Panax ginseng een indianenverhaal?

©Peter Garnhum , flickr
©Peter Garnhum , flickr

Toen de Europeanen honderden jaren geleden Amerika ontdekten en in aanraking kwamen met de ten onrechte zogenoemde ”Indianen”, verbaasden zij zich over hun medische kennis en de toepassing van allerlei soorten kruiden, planten en wortels bij ziekten. Zo zagen zij dat de plaatselijke bevolking gebruik maakte van een wortel die zij gisens noemden en de vorm had van een twee-tandige vork. Het gaf ze energie en bespoedigde herstel na ziekte. Ook bij maagklachten en bronchiale problemen bleek de wortel nuttige diensten te bewijzen. Wij kennen dit tonicum met zijn adaptagene eigenschappen al heel lang als Panax Ginseng. In 1492 kon Columbus niet weten dat Ginseng als geneesmiddel al vele eeuwen in het Verre Oosten werd toegepast. Dat ontdekten wij ook pas veel later toen de scheepvaart en handel op dat werelddeel werd geopend.  Voor ons nu de vraag: welke medicinale eigenschappen heeft Ginseng en kunnen we die tot ons nut aanwenden ?

Verschillende soorten

Hoewel er meerdere varieteiten van Ginseng bestaan, beperk ik mij tot:

o. Siberische Ginseng – Eleutherococcus senticosus

o. Amerikaanse Ginseng – Panax Quinquefolium

o. Chinese of Koreaanse Ginseng – Panax Ginseng

o. Japanse Ginseng – Panax Japonicum

Medicinale eigenschappen

Panax Ginseng is de meeste gebruikte variant. Russische onderzoekers hebben de eigenschappen van deze wortel uitgebreid bestudeerd en stellen  vast dat Ginseng zowel de mentale als fysieke activiteit kan stimuleren. Tevens bevordert het de functie van de endocriene klieren, in het bijzonder die welke verantwoordelijk zijn voor de voortplanting. Zie mijn artikel ”Weest vruchtbaar”. Ginseng bewijst ook zijn nut bij vermoeidheid als meer vetzuren als energiebron worden gebruikt. Het spaart dan de glycogeen, de vorm van glucose die in de lever en spiercellen wordt opgeslagen voor extra lichamelijke inspanningen. Bijzonder interessant dus voor atleten die hun uithoudingsvermogen een flinke stimulans willen geven en hun conditie willen verbeteren. In een groot aantal studies is gebleken dat Ginseng ontstekingswerende en ontgiftende eigenschappen heeft. Tevens werkt het als anti-oxidant. Kankerpatienten melden dat zij de kwaliteit van hun leven  met Ginseng wisten te verbeteren, vooral als het gaat om mentale en sociale activiteiten.

Vruchten van de Siberische ginseng ( Eleutherococcus senticosus)

Andere onderzoeken laten gunstige resultaten zien bij ontstekingsziekten als reumatische artritis. Ginseng lijkt ook enige bescherming te bieden tegen straling. Doordat Ginseng de cortisolspiegel verlaagt, ervaren diabetespatienten verbetering van hun situatie. Cortisol  beinvloedt namelijk de functie van insuline. Gezonde proefpersonen die getest werden met een Ginsengpreparaat hadden na hun maaltijd een geringere stijging van de bloedsuikerspiegel. Het deel van de ginsengwortel dat wordt aangeduid met Rg1 lijkt in dit opzicht het meest werkzaam te zijn. Mensen die aan hypoglycemie lijden dienen daar wel op bedacht te zijn en geen hoge doses te gebruiken

Welk product ?

Ginseng wordt in velerlei vormen aangeboden: als onbewerkte (ongebleekte) wortel, in de vorm van een poederextract, als vloeibaar concentraat, als korrels om er thee van te zetten, als tinctuur en in de vorm van olie of als tablet en capsule. Maar het is niet alles goud wat er blinkt en niet alle ginsengpreparaten die op de markt worden gebracht zijn even effectief. Waar u in elk geval op dient te letten is dat het preparaat geen suiker of toegevoegde kleurstoffen mag bevatten; het moet pure Ginseng zijn. Sommige fabrikanten van voedingssupplementen voegen Ginseng aan hun producten toe, maar de hoeveelheden daarvan zijn vaak zo gering dat er nauwelijks enige werkzaamheid van verwacht mag worden. Weggegooid geld dus. Mijn advies is: gebruik een goed preparaat met gestandaardiseerde Ginseng en doe dat voor een week of twee, drie, gevolgd door een pauze van veertien dagen. Vermijd het langdurig gebruik van hoge doses.  Personen die de bloedverdunnende medicijnen acenocoumarol of fenprocoumon gebruiken moeten niet aan ginseng beginnen. Fenelzine ( Nardeline), een antidepressivum is ook een vijand van Ginseng. Voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven is het gebruik van Ginseng eveneens af te raden.

