De twaalf geboden

tablettenEuropeanen krijgen te weinig vitamine D en mineralen binnen, blijkt uit onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd in The British Journal of Nutrition (aug.28,2013,110(4):755-773).  Aanvullende innametekorten die zich specifiek binnen Nederland voordoen zijn tekorten aan vitamine B1, selenium, ijzer en magnesium. Eerder verscheen in 2011 een voedselpeiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder 3810 Nederlanders in de leeftijd van 7 tot 69 jaar. Daarbij werd vastgesteld dat een deel van de bevolking minder vitamine A,B,C,E, magnesium, kalium en zink binnen krijgt dan wordt aanbevolen. Deze onderzoeksresultaten komen niet als donderslag bij heldere hemel. Het gerenommeerde onderzoeksinstituut TNO kwam in 1994 ( ! ) al tot de conclusie dat de meeste Nederlanders een matig tot ernstig gebrek hebben aan vitamine A, D, B1, B2, selenium, koper, ijzer, calcium, zink en magnesium 1. Voldoende redenen dus om de dagelijkse voeding met supplementen aan te vullen. Maar de vraag rijst:  waarmee, wanneer en hoe doe je dat ? Om de beste resultaten te verkrijgen, daarom de volgende twaalf geboden:

1. Medicijnen kunnen de werking van voedingssupplementen teniet doen en sommige voedingssupplementen beinvloeden de werking van medicijnen. Daarover kunt u uitgebreid lezen in mijn artikelen ”Ali Baba en de Veertig Rovers” , Houd u van grapefruit ?’‘ en ” Oorlog en vrede?”.  Als u medicijnen op recept of z.g. zelfzorgmiddelen gebruikt en u kiest ervoor uw voeding met extra vitaminen en mineralen aan te vullen dan is het altijd verstandig bijsluiters nauwkeurig te lezen of bij uw apotheker informatie in te winnen. Natuurlijk kunt u met uw vragen ook altijd bij ons terecht.

2.Voedingssupplementen zijn geen ”magic bullets”. Ze stimuleren bij consequent en langdurig gebruik het zelfgenezingsproces en het immuunsysteem van het lichaam. Maar dat gebeurt niet in een week. Medicijnen werken vrijwel ogenblikkelijk als het gaat om het bestrijden van symptomen. Voedingssupplementen doen er veel langer over. Meestal ondervindt u pas na een maand of drie (subtiele) verbeteringen van uw gezondheid.

3. U kent ongetwijfeld het spreekwoord ”Alle waar is naar zijn geld” Dat geldt ook voor voedingssupplementen. In de paragraaf ”Kwaliteitsverschil” van mijn artikel ” Suppletie, ja of nee ?” kunt u lezen waarom het niet verstandig is voor goedkope producten te kiezen. Orthomoleculair vervaardigde supplementen zijn duurder, maar dan investeert u ook echt in uw gezondheid.

4. Belangrijk is om het preparaat na aanschaf in een donkere, koele en droge plaats te bewaren. Ik ken mensen die hun supplementen in de volle zon op hun keukenraamkozijn neer zetten om het bij de maaltijd snel binnen handbereik te hebben.Niet doen ! Een voedingssupplement – de naam zegt het al- is geconcentreerde voeding en dus aan bederf onderhevig. Voedingssupplementen hebben een uiterste houdbaarheidsdatum. Voor een optimale werking dient er naar gestreefd te worden het supplement voor de vervaldatum helemaal op te gebruiken.

5. Sommige gebruikers hebben een gevoelige maag en verdragen de zure vitamine C ( ascorbinezuur) niet zo goed. Kies in zo’n geval voor de niet-zure vorm magnesium of calciumascorbaat. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine die na inname in ongeveer ander half tot twee uur uit het bloed verdwijnt. Voor de beste resultaten is het daarom goed om deze vitamine een aantal keren per dag in te nemen. Dan blijft de concentratie in het bloed zoveel mogelijk constant

6. Om de opname van voedingssupplementen zoveel mogelijk te bevorderen dienen ze tijdens de maaltijd te worden ingenomen, De enzymatische verwerking van voedsel – en de supplementen- is dan het grootst. Sommige supplementen dienen echter voor of na een maaltijd te worden ingenomen. Op de verpakking wordt dat altijd duidelijk aangegeven. Neem supplementen in met water, niet met thee, koffie of alcohol. Ze kunnen de absorptie blokkeren. Dit geldt in het bijzonder voor een ijzerpreparaat.

