Polyfenolen tegen prostaatkanker

De reguliere oncoloog professor Robert Thomas had tot voor kort geen ervaring met aanvullende alternatieve therapieën om prostaatkanker te behandelen maar omdat een meerderheid van zijn patiënten supplementen gebruikte ging hij zich in de materie verdiepen en kwam tot de conclusie dat diverse planten-extracten – polyfenolen – veelbelovend zijn als aanvullende behandeling. Hij wist met behulp van zijn universiteit in Cambridge en met overheidssubsidie een onderzoek op te zetten. Gekozen werd voor een relatief goedkoop en niet zo  sterk kruidensupplement dat bestond uit 100 mg geelwortelpoeder (kurkuma), 100 mg broccolipoeder, 100 mg granaatappelpoeder en 20 mg groene thee-extract.
De onderzoeksgroep bestond uit 199 mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker die hetzij een actief afwachtende behandeling ondergingen (60%) , hetzij een waakzaam afwachtende behandeling (40%). Onder actief afwachtend verstaan we dat er nog geen behandeling zoals bestraling, operatie of brachytherapy heeft plaats gevonden maar o.a. het PSA gehalte regelmatig wordt gecontroleerd om te kijken of er alsnog ingegrepen dient te worden. Mannen in de waakzaam afwachtende groep hadden al eerder een behandeling ondergaan maar stonden nu op controle vanwege een stijging van het PSA gehalte. Circa 90 % van de mannen hadden Gleason score van 7 of lager. Tweederde van de proefpersonen kregen 3 maal daags een supplement van genoemde samenstelling en de anderen kregen placebos.
Na zes maanden bleek dat het PSA gehalte veel sterker gestegen was in de placebogroep.
psastudiekruiden
In de groep die het kruidenpreparaat had gekregen was de stijging van het PSA gehalte gemiddeld 14,7% en in de placebogroep 78,5%. In de ‘actief afwachtende’ categorie patiënten was er zelfs gemiddeld een daling van het PSA gehalte.

actief-afwachtend
actief afwachtend, nog geen behandeling ondergaan
waakzaam-afwachtend
Waakzaam afwachtend, PSA stijging na eerdere behandeling

Tijdens of aan het eind van de onderzoeksperiode kozen 29 mensen in de placebogroep, vanwege stijging van het PSA gehalte, voor een aggressieve behandeling. Twee maal zo veel als in de supplementgroep. Dit kan beschouwd worden als een klinisch betekenisvol effect. Ook stelt professor Robert Thomas dat een combinatie van polyfenolen uit kruiden en andere planten een alternatief kan zijn voor anti-androgenen.

Prostate Cancer and Prostatic Disease (2014) 17, 180–186; doi:10.1038/pcan.2014.6; published online 11 March 2014
A double-blind, placebo-controlled randomised trial evaluating the effect of a polyphenol-rich whole food supplement on PSA progression in men with prostate cancer—the UK NCRN Pomi-T study
R Thomas, c.s. 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.