Kent u Dr. Willis en Dr. Ekbom?

benen2Een mevrouw schreef: ” Mijn man had veel last van slapeloosheid, maar de oorzaak bleef lange tijd in het duister. Onlangs begonnen de problemen opnieuw. Bijna de hele nacht schopt hij dan tegen mij aan, zodat ik geen oog dicht doe. Om de paar minuten was het raak; ik werd er gewoon opstandig van, en ben daarom maar in een andere kamer gaan slapen. Nu had ik ergens gelezen dat vitamine B3 bij nachtelijk schoppen wel eens zou kunnen helpen, dus ik moedigde mijn man aan om voor het slapen gaan de vitamine te nemen. De uitwerking leek wel een wonder, geen geschop meer ! Maar toen hij ze de volgende dag vergat in te nemen, begon de ellende opnieuw.”
Zoals later bleek leed de echtgenoot van deze dame aan de ziekte van Willis-Ekdom, ook wel ”restless legs-syndroom” genaamd.

Een akelig probleem
De symptomen van dit uiterst nare probleem zijn een irriterend, branderig, kruipend gevoel in de kuiten, voeten of armen dat een onweerstaanbare drang tot bewegen oproept. Dit treedt meestal op in rust en vooral ‘s-avonds en ’s nachts nemen de klachten toe. Doordat de symptomen ’s nachts verergeren is in veel gevallen van een normale nachtrust geen sprake. De oorzaak is niet exact bekend. Soms lijkt het een genetische component te hebben en ontstaat het probleem door een verstoring van de neurotransmitter dopamine in combinatie met een ijzertekort in het bloed. Koffie en caffeïnehoudende producten versterken de klachten. Ook een laag volbloed-histaminegehalte lijkt een rol te kunnen spelen. Tijdens de zwangerschap komt het restless legs syndroom vaak voor. De oorzaak is dan vrijwel altijd een ijzer en of foliumzuurtekort. Sir Thomas Willis (1621-1675) een Brits medicus maakte door zijn studies van het zenuwstelsel voor het eerst melding van de kwaal en de Skandinavische arts dr. Karl-Axel Ekbom (1907-1977) gaf het later de benaming ”restless legs syndroom”.

Orthomoleculaire aanpak
De behandeling van restless legs is dikwijls een kwestie van uitproberen. Niet iedereen heeft dezelfde goede resultaten met vitamine B3 als de briefschrijfster in de inleiding. Maar volgens de ervaring van dr. Andrew Saul, een bekend Amerikaans orthomoleculair voedingskundige, zijn er inderdaad mensen die op doseringen B3 varierend van 50-1000 mg positief reageren. Ook met choline, een onderdeel van lecithine boekt hij goede resultaten. Anderen zien verbetering door dagelijks vitamine E (800 i.e.) en een hoog gedoseerd vitamine B-complex te gebruiken, waarbij vooral B6 (100 mg) een belangrijke rol vervult bij het tot rust van brengen van het zenuwstelsel.
Is er sprake van een ijzertekort, dan dient uiteraard een behandeling met gecheleerd ijzer eerste keus te zijn. Ook foliumzuur moet bij een gebleken tekort worden aangevuld. Om krampen in de spieren tegen te gaan is suppletie met magnesium uiterst belangrijk. Omdat de nachtrust vaak ernstig verstoord is kan het gebruik van l-tryptofaan interessant zijn. Houdt u er wel rekening mee dat dit middel niet samengaat met medicijnen uit de MAO-groep. U kunt er meer over lezen in mijn artikel ”Schapen tellen”.

Voedingsmaatregelen
Omdat het gebruik van koffie en caffeïnehoudende producten de symptomen kunnen verergeren is het verstandig om die te laten staan. Dat geldt ook voor frisdranken, chocola en alcohol. Geraffineerde koolhydraten en suikerrijke producten zitten ook in het verdachtenbankje. Wees er matig mee of gebruik ze liever helemaal niet. Eet dagelijks goede eiwitten, zoals vette vis, eieren, magere kaas en peulvruchten in allerlei variaties. Ongepelde rijst, quinoa en couscous horen ook op uw dieetlijstje, evenals groene bladgroenten en fruit, die rijk zijn aan ijzer en magnesium. En als het seizoen aanbreekt: rode en zwarte bessen, kersen en aardbeien.

Nuttige tips
Om een eventueel ijzertekort vast te stellen is een bezoekje aan uw huisarts verplicht. Die kan ook een receptje schrijven voor ijzer (ferrofumaraat). Ga dagelijks wandelen, fietsen of zwemmen. Uw voeten en benen (laten) masseren met olie (olijf, rozen, amandel) voordat u gaat slapen, waarbij u vanuit de enkels knedende bewegingen richting de knie maakt, is een aanrader. Wisselbaden met heet en koud water helpen de bloedcirculatie te bevorderen. Sommige mensen hebben baat bij acupunctuur of voetreflexologie. Regulier worden de klachten in het algemeen bestreden met spierrelaxantia, zoals baclofen, tizanidine en diazepam of clonazepam. Bij matige tot ernstige symptomen van restless legs schrijft de dokter pramipexol, ropinirol of rotigotine voor. De ervaring leert dat de orthomoleculaire aanpak vaak leidt tot vermindering van het medicijngebruik. In een enkel geval kunnen ze zelfs helemaal achterwege blijven.

Literatuur:
Doctor Yourself, Natural Healing, second edition, udated and expanded, Dr. Andrew W. Saul, 2012, www.basichealthpub.com
500 of the Most Important Health Tips You ‘ll Ever Need, Hazel Courteney, 2009
Geneesmiddelenbulletin 2004,38 : 73-7

Delen.

2 gedachten aan “Kent u Dr. Willis en Dr. Ekbom?”

  1. Vitaminetekort kan ook zeker een oorzaak zijn van Restless Legs. Maar het kan ook te maken hebben bijv. overmatig bewegen in de slaap, chronische ziekten, erfelijkheid etc.

    Gelukkig is het te behandelen! Bezoek anders even deze site: https://www.kpr.nl/klachten/restless-legs/. Zij kunnen mensen hierbij helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.