Magnesium-Element-Detail-257x300 Er zijn grote problemen met onze lichaamsvoorraden aan mineralen, in het bijzonder magnesium !  En magnesium is vermoedelijk het belangrijkste mineraal in ons lichaam, de dirigent van het gehele biochemische orkest, dat bij minstens 300 ( ! ) enzymatische processen betrokken is. Het zorgt o.a. voor een juiste zuur/basebalans, het adequaat functioneren van ons spier en zenuwweefsel, de instandhouding, ontgifting en juiste structuur van onze lichaamscellen, is een co-factor voor verschillende vitaminen en mineralen, verantwoordelijk voor een goede botmineralisatie, en de productie en activering van witte bloedcellen (meest recente ontdekking !), reguleert de bloedsuikerspiegel en maakt samen met ATP een belangrijk deel uit van de cel energie. Om met dr. Lawrence M. Resnick, een vermaard expert op voedingsgebied te spreken: ”Zonder voldoende magnesium, functioneren cellen gewoonweg niet.”

Redenen voor zorg

Uit Nederlandse voedselpeilingen onder grote bevolkingsgroepen blijkt dat de magnesiuminname gemiddeld aan de lage kant is. Bij 20% -30% van de bevolking is de dagelijkse inname zo laag dat de kans op cardiovasculaire aandoeningen met 60% is verhoogd.

Medicijnen

Afgezien van het feit dat het huidige voedsel vaak onvoldoende magnesium bevat zijn er ook andere zorgen: het kort of langdurig gebruik van medicijnen die magnesium uit ons lichaam weg roven. Reeds in april  2011 schreef Adriaan een kritisch artikel over maagzuurremmers en magnesiumtekorten dat gebaseerd was op onderzoeken die gepubliceerd zijn in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en Clinical Endocrinology. U kunt het op deze site vinden onder de titel ” Magnesiumtekort door maagzuurremmers’‘. Mensen die maagzuurremmende medicijnen – meestal de z.g. protonpompremmers-  gebruiken doen er goed aan hun arts te consulteren en hun magnesiumspiegel te laten controleren. De dokter kan dan bij gebleken tekorten een magnesiumsupplement voorschrijven of die per injectie toedienen. In het artikel ”Ali Baba en de Veertig Rovers” gaf ik de bevindingen weer van Suzy Cohen, bekend Amerikaans orthomoleculair apotheker, over de negatieve invloed die medicijnen kunnen hebben op de lichaamseigen nutriëntenstatus.

Magnesiumdieven

Suzy Cohen met Suzanne Somers

Suzy Cohen met Suzanne Somers

Suzy heeft naast de maagzuurremmers een complete lijst gemaakt van andere farmaceutica die specifiek van invloed zijn op de magnesiumstatus. Haar opsomming ziet er als volgt uit:

  • Zogenaamde H2-receptorantagonisten, zoals cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine. Dit zijn medicijnen die volgens een ander farmacologisch mechanisme dan de protonpompremmers de maagzuurproductie blokkeren. Hoewel in ons land niet meer zo actueel werden eerder bij maagzuurpoblemen ook diverse aluminiumverbindingen voorgeschreven, zoals de oxide, de carbonaat, en de hydroxidevorm. Afgezien van hun negatieve invloed op de magnesiumstatus staat aluminium in toenemende mate onder verdenking neurologische schade toe te brengen aan het hersenweefsel (Alzheimer ) Ook een redelijk onschuldig middel als calciumcarbonaat leeft in onmin met magnesium.
  • Antibiotica – in deze categorie horen amoxicilline, cefaclor, cefalexine, ciprofloxacine, doxycycline, levofloxacine, minocycline,trimethoprim en tetracycline thuis. Nu worden deze medicijnen in acute situaties meestal kortstondig toegepast. Toch is het verstandig om de magnesiumstatus in de gaten te houden.
  • Antivirale medicijnen, zoals foscarnet, lamivudine, nevirapine, zidovudine en combinaties van die beiden.
  • Medicijnen tegen hoge bloeddruk – hydralazine en de ACE-remmer enalapril, de angiotensine receptorremmer valsartan, de plastabletten (diuretica) bumetanidine, furosemide en elk combinatiemedicijn dat hydrochloorthiazide bevat.
  • Middelen die werken op het centrale zenuwstelsel: het voornaamste medicijn is methylfenidaat (Ritalin) dat o.a. bij ADHD wordt voorgeschreven.
  • Van de cholesterolverlagers noemt Suzy colestyramine
  • De zogeheten corticosteroïden, zoals daar zijn betamethason, dexamethason, hydrocortison, methylprednisolon en al die andere ”sonnen” en ”lonnen”
  • Immunosuppressiva zijn medicijnen die de lichaamseigen afweer moeten onderdrukken. Dat kan bij sommige ziekten noodzakelijk zijn. In dat rijtje horen ciclosporine en tacrolimus thuis.
  • Niet-steroïde aromatase-remmers en selectieve oestrogeenreceptormodulators worden voorgeschreven bij sommige vormen van borstkanker. Dat zijn anastrozol, letrozol en exemestaan en in de tweede categorie tamoxifen en toremifen.
  • Orale anticonceptiva en hormoonvervangende medicijnen, zoals estradiol, ethinylestradiol en levonorgestrel.
  • Middelen tegen botontkalking zijn alendroninezuur, ibandroninezuur en raloxifeen. Doen een flinke aanslag op de magnesiumhuishouding terwijl die juist nodig is voor botopbouw.

Mocht u voor korte of langere tijd deze medicijnen moeten gebruiken, of u heeft ze onlangs geslikt, dan kunt u er van uitgaan dat uw magnesiumstatus aandacht verdient. Neem contact op met uw huisarts of medisch specialist voor een bloedtest en gebruik dan magnesium om het verlies aan te vullen. En wat zegt de Wet (artikel 310) over diefstal ? ” Hij die enig goed dat geheel of gedeeltelijk aan een ander toebehoort wegneemt met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt als schuldig aan diefstal gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of een geldboete” Komt u dus door welke oorzaak dan ook zonder magnesium te zitten, dan kunt u daarvan noch de kruidenier of de bakker, noch de dokter of de apotheker de schuld geven, maar alleen uzelf ! Literatuur: Drug Muggers: Which Medications Are Robbing Your Body of Essential Nutrients And Natural Ways To Restore Them- Suzy Cohen, RPh, Pennsylvania, 2011

Delen.