vitamine C.

De Finse wetenschapper Harri Hemilä wilde deze kwestie op een systematische manier analyseren aan de hand van al het bestaande onderzoek. Hij vond slechts drie relevante onderzoeken met in totaal 79 patiënten. Het eerste onderzoek uit 1980 vond plaats in Nigeria. Het betrof 41 mensen bij wie de astma-aanval steeds werd voorafgegaan door klachten die wijzen op een beginnende verkoudheid. Tijdens het regenseizoen kreeg men, gedurende 14 weken, 1 gram vitamine C per dag of een placebo. In de vitamine C groep kwamen 78% minder astma-aanvallen – 9 t.o.v. 35 aanvallen – voor dan in de placebogroep. De afname in matige tot zware aanvallen was nog groter – 3 t.o.v. 23.

De tweede, Duitse, studie was een dubbelblind cross-over onderzoek waarbij de deelnemers afwisselend de vitamine C en de placebo kregen. In dit onderzoek werd de reactie van de bronchiën op histamine gemeten. Een overgevoeligheidsreactie op histamine wordt geacht een astma-aanval te veroorzaken. Men kreeg gedurende twee weken 5 gram vitamine C per dag in gespreide doses. Vitamine C verminderde het aantal deelnemers dat een overgevoeligheid voor histamine vertoonde met 52%. Ook was de astma symptoomscore lager in de vitamine C periode maar dit verschil was niet statistisch significant.  Het kleinere effect t.ov. het eerste onderzoek  kan komen door het minder voorkomen van verkoudheid.

Het derde onderzoek verduidelijkt het effect van vitamine C. In dit onderzoek kregen verkouden proefpersonen 1 gram vitamine C en werd er een histamineproef uitgevoerd. Dit werd zes weken later, toen de proefpersonen weer beter waren, herhaald. Het bleek dat vitamine C de gevoeligheid voor histamine vermindert en dat dit effect bijzonder groot is als er sprake is van een verkoudheid.

Vitamin C and common cold-induced asthma: a systematic review and statistical analysis
Harri Hemilä. Allergy Asthma Clin Immunol. 2013; 9(1): 46.
Gerelateerd: Astma en voedingsstoffen

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.