7. In een zeer zeldzaam geval kunnen bij het gebruik van voedingssupplementen overgevoeligheidsreacties voorkomen. Die ontstaan soms door de vul of tabletteerstoffen die in goedkopere producten worden gebruikt. Bij orthomoleculaire voedingssupplementen is die kans uiterst gering, omdat ze hypoallergeen zijn. Mocht u toch een probleem hebben – bijvoorbeeld door het gebruik van glucosaminesupplementen die van schelpen gemaakt worden en u bent allergisch voor schelpdieren- dan is het goed te kiezen voor de vegetarische vorm afkomstig uit graan.

8. Voedingssupplementen zijn geschikt voor vrijwel elke volwassen man of vrouw. Als u twijfelt of het gebruik van een bepaald supplement voor uw kind(eren) geschikt is vraag dan eerst advies aan uw arts, apotheker of voedingsdeskundige. Voedingssupplementen – en medicijnen- altijd buiten bereik van kinderen houden.

capsules9. Voor vitamine E geldt dat uitsluitend de natuurlijke vorm ( d’ alfa tocoferol) effectief is. De synthetische vitamine E (dl-alfa tocoferol) is onvoldoende werkzaam en daarom af te raden. Het verschil in omschrijving op het etiket valt echter nauwelijks op – het scheelt maar een lettertje (de l ) .Opletten dus !

10.Voedingssupplementen, zoals multivitaminepreparaten kunnen soms wat fors van omvang zijn. Heeft u (erg veel) moeite met doorslikken, dan kunt u in plaats daarvan kiezen voor vloeibare producten of in de apotheek handige ”pilverpulveraartangetjes” kopen. Vergeef mij de vreemde omschrijving, hij zal de Grote van Dale niet halen, maar ik weet geen betere.

11.Als u zwanger bent is het gebruik van foliumzuur en visoliecapsules om diverse redenen belangrijk. Doe dat wel in overleg met arts of verloskundige.

Preparaten waarin vitamine A is verwerkt dienen voor dagelijkse gebruik niet meer dan 3000 i.e. te bevatten. Voor een adequate inname van vitamine A – zeer belangrijk voor een gezonde zwangerschap – beveel ik bij voorkeur het gebruik van biologisch-dynamische wortelsap aan die rijk is aan beta-caroteen dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

12. Neem naast uw voedingssupplement geen extra ijzerpreparaat. De ijzer (ferro) kan zich in uw lichaam ophopen (stapeling) waardoor het risico op cardiovasculaire problemen kan toenemen. Gebruik uitsluitend ijzer op voorschrift van uw arts of medisch specialist, die uw medische situatie kan overzien.

Tot slot nog dit: supplement betekent letterlijk: aanvulling. Voedingssupplementen dienen dus als aanvulling op goede gevarieerde en bij voorkeur biologische voeding en nooit in plaats van voeding. Supplementen kunnen ook niet worden gebruikt om de negatieve invloed van junkfood, het overvloedig gebruik van alcohol, of een veelheid aan geraffineerde koolhydraten en suikerrijke producten op ons lichaam te ”repareren”

1) Volgens het onderzoek in de British Journal of Nutrition is de gemiddelde inname van magnesium net binnen de relatief lage Nederlandse aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Volgens twee recente Nederlandse onderzoeken (RIVM en Universiteit Groningen) is de dagelijkse inname bij 20-30% van de bevolking in alle leeftijdsgroepen te laag
Gerelateerd: Eerst voeding, dan medicijnen

Advies van een apotheker

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.