Rode gist rijst verlaagt cholesterol, vermindert sterfte

rode-gist-rijst-complexOnlangs zijn de resultaten gepubliceerd van een elegant Italiaans onderzoek waarbij men met behulp van andere methodes dan statines een hoog cholesterolgehalte trachtte te verlagen. Aan het onderzoek deden 171 mensen mee, allen met een hoog (LDL)-cholesterolgehalte die met statines waren gestopt vanwege nadelige bijwerkingen. De meeste deelnemers hadden overgewicht en de bloeddruk was aan de hoge kant. Ongeveer de helft had diabetes type 2.  Er was dus sprake van het metabool syndroom en/of diabetes. Zij werden in vier groepen verdeeld.  In alle groepen diende men  een mediterraan dieet te volgen met liefst 1500-1800 calorieën per dag. Dit dieet was rijk aan olijfolie, fruit, groente, volkorengranen, magere melkproducten, wekelijkse consumptie van vis, gevogelte, noten en peulvruchten en slechts twee maal per maand vlees van zoogdieren. Groep 1 bestond uit diabetici die alleen dit dieet volgden. Groep 2 diabetici die daarnaast een supplement kregen met 200 mg rode gist rijst-extract (monacolin K 3 mg), 400 mg artisjok extract, 15 mg resveratrol, 200 mcg chroom, 200 mcg foliumzuur en 10 mg co-enzym Q10.  Groep 3 waren niet-diabetici met hoge cholesterolgehaltes die alleen het dieet dienden te volgen en groep 4 de niet-diabetici die ook het supplement kregen.
Na 24 weken werden de mensen op allerlei factoren beoordeeld. De cholesterolgehaltes daalden in alle groepen maar vooral in de twee groepen die ook het supplement hadden gekregen.
Totaal cholesterol: groep 1 -4,65%, groep 2 -15,45%, groep 3 -11,96%, groep 4 -16,94%
LDL-C groep 1 -7,34%, groep 2 -21,02%, groep 3 -12,47%, groep 4 -22%

Het dieet was dus behoorlijk effectief bij de niet-diabetici en veel minder bij de diabetici. Ook had het dieet, alleen bij niet-diabetici, een gunstig effect op het gewicht en de tailleomtrek. Wel verbeterde ook bij diabetici de leverfunctie door het dieet. Het supplement met o.a. rode gist rijst was in beiden groepen uitermate effectief om de cholesterolwaardes te verbeteren. De onderzoekers beschouwden het rode gist-extract het belangrijkste ingrediënt van het gebruikte supplement. Van de andere ingrediënten was co-enzym Q10 toegevoegd om de kans op nadelige bijwerkingen te verkleinen. Die werden dan ook niet gerapporteerd.

Rode gist rijst.
Rode gist rijst ontstaat door fermentatie van rijst door het gist Monascus purpureus waardoor de rijst een donkerrode kleur krijgt en er kenmerkende stoffen ontstaan.
Eén van de actieve bestanddelen is monacolin K. Deze stof is identiek aan de statine lovastatine. Lovastatine is echter effectief in doseringen van 20 mg-80 mg per dag terwijl in studies met rode gist rijst een monacolin K gehalte van 3 mg het (ldl-) cholesterolgehalte al sterk kan verlagen hetgeen betekent dat andere stoffen in rode gist rijst ook van belang zijn.
Rode gist rijst blijkt ontstekingsremmende eigenschappen te bezitten en kan het adiponectine gehalte verhogen. Hetgeen o.a. bij overgewicht en diabetes van belang is. Deze eigenschappen zijn onafhankelijk van het monacolin K gehalte.

rodegistrijstIn vele studies is aangetoond dat rode rijst gist het totaal cholesterol, het ldl-C en het triglyceridehalte verlaagt. In sommige, maar niet alle onderzoeken vindt er tevens een stijging van het hdl-gehalte plaats. Diverse studies zijn uitgevoerd bij mensen die statines slecht verdragen. Door het overgrote deel van de proefpersonen werd rode gist rijstextract wel goed verdragen en vond er verlaging van het cholesterolgehalte plaats.
Deze studies waren echter relatief van korte duur. Het is niet uitgesloten – we achten dit zelfs waarschijnlijk – dat rode rijstgist een licht negatief effect heeft op het co-enzym Q10 gehalte.

