Welke vitamine C?

Het vitamine C molecuul bestaat uit zuurstof, waterstof en koolstof.

Adriaan en ik ontvangen regelmatig vragen over vitamine C. Zoals: wat is het verschil tussen zogeheten ” natuurlijke” en ”synthetische” vitamine C ? Werken beide even goed ? Is de time-released ( TR) vorm beter dan de gewone vitamine C. Wat betekent ” gebufferd” ? En wat is ascorbyl-palmitaat ? Wellicht is de volgende informatie verhelderend bij uw eerstvolgende aankoop van vitamine C.

Ascorbinezuur
Vitamine C is verkrijgbaar in verschillende vormen,elk met zijn eigen voor en nadelen. Vitamine C als ascorbinezuur is het goedkoopst en wordt geleverd in tabletten of poeder. De tabletten zijn verkrijgbaar in de gewone of de time-released vorm, meestal in een dosering van 1000 mg per tablet. Zoals ik eerder schreef in ”Suppletie, ja of nee ?” is het gebruik van de time-released vorm niet aan te bevelen. De tabletten worden bij fabricage van een extra ”manteltje” voorzien zodat na inname telkens iets van de werkzame stof aan het lichaam wordt afgegeven.Op de verpakking wordt dan uitdrukkelijk vermeld: ” niet doorbijten, tablet in zijn geheel doorslikken”. Deze farmaceutische toepassingsvorm is bij bepaalde reguliere medicijnen belangrijk, maar weinig zinvol bij voedingssupplementen als vitamine C. Vitaminen worden namelijk in het bovenste gedeelte van het maag-darmkanaal afgebroken en opgenomen. De ”ontmanteling” van een time-released vitamine C tablet duurt te lang. Daardoor verdwijnt zo’ n tablet voor een deel met de ontlasting zonder dat het zijn taak naar behoren heeft kunnen vervullen..
Het voordeel van vitamine C in poedervorm is dat het niet van zijn tabletteerjasje ontdaan hoeft te worden en ons lichaam er sneller mee aan het werk kan. Vitamine C poeder lost heel gemakkelijk op in water en in groente en vruchtensappen, zodat het bij acute situaties zoals griep en verkoudheid zeer snel een hoge therapeutische waarde in het bloed bereikt. Vergeet niet om na het gebruik van het poeder uw mond flink met lauw water na te spoelen om te voorkomen dat het glazuur van uw tanden wordt aangetast.

Gebufferde vitamine C
Als een mineraal zoals calcium of magnesium aan een zuur (ascorbinezuur) wordt gekoppeld, dan verkrijgt men de niet zure vorm van vitamine C als gebufferde calcium of magnesiumascorbaat. Calciumascorbaat lost eveneens gemakkelijk op in water of vruchtensap. Mensen met een gevoelige maag die de zure vitamine C niet goed verdragen kunnen kiezen voor deze ”zachtere” uitgave. Het smaakt wel een beetje ”metalig” en heeft op het mondslijmvlies een licht samentrekkende werking. Ter informatie: 1000 mg calciumascorbaat bevat ongeveer 110 mg calcium. Een andere vorm van gebufferde vitamine C is natriumascorbaat dat voornamelijk gebruikt wordt als infuus bij acute virale of bacteriële ontstekingen of als aanvullende therapie bij kanker. Gebufferde vormen van vitamine C worden in megadoses in het algemeen beter verdragen dan ascorbinezuur, maar volgens sommige onderzoekers zijn ze minder effectief als het gaat om het bestrijden van acute griep en verkoudheid. Eén soort calciumascorbaat, Ester C, bevat ook kleine hoeveelheden van de metabolieten dehydroascorbinezuur (geoxideerde ascorbinezuur), threonate en xilonate. Deze zouden de biologische beschikbaarheid van de vitamine C moeten verbeteren. De enige onafhankelijke studie met mensen heeft dit echter niet kunnen aantonen.

