Vitamine C en Alzheimer

Wetenschappers van de Lund universiteit in Zweden hebben een nieuwe functie ontdekt van vitamine C.  Behandeling met vitamine C kan – bij muizen – amyloïde plaques oplossen. Deze beta-amyloide plaques worden geacht het afsterven van neuronen (hersencellen) te veroorzaken.

‘Toen we de hersencellen van muizen met Alzheimer behandelden met vitamine C konden we zien dat de giftige samenklonteringen van eiwitten opgelost werden. Onze resultaten laten een niet eerder ontdekte manier zien waarop vitamine C van invloed is op amyloide plaques’ aldus co-auteur Katrin Mani.

Ook ander experimenteel onderzoek wijst erop dat vitamine C een belangrijke rol speelt in de hersenen. Vitamine C is een acetylcholinesteraseremmer zoals medicatie die Alzheimer vertragen. Het vitamine C gehalte is 3 keer hoger in de hersenen dan in het plasma van gezonde mensen en vijf keer hoger in dat van Alzheimerpatiënten. Een verklaring hiervoor is dat de oxidatieve stress in de hersenen bij Alzheimer veel vitamine C verbruikt waardoor zij een laag plasmagehalte hebben bij een normale inname. Ook bestaat er een relatie tussen endotheeldysfunctie en een grotere kans op het vroegtijdig optreden van dementie. We zagen eerder dat deze vitamine van groot belang is voor de bloedvaten.

Humane studies

Vitamine C (Asc) in het centraal zenuwstelsel. De opname is gedeeltelijk afhankelijk van de natrium afhankelijke vitamine C transporter type 2 (SVCT2). Onderzoek naar (voedings-) factoren die het  SVCT2 gehalte bepalen lijkt erg nuttig
Vitamine C (Asc) in het centraal zenuwstelsel. De opname is gedeeltelijk afhankelijk van de natrium afhankelijke vitamine C transporter type 2 (SVCT2). Onderzoek naar (voedings-) factoren die het SVCT2 gehalte bepalen lijkt erg nuttig. De tweede manier waarop vitamine C in cellen wordt opgenomen is als dehydroascorbinezuur (geoxideerde vitamine C) d.m.v. glucose transporter 1 (GLUT-1).

Er is vaker gezocht naar een mogelijk verband tussen de inname van vitamine C uit de voeding en supplementen en het voorkomen van Alzheimer. De overzichtsartikelen die hierover gepubliceerd zijn komen doorgaans tot de voorzichtige conclusie dat een hoge inname van groente en fruit, rijk aan antioxidanten en het gebruik van vitamine C en E supplementen waarschijnlijk cognitieve achteruitgang vertragen maar dat meer onderzoek nodig is. Sommige onderzoeken laten bijvoorbeeld een bijzonder sterk beschermend effect zien van vitamine C en E supplementen terwijl ander onderzoek helemaal geen effect laat zien. Er zijn allerlei factoren die de resultaten en conclusies kunnen beïnvloeden. Fiona Harrison wijst erop dat wat in één onderzoek als een hoog vitamine C gehalte wordt gezien in andere onderzoeken als middel tot laag wordt gekwalificeerd. Het nemen van multivitamines valt vaak samen met een gezonde levenswijze waardoor resultaten vertroebeld worden terwijl ook is aangetoond dat mensen met beginnende achteruitgang van het denkvermogen relatief vaak supplementen gaan gebruiken in een poging dit proces af te remmen.  Ook zijn in sommige onderzoeken de gegevens onbetrouwbaar omdat een deel is verstrekt door mensen met beginnende dementie. Fiona Harrison die heeft getracht rekening te houden met al deze factoren komt tot de conclusie dat er overweldigend bewijs is dat levenslange inname van voldoende vitamine C veel schade die kan leiden tot een afname van het denkvermogen kan voorkomen. Meer onderzoek is nodig om te bepalen wat deze optimale hoeveelheden zijn voor de diverse bevolkingsgroepen. Zij veronderstelt dat 70 mg vitamine C per dag veel te weinig is maar dat meer dan 500 mg vitamine C per dag waarschijnlijk niet nodig is voor de meeste mensen. De auteurs van de Koreaanse studie pleiten ook voor noodzakelijk klinisch onderzoek. Het is momenteel niet te zeggen bij welke dosering en onder welke omstandigheden de oplossing van amyloidplaques, zoals beschreven in de eerste alinea, plaatsvindt. Zij zien meer in een combinatie van vitamine C met andere voedingsstoffen.

Lund University. “Treatment with vitamin C dissolves toxic protein aggregates in Alzheimer’s disease.” ScienceDaily. ScienceDaily, 18 August 2011. 
Suppression of Amyloid A11 Antibody Immunoreactivity by Vitamin C, Fang Cheng, Roberto Cappai, Giuseppe D. Ciccotosto, Gabriel Svensson, Gerd Multhaup, Lars-Åke Fransson, en Katrin Mani. J. of Biological Chemistry
The Possible Role of Antioxidant Vitamin C in Alzheimer’s Disease Treatment and Prevention;Jae-Hyeok Heo, Hyon-Lee, Kyoung-Min Lee AM J ALZHEIMERS DIS OTHER DEMEN March 2013 vol. 28 no. 2 120-125
A critical review of Vitamin C for the prevention of age-related cognitive decline and Alzheimer’s disease Fiona E Harrison. J Alzheimers Dis, 2012

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.