Magnesium bij het chronisch vermoeidheidssyndroom

© Jem Yoshioka
© Jem Yoshioka

Zoals de omschrijving van dit lastig te diagnosticeren gezondheidsprobleem al aangeeft, wordt deze aandoening gekenmerkt door ernstige vermoeidheid. Die begint al bij het opstaan en duurt dan doorgaans de hele dag, waarbij de meest eenvoudige handelingen een ware uitdaging vormen. Andere klachten die gepaard gaan met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) zijn hoofdpijn, spierpijn, koorts, gewrichtspijn, geheugenverlies, concentratieproblemen, slapeloosheid en stemmingswisselingen. CVS komt vooral voor bij vrouwen tussen de 25 en 45 jaar. De exacte oorzaak van CVS is onbekend. Factoren die een rol blijken te spelen bij het ontstaan van CVS zijn bacteriële of virale infecties, candida albicans, stress, verminderde werking van het immuunsysteem, tekorten aan micronutrienten, voedselallergieën, oxidatieve stress, hormonale disbalans, kwikvergiftiging en een lage bloeddruk.

Magnesium

Dr. Dennis Goodman is naast cardioloog ook hoogleraar geneeskunde aan de New York University en directeur van het instituut voor Integrative Medicine of the New York Medical Associates in Manhattan. Hij is een graag gezien spreker in Amerika en Europa en zijn artikelen worden vanwege zijn heldere schrijfstijl met veel belangstelling gelezen. Zijn persoonlijke belangstelling gaat uit naar een brede aanpak van ziekten, waarbij voeding en leefstijl ( preventie !) in zijn optiek belangrijke rollen spelen. Goodman maakt zich met name bezorgd over het toenemend aantal mensen dat klaagt over chronische vermoeidheid. Door moderne landbouwmethoden, ongezonde eetgewoonten en een jachtige levensstijl constateert hij dat de meeste mensen aan een matig tot ernstig gebrek aan magnesium lijden. En als het gaat om het bestrijden van het chronisch vermoeidheidssyndroom – duidelijk iets anders dan alleen maar moe zijn- dan ziet hij voor dit mineraal een uiterst belangrijke rol weggelegd. Volgens hem is magnesium van cruciaal belang voor de productie van energie op celniveau.

Goed huwelijk

magnificentmagnesiumOm adequaat te kunnen functioneren produceert en gebruikt elke cel in ons lichaam, een substantie genaamd adenosinetrifosfaat (ATP).Het is de brandstof die voor een goed verloop van de ingewikkelde taken van de cel zorgt; van het overbrengen van stroomsignaaltjes tot het samentrekken van spieren.Wat de meeste mensen niet weten is dat onze lichaamscellen ATP pas kunnen gebruiken als het eerst gaat trouwen met cofactor magnesium. Het echtpaar heet na de bruiloft Mg-ATP. Zoals het behoort te gaan in een goed huwelijk beinvloeden man en vrouw elkaar in positief opzicht en dat doet mevrouw magnesium bij haar echtgenoot ATP ook. Zij verandert zijn vorm en elektrische lading, waardoor hij actiever wordt, makkelijker in water oplost en vervolgens zijn pakketje energie met groot gemak aan de cel afgeeft Met andere woorden, mevrouw magnesium brengt haar wat introverte ATP-man tot leven. Zonder het biochemische huwelijk tussen magnesium en ATP zouden uw cellen eenvoudig niet de energie krijgen die ze bij hun werk nodig hebben. Het is belangrijk om te beseffen dat wetenschappers als ze over ATP praten altijd Mg-ATP bedoelen. Wordt er in medisch-wetenschappelijke literatuur gesproken over ATP, dan kunt u er vrijwel altijd van uitgaan dat het om Mg-ATP gaat. Zo belangrijk is dus het huwelijk tussen Mg en ATP !

Mitochondria

Maar het verhaal is nog niet af, want om energie voor de cel vrij te maken dienen de mitochondria – microscopisch kleine energiecentrales in de cellen -glucose en andere substanties af te breken om de ATP-brandstof vrij te maken. En zoals we zojuist hebben besproken kan ATP zonder magnesium niet functioneren, en geen magnesium betekent een verminderde functie van de mitochondria. Maar een verminderde functie van de mitochondria betekent geen ATP, en geen ATP betekent geen energie. Zo simpel is dat !  Magnesium is overigens niet alleen essentieel voor de productie van ATP, maar ook voor de instandhouding, de stabiliteit en het juist functioneren van ATP. Over de belangrijke rol van de vrouw in het huwelijk gesproken ! Zonder magnesium wordt  ATP namelijk al gauw instabiel en minder bruikbaar als brandstof voor de cellen. Met andere woorden; zonder voldoende magnesium zult u in het dagelijks leven over te weinig energie beschikken, en zal vermoeidheid na verloop van tijd onherroepelijk de kop opsteken.

Orthomoleculaire behandeling

Zoals ik boven uiteengezet heb, zijn er vele oorzaken voor het chronisch vermoeidheidssyndroom. Maar dr. Goodman zit er niet ver naast als hij zegt dat daarbij de rol van een magnesiumtekort niet over het hoofd mag worden gezien. In 1991 werden in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet twee studies gepubliceerd die een duidelijk verband aantoonden tussen CVS en magnesiumdeficientie. ( Cox, IM, et al ”Red blood cell magnesium and chronic fatigue syndrome, Lancet 1991; 337 (8744):757-60) De deelnemers aan de studie bleken duidelijk magnesiumtekorten te hebben. Nadat zij injecties met magnesium hadden gekregen ging hun gezondheid er met sprongen op vooruit. Zij hadden minder pijn, veel meer energie en staken in een beter emotioneel vel.

Mocht u dus aan vermoeidheidsklachten lijden, die om de een of andere reden maar niet willen verdwijnen, dan is een bezoek aan de huisarts dringend aan te raden. Hij/zij zal ongetwijfeld bloed afnemen om er achter te komen waar uw klachten vandaan komen. Daarbij behoort zeker het nalopen – en behandelen !- van de in de inleiding genoemde oorzaken, maar ook een test op eventuele magnesiumtekorten. Komt u er bij uw huisarts niet uit, dan is een consult bij een orthomoleculair arts beslist aan te bevelen. Naast controle van de magnesiumspiegel – een urinetest is veel betrouwbaarder dan een bloedtest !- en testen op eventuele aanwezigheid van darmschimmels (candida) zal hij zeker vragen stellen over uw eetgewoonten. Als de problemen iets te maken hebben met overgevoeligheid voor bepaalde soorten voedsel, dan zal hij dieetvoorschriften verstrekken die leiden tot verbetering van de situatie. Daarnaast staan hem voedingssupplementen ter beschikking als L- Carnitine, probiotica, zink, bijnierconcentraat, Maca en Q10.

Literatuur:

Magnificent Magnesium- Your Key to A Healthy Heart & More – Dr. Dennis Goodman, 2014, New York (U.S.A.)

Het Postviraal Syndroom – Ruud Nieuwenhuis, Ankh Hermes, 1993

Gerelateerd:
Heeft u een jodiumtekort
Co-enzym Q10 bij fibromyalgie
Pa is moe, moe is moe
Is het misschien een vitamine B12 tekort
A star is born

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.