Dokter Mauskop en migraine

© Leland Francisco
© Leland Francisco

Zo’n 70 % van de Nederlanders heeft wel eens hoofdpijn en dat is op zich niets bijzonders. Spanning en stress, te weinig water drinken, overvloedig tafelen (soms een kopje koffie of glaasje wijn te veel) en te weinig slaap, kunnen oorzaken zijn van dit lichamelijk ongemak. Een goed stressmanagement met voldoende ontspanning plus zo’n 6-8 uur slaap, matigheid in eet en drinkgewoonten (wel drie keer per dag een gezonde maaltijd gebruiken en het ontbijt niet over slaan !) en voldoende water drinken, lossen het probleem meestal op. Maar volgens dr. Alexander Mauskop is er nog een oorzaak van hoofdpijn en migraine die maar al te vaak over het hoofd wordt gezien, namelijk een gebrek aan bepaalde voedingstoffen en dan met name magnesium.

Alexander Mauskop  

Mauskop is directeur van het New York Headache Center. Hij en zijn collega’s wijzen er regelmatig op dat mensen die last hebben van chronische hoofdpijnklachten en migraine in vrijwel alle gevallen een magnesiumtekort hebben. Dat dit probleem te weinig door collega-artsen in Amerika wordt onderkend baart Mauskop ernstige zorgen. In ons land wordt door het brede publiek bij een opkomende hoofdpijn al snel naar paracetamol of ibuprofen gegrepen. Omdat ze (om voor mij onbegrijpelijke redenen ) bij benzinepomp en supermarkt te koop zijn gaat men nogal gemakkelijk aan het feit voorbij dat deze pijnstillers bij langdurig of overmatig gebruik helemaal niet zo onschuldig zijn. Ze betekenen een behoorlijke belasting voor maag, darm en lever waardoor alleen al in Nederland zo’n 400 mensen per jaar onnodig overlijden. Ook bij migraine wordt vaak zwaar farmacologisch geschut in stelling gebracht, zoals de diverse triptanen (sumatriptan) en de dopamine-antagonist metoclopramide als de migraine met misselijkheid en braken gepaard gaat. En hoewel triptanen ernstige bijwerkingen kunnen hebben zoals hart en vaatproblemen,ontkomt men bij zeer ernstige aanvallen van migraine helaas niet altijd aan het gebruik ervan. Maar tegelijkertijd mag een chronische magnesiumdeficiëntie als oorzaak niet over het hoofd worden gezien, zegt dokter Mauskop.

Opsporing verzocht !

Het ligt voor de hand dat niet elke hoofdpijn of migraineaanval met magnesium is te voorkomen of te bestrijden. En er mag ook niet worden vergeten dat er andere oorzaken achter dit ongemak schuil kunnen gaan, zoals een oogprobleem, een scheefstand van het skelet, voedselintoleranties of een overmatige blootstelling aan giftige stoffen (beroepsziekten). Voor de oplossing daarvan is medisch onderzoek altijd noodzakelijk. Soms is een bril voldoende, moet een wervelkolom worden rechtgezet of een voedselallergie door middel van een eliminatiedieet worden opgespoord. De bekende schildershoofdpijn, veroorzaakt door bepaalde chemicaliën in de verf, komt  tegenwoordig veel minder voor omdat de boosdoeners zijn verwijderd en vervangen voor minder ingrijpende substanties. Maar blijft de oorzaak van de hoofdpijnklachten desondanks duister, dan is het belangrijk naar de magnesiumspiegel van de patiënt te kijken om te zien of er een tekort aan dit uiterst belangrijke mineraal bestaat. Artsen kunnen dit via bloedonderzoek te weten komen.

Preventie

Magnesiumsuppletie kan op verschillende manieren helpen migraine en hoofdpijn te voorkomen. Magnesium verwijdt en ontspant de bloedvaten en gaat vaatkrampen in de hersenen tegen. Bovendien reguleert magnesium de activiteit van de neurotransmitters in de hersenen. Neurotransmitters zijn de veerbootjes die tussen de zenuwcellen heen en weer varen en boodschappen naar elkaar overbrengen. Bij pijn is die biochemische scheepvaart verstoord en produceert uw lichaam de neurotransmitter acetylcholine. Is er sprake van teveel acetylcholine dan resulteert dat in een toename van pijnprikkeloverdracht. Magnesium is in staat die disbalans te herstellen, een overmaat aan acetylcholine terug te dringen en daardoor de (hoofd)pijn te verminderen . Magnesium houdt ook ontstekingsverschijnselen in toom en werkt relaxerend op hoofd, rug, nek en schouderspieren, die als ze gespannen zijn een vervelende bijdrage kunnen leveren aan hoofdpijn. Dr. Mauskop gaf 3000 migrainepatienten dagelijks 200 mg magnesium. Zelfs bij deze relatief lage dosering werd door hem en zijn collega’s bij 80% van de proefpersonen vermindering van de klachten waargenomen. Een groot aantal andere studies laat door het gebruik van magnesium een significante afname van hoofdpijn en migraineklachten zien. Niet in alle onderzoeken laat magnesium verbetering zien. Volgens Mauskop komt dit doordat soms een slecht opneembare vorm van magnesium is gebruikt en omdat magnesium alleen helpt in geval van een tekort.

Alexander Mauskop is een gerespecteerd wetenschapper die tientallen wetenschappelijke artikelen op zijn naam heeft staan. In een overzichtsartikel wordt aangetoond dat bij een deel van migrainepatiënten bepaalde voedingsmiddelen een aanval kunnen uitlokken. Gevoeligheden voor met name  fenylethylamine (chocolade), tyramine (kaas), aspartaam, mononatrium glutamaat, nitraat (bietensap, spinazie),  alcohol, en caffeïne komen voor. Supplementen die naast magnesium verbetering kunnen geven zijn petasites hybridus (groot hoefblad), moederkruid, co-enzym Q10, riboflavine (vitamine B2), en alfa liponzuur.

Literatuur: What your doctor may not tell you about migraines- dr. Alexander Mauskop & Barry Fox, Warner Books, New York, 2001

Foods and supplements in the management of migraine headaches.
Sun-Edelstein C, Mauskop A. Clin J Pain.
 2009 Jun;25(5):446-52.

Delen.

Eén gedachte over “Dokter Mauskop en migraine”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.