Pesco-vegetariër of ‘By the Rivers of Babylon’

Ruim 2500 jaar geleden zagen vier Joodse tieners zich voor een enorme uitdaging geplaatst. Gedeporteerd naar het grote Babylon aan de rivier de Eufraat, ingelijfd bij het hof van de machtige dictator Nebukadnezar tegen wie niemand nee durfde te zeggen, stonden ze voor de keuze: eten we voortaan op z’ n Babylonisch of houden wij ons aan de heilige spijswetten van Jehovah onze God. De Babyloniers waren gewend aan copieuze maaltijden met overvloedige hoeveelheden (niet uitgebloed) vlees en ander voedsel dat door Joden als onrein werd beschouwd. Om aan te tonen dat je zonder het Babylonisch menu ook gezond en fit kon blijven vroegen de jongens om als proef tien dagen een voedingspatroon te mogen volgen dat voornamelijk uit groente bestond. Op grond van de hier gebruikte Hebreeuwse uitdrukking voor groente kan het voedselpakket naast peulvruchten ook uit komkommers, knoflook, prei, meloenen en uien hebben bestaan. Meestal gecombineerd met brood en diverse graansoorten. Een andere groep knapen zou dan tijdens diezelfde periode het gebruikelijke voedsel uit de hofkeuken consumeren. De uitkomst was interessant. Over de Hebreeuwse jongens werd gezegd: ” En na verloop van tien dagen zag hun gelaat er beter en voller van vlees uit dan dat van de kinderen die de lekkernijen van de koning aten ” – Daniel 1:15. (De Bijbel NW)

Historisch experiment

Volgens orthomoleculair psychiater prof.dr Abram Hoffer (1917-2009) is dit eigenlijk het eerste beschreven experiment van een gecontroleerde studie dat de belangrijkheid aantoont van gezond voedsel. Persoonlijk houd ik het erop dat de jongens daarbij ook van ”Boven” nog een extra steuntje in de rug kregen want een proef van tien dagen is te kort om voldoende bewijskracht te leveren.. Maar bioloog dr. Andrew Saul is wat sneller overtuigd dan ik en zegt in zijn boek Doctor Yourself, Natural Healing (pag. 301-302 ):

” Eet zo weinig mogelijk vlees of liever helemaal niet. Gebruik goede natuurlijke voeding die lekker smaakt, zoals salades, noten, veel groenten en fruit , ongepelde rijst, volle granen en bonen. Lees nauwkeurig etiketten op voedingsmiddelen – geen toegevoegde chemicaliën, geen suiker !- en koop zoveel mogelijk vers. Gewoon doen ! In minder dan veertien dagen zult u zich fitter voelen.”

250px-Vegan_GardeinMensen stellen mij regelmatig de vraag of vegetariërs langer leven dan vleeseters. Volgens een onderzoek van de Loma Linda Universiteit onder 70.000 Amerikanen zou dit inderdaad zo zijn. Als vergelijking keken wetenschappers tevens naar het eetpatroon van zevendedagsadventisten, waarvan sommige geen vlees eten, andere heel weinig. In de ruim 5 jaar die het onderzoek duurde overleden 2570 personen. Onder vegetariers bleek het sterftecijfer 12% lager te liggen dan bij vleeseters. Deelnemers die geen vlees aten, kregen minder vaak last van hart en vaatziekten, nierziekten en diabetes. Dat laatste wil ik graag geloven, maar dat vegetariers altijd langer leven staat voor mij niet onomstotelijk vast. Want leden van genoemd kerkgenootschap leven in het algemeen gesproken gezonder dan de gemiddelde Amerikaan, want ze roken niet, drinken geen alcohol en leiden ook in andere opzichten een gematigd leven. Er zijn dus nogal wat stoorzenders die een objectieve beoordeling moeilijk maken.

Is vegetarisch gezonder ?

In India bestaat een lange vegetarische traditie.
In India bestaat een lange vegetarische traditie.

Als je de actualiteiten van de afgelopen tijd hebt gevolgd, zal het je niet zijn ontgaan dat het in de keuken van de vleesindustrie flink rommelt.
Naast het feit dat onze koetjes, kalfjes en varkentjes regelmatig getrakteerd worden op hormonen en antibiotica, schijnt het met de hygiëne in sommige slachthuizen niet best gesteld te zijn. Zeggen de afkortingen BSE en CJD je trouwens nog iets ? ”Gekkekoeienziekte” en ”Creutzfeldt-Jakob”, ernstige overdraagbare neurodegeneratieve afwijkingen die een gevaar vormen voor de samenleving zijn eigenlijk alweer uit ons collectieve bewustzijn verdwenen. Het wachten is nu op de volgende vleesramp. Maar wie toch een stukje vlees wil eten – ik heb er geen enkele behoefte aan, van mij mag je- doet er goed aan zich tot een biologische slager te wenden. Geniet maar doe het dan wel met mate.

