Druivenpitextract vermindert menopauzeklachten

Veel vrouwen krijgen tijdens en na de overgang lichamelijke en psychische klachten die te maken hebben met veranderingen in de hormoonhuishouding. Sommige van deze klachten zoals de opvliegers en de meeste psychische klachten gaan na enkele jaren vanzelf weer over maar andere veranderingen zijn vaak blijvend. In Hittegolven van collega Anthon staan een aantal maatregelen die genomen kunnen worden om deze klachten te verminderen. Mogelijk kan druivenpitextract aan deze lijst maatregelen worden toegevoegd, zo blijkt o.a. uit een recent Japans onderzoek.

Omdat drie eerdere onderzoeken met Pycnogenol – een extract van pijnboombast met vergelijkbare stoffen als druivenpitextract- gunstige resultaten hadden laten zien bij menopauzeklachten werd vermoed dat druivenpitextract wel eens een soortelijk effect zou kunnen hebben. Bovendien is van druivenpitextract bekend dat het een aromataseremmer is. Aromatase  zet testosteron om in oestrogenen. Ook vrouwen hebben testosteron in hun lichaam, zij het veel minder dan mannen. De daling hiervan tijdens de menopauze is  een oorzaak  van sommige klachten. Ongeveer 100 vrouwen van tussen de 40 en 60 jaar die last hadden van menopauzeverschijnselen deden mee aan het onderzoek. Zij werden in drie groepen verdeeld. Groep 1 kreeg 100 mg druivenpitextract per dag, groep 2 200 mg per dag en groep 3 was de placebogroep. Vooraf, na 4 en na 8 weken werden de deelnemers uitgebreid getest op de lichamelijke en psychische klachten en ook werden de lichaamssamenstelling,  de bloeddruk en de hartslag gemeten.

opvliegingen-lichamelijke-symptomen

Zoals u wellicht in bovenstaande grafiek kunt zien verminderde het druivenpitextract alleen in de groep die 200 mg per dag had gekregen de opvliegers (hot flash score) en de lichamelijke symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid, spier- en gewrichtsklachten, blaasproblemen en vermoeidheidsklachten.

depressie-slapeloosheid-nervositeitHet druivenpitextract verminderde de nervositeit en de slaapklachten maar had geen invloed op het humeur.

gewicht-spieren

Ook werd een positief effect op de spiermassa gemeten.

bloeddruk-menopauze

Het sterkste effect liet het druivenpitextract zien op de bloeddruk. Die daalde sterk significant in zowel de hoog als de laaggedoseerde groep.

De meeste veranderingen zijn niet zo groot maar de auteurs tekenen aan dat

“de deelnemers gezonde mensen waren anders hadden ze niet mee mogen doen aan een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek met een voedingssupplement. Vrouwen met ernstigere lichamelijke en psychische symptomen, met duidelijker sarcopenie (spierverlies) of sterk verhoogde bloeddruk zouden mogelijk sterkere effecten hebben laten zien.”

Effects of grape seed proanthocyanidin extract on menopausal symptoms, body composition, and cardiovascular parameters in middle-aged women: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study
Masakazu Terauchi, MD, PhD, NCMP. Menopause: The Journal of The North American Menopause Society Vol. 21, No. 9 (2014)

Gerelateerd: Hittegolven  

Kankeronderzoek druivenpitextract

Supplementen tegen prostaat- en leverkanker

Geen spatader veranderd…

 

Delen.

Eén gedachte over “Druivenpitextract vermindert menopauzeklachten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.