Panax Ginseng een indianenverhaal ? Absoluut, maar dan eentje met positieve kanten !

Literatuur : Prescription for Nutritional Healing- 2010, New York – Phyllis A. Balch, CNC  

Delen.

5 gedachten aan “Panax ginseng een indianenverhaal?”

 1. na een lange zoektocht heb ik rust gevonden bij Siberische Ginseng ,
  ik vecht al me hele leven tegen een dromerige afwezige hersenen die moeit ehebben met lange focus ,heerlijk als kunsternaar en dichter ,de hogere hersenen capaciteiten vergen meer energie net als aan leren van muziek instrumenten en communicatie ,wat mijn lichaam dus niet goed lukte ,speciaal onderwijs gezet omdat ik me slecht kon concerteren als kind in de jaren 80 ,altijd ben ik anders ,wat ook mooi is .
  vaak overwogen om adhd test te doen ,maar ik geloofde in een natuur oplosing en mijn voeding ,en die heb ik nu gevonden ,een hele nieuwe ervaring voor mijn hersenen en ik als observator ook ,het begon na inamen de kleuren in de natuur waren zo mooi ,ook de geur van de buitenlucht werd me buwuster dan ooit,bijna tripie effekt ik leek wel ogen in me rug te hebben qwa spiritualiteit ,ook me geluks gevoel het gevoel dat je leeft ,en niet vaak suf gevoel hebt omdat je herenen moe zijn is weg ,kracht en energie juist ,ik werd ondernemder ik wilde dingen ,en ik heb het geloof te kunnen ,door dat me hersenen het kunnen ,me hersenen zijn echt een juweel van een schepping net als bij ieder mens,maar het is fijn te ervaren de mogelijkheden van te kunnen berekenen en buwustzijn wel degelijk te maken heeft met de energie levels in je hersenen ,niet te min ben ik de observator van mijn eigen denken en ervaren wel leuk dat door ginseng me leven zo anders is ,ik draai mee met de maatschapij ,ik kan discussie’s aan ,en me zelfbeeld is 100% beter omdat ik het geloof dat ik het kan ,dankzij de sibirische ginseng ,de koriaanse werd ik suf van en heel rustig ,nu life and kicking .
  goed ik ben me wel degelijk buwust dat ik niet afhangelijk wil zijn van een stofje ,het is zo lastig om het overal mee te nemen en afhangelijkheid is slecht ,ik ben goed zo als ik ben ,ik ben beiden ,natuur en lichaam zijn een ,toch een elimatie dieet mischien ook goed ,want al die suikers en kleur stoffen en e nummers die ik tot mij neem zijn wel bijdragen aan het slecht functioneren na mijn inziens,en de sibirische gingseng heeft net als ritalin bijwerkingen als hartkloppingen en buik krampen en onrust op langer termijn ,toch is het mijn geheim wat ik deel want ik ben zo blij met de gift van de natuur

 2. Wauw Menno, ik lees je bericht en het is alsof ik mijzelf hoor praten…alleen ben ik nog opzoek naar het juiste voor mijn optimale functioneren. Ik wil de Russische ginseng gaan proberen…maar heb nog enigszins mijn twijfels…ik wist nog niet het bestaan van Siberische ginseng…dus daar ga ik wel onderzoek naar doen welke het beste bij mij zou passen. Dank je wel voor het delen van jouw bericht!

 3. Martin, Panax Ginseng is verkrijgbaar als kant en klaar product, meestal in de vorm van capsules,tabletten of stroop. Het is bij aanschaf verstandig om een vorm te kiezen met een zo hoog mogelijk gestandaardiseerd extract. Daarvoor kun je terecht in de apotheek, een natuurvoedingswinkel .een vitaminespeciaalzaak of via internet. Laat je grondig informeren en koop een product waar zo weinig mogelijk toevoegingen in zitten.
  gr. Anthon

 4. Ik heb eerst de Siberische ginseng geprobeerd voor 15 dagen in capsulevorm. Nu de Koreaanse aangeschaft en die verschilt wat mij betreft niet veel in de trent van de werkzame stoffen, alleen is de Koreaanse meer geconcentreerd vanwege de in Korea ideale groeiomstandigheden, die zelfs beter zijn dan die in China. Tijdens de koude oorlog hebben de Russen de ginseng uit Korea mee gejenst en zo was er dus de Siberische ginseng ontstaan. Door onderzoek van Chineze wetenschappers blijkt de Siberische minder geconcentreerd dan die in China en Korea, maar extra tegen vermoeidheid in te gaan. Japanse en Amerikaanse zijn idem dito minder geconcentreerde ginseng. Wat mij betreft zal dus de Koreaanse niet onder kunnen doen aan de andere soorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.