Als iemand mij desondanks vraagt: is vleesloos eten nou gezonder, dan zeg ik samen met prof. Shinya volmondig JA ! De redenen daarvoor kun je lezen in de alinea ”voedingsmythes” van mijn boekbespreking ”De Enzymfactor”. Toen ik rond mijn 30ste levensjaar geplaagd werd door chronische spier en gewrichtsproblemen, besloot ik het vlees van mijn menu te schrappen en meer vette vis te gaan eten. Na enkele maanden was ik niet alleen verlost van de pijn in knieen en handen, maar ik voelde mij ook stukken fitter. Het is overigens bekend dat mensen die geen vlees eten in het algemeen minder last hebben van ontstekingsziekten als artritis en andere reumatoide klachten. Zie ” Voer voor reumatologen’‘.

Wees consequent

Met een zeker genoegen stel ik vast dat een groeiend aantal jonge mensen zich tot een vegetarische levenswijze aangetrokken voelt.. Maar ik constateer tevens dat sommigen niet goed begrijpen wat daarbij komt kijken. Alleen vlees laten staan en de rest van het Westerse voedingspatroon in stand houden zal weinig soelaas bieden. Omdat vlees een rijke bron van eiwit is, denken sommigen dit te compenseren met een overmaat aan zuivelproducten als kaas en melk. Daarnaast handhaven ze dan ook nog hun overvloedige inname van geraffineerde koolhydraten in de vorm van suiker en witmeelproducten. Fout ! Wie zo eet vraagt om problemen, want homocysteïne, een venijnig stofje dat bij de afbraak van eiwitten ontstaat, zal in je lichaam – en vooral je vaatstelsel – wild om zich heen slaan en het risico op cardiovasculaire ziekten, zoals een hartinfarct of beroerte stevig verhogen. Een hoog proteïnegehalte leidt ook – tenzij men al een gevorderde leeftijd heeft bereikt – tot een ongezond hoog gehalte van het groeibevorderende IGF-1. Ook het zuur-base evenwicht kan worden verstoord bij een hoge inname van haast alle dierlijke voedingsmiddelen.  Wie zijn gezondheid echt wil verbeteren dient ook (zeer) matig te zijn met dit soort voedingsmiddelen en wat de suikerrijke hap betreft geheel te vermijden. Regelmatig hoor ik mensen zeggen: maar krijg je als vegetariër geen tekorten aan belangrijke nutriënten zoals vitamine B12, ijzer, zink en vitamine D?

Waar zit wat in?

Wie een evenwichtig voedingspatroon volgt zal in het algemeen geen tekorten oplopen van belangrijke nutriënten. Ik benadruk daarbij dat biologisch verbouwd voedsel in mijn optiek nog altijd de voorkeur heeft, omdat minder gebruik is gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en de gewassen rijker zijn aan vitaminen en mineralen en andere belangrijke voedingsnutriënten. Waar zit wat in?

a. Calcium, magnesium en ijzer – groene bladgroenten. Noten en pure chocola bevatten magnesium. Sesamzaad, magere biogarde en Parmesaanse kaas zijn rijk aan calcium.

b. Eiwitten, koolhydraten en zink – linzen, quinoa, bonen, soja (liefst natto, tempeh of miso), ongepelde rijst, havermout, volle graanproducten, noten, zonnepitten, amarant, boekweit en rogge. Mozarella en geiten of schapenkaas worden als eiwitbron beter opgenomen dan zuivel uit koemelk.

c. Vitamine B12 – eieren

d. Vitamine B-complex – paddenstoelen en erwten

e. Vitamine C – kiwi, kersen, rozenbottels, rode en zwarte bessen.

Als extra hulp in je vleesloze bestaan is het bezit van een aantal goede vegetarische kookboeken een must. Op internet kun je ook een overvloed aan heerlijke vegetarische recepten vinden. Om elk risico van een eventueel tekort uit te sluiten, gebruik ik naast een Mediterraan geörienteerd voedingspatroon (zie mijn artikel ” Komt een man bij de dokter”) de volgende voedingssupplementen:

 • Een hoog gedoseerd orthomoleculair vervaardigd multivitaminepreparaat, waarin minimaal 50 mg B-complex
 • Vitamine C
 • L-Carnitine
 • Vitamine D3
 • Magnesium
 • Selenium
 • Vitamine E
 • Vitamine B12 en foliumzuur
 • Co-enzym Q10

En ik voel mij daarbij zo fit als een Hebreeër aan de oevers van de rivier de Eufraat……

Delen.

3 gedachten aan “Pesco-vegetariër of ‘By the Rivers of Babylon’”

 1. Wat een mooi verhaal weer. Dit is echt zo mooi aan deze site, dat je iedere keer weer waardevolle informatie krijgt Hartelijk dank daarvoor!

 2. Zelf eet ik bijna heel mijn leven al vleesloos en eet matig andere zuivelproducten als magere yoghert, magere kaas, vette vis en af en toe een ei en wat sojavlees. Wel elke dag veel verschillende verse groenten roerbakken in olijfolie en fruit. Echter ook geen aardappels, pasta, rijst , snoep, koek, gebak, fris -en vruchtendranken, gezien de hoge GI en GL waarden. Vul dit dieet aan met goede vitaminen en mineralen supplementen. Verder drink ik veel water en matig koffie, thee en alcohol.
  Voel me altijd fit en gezond met dit dieet. Prof. Dr. Defares schreef reeds in een van zijn bekende boeken : vlees is slecht, kip is beter, vis is het beste, doch vegetarisch is het allerbeste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.