Lelijke plekken

Het zal zo’n 35 jaar geleden zijn geweest dat ik wegens vervelende spierklachten mijn eerste bezoekje aan de reumatoloog bracht. Tevens het laatste zo bleek achteraf, want ik had (gelukkig) geen reuma. Wel een lelijke rode jeukende plek op mijn borst in de vorm van het eiland Terschelling. Ik had er tot mijn doktersbezoek nog geen serieuze aandacht aan besteed. ”Hoe lang heeft u die plek al ?”, vroeg  de reumatoloog.  Ik antwoordde dat ie ongeveer een maand daarvoor plotseling was verschenen. ”Zoals u begrijpt is de huid mijn vakgebied niet, maar ik denk dat u een beginnende psoriasis heeft’, zei hij. Nou kom ik uit een familie met huidproblemen, maar psoriasis komt in onze kringen niet voor. Later toen er ook op mijn enkels, ellebogen en rug pijnlijk jeukende schilferende plekken ontstonden, ben ik, om er achter te komen wat eraan te doen was, in mijn oude studieboeken gedoken. Ik kwam er al gauw achter dat psoriasis geen makkelijk oplosbaar probleem is. Tijdens een studiereis door Israel – niet vanwege orthomoleculaire geneeskunde (wist ik toen nog niets van), maar om Bijbels-oudheidkundige redenen- bracht ik ook een bezoek aan de Dode Zee. Tot mijn verrassing ontdekte ik aan de zeeoevers kuuroorden waar psoriasispatienten verlichting vinden voor hun kwaal door te baden in het water dat een extreem hoog zoutgehalte heeft. De U.V. stralen van de overvloedig aanwezige zon doen er nog eens een ”verlichtend” schepje bovenop. Daarmee is de kwaal echter niet verdwenen; na ongeveer een half jaar komt de psoriasis terug en kun je als je over voldoende financiele middelen beschikt opnieuw een vliegretourtje Tel Aviv boeken…..

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een schubbenziekte, een grotendeels erfelijk bepaalde chronische huidaandoening, die bij ongeveer 2% van de bevolking voorkomt. Psoriasis kenmerkt zich door een schilferende droge niet besmettelijke huiduitslag die over het hele lichaam kan voorkomen,maar het meest op armen en benen..
Zolang het probleem zich voordoet op plaatsen die door kleding bedekt kunnen worden is er in het sociale leven – in elk geval in de winter- doorgaans goed mee te leven. Maar bevindt de psoriasis zich bijvoorbeeld op de schedel of in het gezicht dan kan dit ronduit traumatisch zijn. Soms ziet de huid er dan zo gehavend uit dat men liever de openbaarheid mijdt, zich afzondert en een eenling wordt. Dat kan tot zware psychische problemen leiden  Een goede vriend van mij heeft om die reden zijn baard laten staan om de aangetaste huid zoveel mogelijk te camoufleren. Die baard stond hem overigens prima, hij kreeg er zelfs een markantere bijna Bijbels uitziende kop door. Uit eigen ervaring weet ik dat psoriasis wordt verergerd door stress. Ook een psychisch traumatische gebeurtenis, voedingsintoleranties, een tekort aan essentiële vetzuren in de voeding,  constipatie, gestoorde leverfunctie en vitamine B deficiënties kunnen de kwaal verergeren. Sommige onderzoekers plaatsen  ook candidiasis albicans in het verdachtenbankje..

Logboek

Psoriasis is niet te genezen. Maar afhankelijk van de ernst van de kwaal kunt u in voedingskundig opzicht veel doen om het probleem te verminderen of een eventuele reguliere behandeling te ondersteunen. Daarbij benadruk ik wel dat niet iedereen evenveel baat heeft bij de maatregelen die ik nu ga noemen. Maar uit eigen ervaring kan ik u zeggen dat ze de moeite van het proberen waard zijn. Om te beginnen: probeer eens een maand geen uit tarwe vervaardige producten te eten, en kijk eens of dit soelaas biedt. Sommige psoriasispatienten blijken namelijk een glutenintolerantie te hebben die het probleem kan verergeren. (zie mijn artikel ‘‘Glutenintolerance- Zerotolerance”). Anderen krijgen problemen met het consumeren van citrusvruchten en tomaten. In dat geval die voedingsmiddelen van uw menukaart schrappen. Omdat ik een onbeschrijfelijke zoetekauw was- geen koektrommel of bonbonschaal was veilig voor mij, tenzij door mijn vrouw achter slot en grendel geplaatst-ervoer ik een flinke verbetering toen ik de snoepgewoonte overwon. Suiker en geraffineerde koolhydraten werken ontstekingsbevorderend, daarom dienen psoriasispatiënten die beslist te vermijden. Nadat ik niet alleen het gebruik van suiker stopte, maar ook vlees en zuivel van mijn diëetlijstje schrapte ging mijn situatie er met gigantische sprongen op vooruit. Het bijhouden van een logboek vond ik destijds ook erg nuttig. Zo kon ik later voedingswaren elimineren die achteraf toch een uitbraak van psoriasis triggerde.

Voeding 

Haring, zowel een zeer goede bron van omega-3 als van vitamine D

Mensen met psoriasis hebben vaak tekorten aan essentiële vetzuren. 2-3 x per week vette vis, zoals zalm, sardines, makreel, haring of tonijn die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, zijn daarom echt aanraders. Ik gebruik ook al heel lang dagelijks twee longdrinkglazen groentesap van biologisch-dynamische landbouw.Naast het overvloedig gebruik van rauwkost helpen ze mij een gezonde zuur-basebalans in mijn lichaam te bevorderen. (zie mijn artikel ”Zuur is de dood en base het leven”). Knolselderij en koolsoorten zijn prima om de lever te stimuleren. Ik eet nooit witmeelproducten, maar biologische ongepelde rijst, quinoa, boekweit , gierst etc. Ik hield vroeger niet van fruit- ik vond het pellen van een sinaasappel of het schillen van een appel al een heel gedoe, bovendien kreeg je er maar vieze handen van – nu lust ik er wel pap van. Vooral vijgen, pruimen, meloenen en kiwi’s blijken bijzonder lief voor de huid.