Ascorbylpalmitaat
Ascorbylpalmitaat is samengesteld uit een ascorbaat en een palmitinezuurmolecuul. Het is zowel in water als vet oplosbaar, en wordt veel toegepast als antioxidant in conserven en als stabielere vorm van vitamine C in allerlei cosmetische producten, zoals crémes, Het voordeel van deze vitamine C is dat het de bloed-hersenbarriére kan passeren, zodat het gebruikt kan worden als ondersteuning bij gezondheidsproblemen van mentale aard. Wetenschappelijk bewijs voor het extra nut t.o.v. gewone vitamine C van orale ascorbylpalmitaat is echter erg summier. Goede klinische studies ontbreken. Het is wel duurder dan gewone vitamine C.

Liposomale vitamine C
Een relatief nieuwe vorm van vitamine C is die waarbij de ascorbinezuur is omgeven door fosfatidyl lipides uit lecithine. Dit zou de opname in cellen sterk kunnen verbeteren. Volgens de eerste ontwikkelaars is de werking ervan vergelijkbaar met intraveneuze vitamine C. Wetenschappelijk bewijs hiervoor hebben we echter niet kunnen vinden. Op internet is wel veel anekdotisch bewijs te vinden. Daarom sluiten we niet uit dat deze soort vitamine C erg effectief kan zijn. Er bestaan recepten voor het zelf vervaardigen van deze vorm op Youtube.  Je hebt hiervoor wel een ultrasoon reinigingsapparaat nodig.

Natuurlijk of synthetisch ?

Rozenbottel

De acerolakers en de rozenbottel bevatten van nature- afhankelijk van hun rijpheid- een hoog gehalte aan vitamine C. Tabletten met uit deze vruchten geconcentreerde vitamine C zijn verkrijgbaar, maar bevatten in het algemeen lage vitamine C waarden. Voorstanders van het gebruik van uitsluitend dit soort vitamine C beweren dat er een wereld van verschil is tussen de ”natuurlijke” en ” synthetische” vorm, maar prof. Pauling en vele andere wetenschappers laten duidelijk en op goede gronden weten dat vitamine C uit deze en andere vruchten niet beter werken dan de ”gewone” vitamine C. Bioflavonoiden zijn antioxidanten die in citrusvruchten en rozenbottels worden aangetroffen. Ze worden dikwijls aan ”gewone” vitamine C tabletten toegevoegd om de opneembaarheid te vergroten. Maar de hoeveelheid die daarbij in het algemeen wordt gebruikt is te laag om versnelde absorptie te bewerkstelligen.
Ons advies in deze dure tijden is en blijft dan ook: gebruik in voldoende hoge doses de ”gewone” goedkope vitamine C . Maar vergeet niet dagelijks voldoende groente en (citrus)vruchten en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan bioflavonoiden aan uw menu toe te voegen !

Referenties:
How to live longer and feel better. – prof. dr. Linus Pauling – 2006 – Oregon State University Press
Vitamin C: The Real Story, the Remarkable and Controversial Healing Factor – prof. dr. Steve Hickey and dr. Andrew Saul – 2008- Basic Health Publications
Ascorbate, the Science of Vitamin C – prof.dr..Steve Hickey & dr. Hilary Roberts -2004- University of Manchester, U.K..

Gerelateerd: Vitamine C een verhaal apart…

77 thoughts on “Welke vitamine C?

  1. Beste, op het internet is zoveel (ook veel onzin) te lezen. Als leek weet je gewoon niet meer wat waar en onwaar is. Het enige wat ik wil weten is welke soort en merk vitamine c ik het beste kan aanschaffen? En maakt het uit of ik een GMO versie neem? Ik wil morgen al direct vitamine c aanschaffen, maar wel een goede waar ik echt iets aan heb. In de afgelopen 10 jaar heb ik misschien wel paar duizend euro uitgegeven aan ‘troep’. Dat moet nu stoppen. Daarom vraag ik om jullie hulp. Alvast dank.

  2. Waarde filosoof (Plato of Aristoteles ?), het noemen van merken is ons wettelijk niet toegestaan, maar daardoor zijn we niet hulpeloos. Zoek op internet naar “gewone”vitamine C (ascorbinezuur) of loop eens een vitaminespeciaalzaak binnen. Het personeel daar is – en dat is mijn persoonlijke ervaring-in het algemeen goed opgeleid om adequate adviezen te geven . Zij kennen ook het verschil tussen vitamine C uit GMO mais of gewone mais. All the best !
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.