OrthomoleculaIre aanpak

Naast een goed en bij voorkeur biologisch voedingspatroon zijn een aantal extra maatregelen noodzakelijk om de huid zoveel mogelijk tot rust te brengen.
Om de aangedane huidplekken te behandelen had ik enig voordeel met het gebruik van vloeibare melkwei (deppen, brandt verschrikkelijk !). Tegenwoordig gebruik ik een kwalitatief goede olijfolie om de droge plekken op rug en ellebogen in te smeren. Inwendig heeft  vitamine C in een hoge dosering  en vitamine D3 mij geweldig geholpen. Beiden werken ontstekingsremmend.
Bij psoriasispatienten wordt vaak een tekort gezien van het mineraal selenium. Het verbetert de activiteit van glutathion-peroxidase die vaak verlaagd is. Aan foliumzuur bestaat bij dit gezondheidsprobleem ook heel vaak een tekort. Silymarin (mariadistel) verbetert de ontgifting die bij psoriasis vaak verstoord is.

Omega-3-vetzuren (capsules als u niet van vis houdt) in combinatie met vitamine E verminderen de ontstekingen en verbeteren de verstoorde vetzuurbalans. Een goede orthomoleculair vervaardigde multivitamine die voldoende zink en B-vitamines bevat is ook aan te bevelen. Veel psoriasispatienten lijden aan een ernstig vitamine A tekort. Het gebruik van biologisch-dynamische wortelsap (in te nemen met een theelepel olijfolie voor een goede absorptie) of een vitamine A preparaat kan dan soelaas bieden. Zwangere vrouwen doen er goed aan bij het gebruik van een vitamine A-preparaat eerst een (orthomoleculair) arts te raadplegen!

De dode zee bevat een unieke samenstelling van mineralen

In Nederland zijn er firma’s die Dode Zeezout verkopen (zie internet). 10 minuten badderen in een bad waaraan 1 kilo van dit zout is toegevoegd brengt de huid tot rust. Wie ergens aan de kust woont kan ook een paar flessen met Noordzeewater vullen om de huid mee te deppen; misschien iets minder effectief, maar een stuk goedkoper! Persoonlijk heb ik goede ervaringen met het evenwichtig gebruik van de zon en ’s winters de zonnebank, en volg daarbij de richtlijnen van prof.dr. Michael Holick. De lelijke plekken op mijn borst en enkels zijn verdwenen. Op mijn ellebogen zitten nog een paar kleine droge plekken en op mijn rug iets dat lijkt op de kaart van Frankrijk, maar met alle bovengenoemde maatregelen houden de Galliërs zich daar bijzonder rustig…….

Literatuur:

The U.V. Advantage, the Powerful Health Benefits from Sun Exposure, – prof.dr. Michael Holick, 2003, New York 

Healing Psoriasis- the Natural Alternative, The Drug-Free Program That Really Works, – dr. John Pagano, 2009, New Jersey

Gerelateerd: Laat er licht zijn !

Delen.

3 gedachten aan “Lelijke plekken”

 1. Bij de veroorzakers van psoriasis, en ook van voetschimmels en andere huidkwalen, kunnen zeep en shampoo worden gerekend. ik heb zelf die ervaring na jarenlang getob. Volgens mijn huisarts, die geen homoeopaat is, ortomoleculair arts of anderssoortige genezer maar iemand die gewoon allopaat is, is water voldoende om je mee te wassen. Deed hij zelf ook, vertelde hij.

  Voor haar dat toch te vet wordt, zijn een paar druppels in de palm van je hand met wat water ruim voldoende.

  En waar ik voorheen ladingen vet en gel in mijn haar moest smeren om een explosiekapsel te voorkomen, bleek achteraf dat gewoon de borstel er doorheen halen na het douchen voldoende was om de zaak de hele dag in toom te houden.

  En stinken? Volgens mijn vrouw niet. En die heeft een zeer fijne neus.

  Ook de kapster was verbaasd over de schone hoofdhuid toen ik het haar vertelde. Na een paar maanden hoorde ik van haar dat zij het aan klanten met hoofdhuidproblemen had geadviseerd, en het zou in de meeste gevallen werken.

  ’t Is soms simpeler dan je denkt…

 2. Jurriaan, ik denk dat bij psoriasis een onderscheid moet worden gemaakt tussen ”veroorzaken” (een genetische component- erfelijk bepaald) en ”verergeren” ( shampoo’s , zeep, etc). Water is inderdaad een uitstekend middel om je te wassen, en mensen gebruiken absoluut te veel cosmetica met agressieve bestanddelen. Maar psoriasis was je niet zomaar met water weg, misschien alleen tijdelijk met water uit de Dode Zee. Het is helaas niet zo simpel als wij denken !
  gr. Anthon

 3. Daar ben ik het ook helemaal mee eens. Al zal het in een aantal gevallen wel werken. Zoals in het mijne. En bij anderen uit mijn kennissenkring.

  Ik kan mij ook voorstellen dat het in een grensgeval bij een genetische component, zoals in mijn geval, het komt in de gehele familie voor, net op het kantelpunt zou kunnen zitten: wel of geen verschijnselen.

  Baat het niet dan schaadt het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.