Sterfte
Een groot Chinees onderzoek bestudeerde niet zozeer de invloed op het cholesterol etc. maar bekeek de invloed van rode gist rijst op het risico op sterfte en hartaanvallen bij mensen (4870) die eerder een hartinfarct hadden gehad. Het bleek dat na 4 jaar gebruik van 600 mg rode gist rijst per dag (monacolin K 2,5 mg – 3,2 mg, ) of placebo de sterfte 33% (5,19% vs 7,74% van de deelnemers) en het aantal niet fatale hartaanvallen 61% (1,93% vs 4,92%) lager waren in de groep die het plantenextract gekregen had.
In een tweede, nadere analyse van de resultaten, gepubliceerd in een gerenommeerd westers wetenschappelijk tijdschrift, werd alleen naar de bevindingen bij ouderen gekeken. 1445 deelnemers waren bij aanvang ouder dan 65 jaar. Na 4 jaar bleek dat in de groep die de rode gist gekregen had de sterfte 32% lager was dan in de placebogroep. Een hartaanval of beroerte kwam 37% minder vaak voor. Soortgelijke percentages als in de totale groep maar omdat ouderen meer risico lopen waren de aantallen mensen die de rode gist rijst dienen te nemen om een sterftegeval te voorkomen ( dit wordt ‘number needed to treat’ genoemd) 23 terwijl dit getal 51 is bij de mensen van middelbare leeftijd. Het aantal mensen dat een bypass of dotterbehandeling dienden te ondergaan was ook aanzienlijk lager door de rode gist rijst. Belangrijk ook is de vaststelling dat er geen belangrijke verschillen waren in nadelige bijwerkingen tussen de placebogroep en de groep die het plantenextract gekregen had.

Supplementen met rode gist rijst niet gebruiken in combinatie met statines, gemfibrozil, colestipol of cyclosporine tenzij onder medische supervisie. Grapefruitsap kan mogelijk de werking versterken. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap. In zeldzame gevallen kan hoofdpijn of brandend maagzuur optreden.
Ook kunnen er grote verschillen in effectiviteit zijn tussen verschillende extracten. Zo mogen Amerikaanse preparaten geen monacolin K bevatten 1 maar kunnen desondanks toch vaak effectief zijn maar dan bij een wat hogere dosering. Het  is natuurlijk bijzonder verstandig om na enkele maanden gebruik de cholesterolgehaltes weer  te checken.

1) In de praktijk bevatten rode gist rijst supplementen uit de VS wel monacolin K maar staat het gehalte niet op het etiket. Dit wordt kennelijk gedoogd. Consumerlab.com, een onafhankelijke consumentenorganisatie, analyseerde in 2014 8 preparaten. Het gehalte monacolin K + monacolin KA varieerde van 0,05 -0,1 mg per dagdosering tot 25 mg per dagdosering.

Mediterranean Diet and Red Yeast Rice Supplementation for the Management of Hyperlipidemia in Statin-Intolerant Patients with or without Type 2 Diabetes. Sartore Giovanni, c.s. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 743473.

Red yeast rice for dyslipidemia in statin-intolerant patients: a randomized trial. Becker DJ c.s. Ann Intern Med. 2009 Jun 16;150(12):830-9, W147-9.

Evid Based Complement Alternat Med. 2012; 2012: 892697.

Zhonghua Xin Xue Guan Bing Za Zhi. 2005 Feb;33(2):109-15.

J Am Geriatr Soc. 2007 Jul;55(7):1015-22.

Gerelateerd: Co-enzym Q10 en statines

Vlaamse studie rode gist rijst supplement

Rode gist rijst toont weer effectieve cholesterolverlaging

Delen.

110 gedachten aan “Rode gist rijst verlaagt cholesterol, vermindert sterfte”

 1. Ik heb gedurende een half jaar de rode rijstcaps. geslikt. En was erg hoopvol dat de cholesterolwaarden gedaald zouden zijn. Maar helaas, het chol. Bleek flink verhoogd.
  Nml 7.3 en vooral het slechte was erg hoog. Dus moest ik helaas toch weer aan de statines van de huisarts. Ik ben er helemaal niet blij mee, maar slik nu wel de co enzymQ10 erbij. Ik hoop dat dan de akelige spierklachten weg. Blijven . Ik kon niet goed meer bukken en had zeer pijnlijke spieren , en soms in de nacht last van spierspasmen.
  Met de rijstcaps. Voelde ik me prima en alle spierklachten waren verdwenen.
  Graag wil ik weten, of er nog een ander middel is, wat het chol. verlaagd.

  Vr.gr. Rineke Verjaal

 2. Erg vervelend dat die capsules niet hebben geholpen, althans niet wat betreft cholesterol. In bovenstaande Italiaanse onderzoek waren de mensen overigens al langer dan zes maanden tevoren gestopt met de statines. De stijging na het stoppen was dus al achter de rug toen men met de rode gist etc. begon anders waren de resultaten anders geweest.
  Wij hebben ook goede ervaringen met sytrinol. Het werkt op een heel andere manier. Hoe het werkt is eigenlijk onduidelijk maar het (ldl) cholesterol daalt er wel van. Er is minder onderzoek mee gedaan. Het grote voordeel bij rode gist rijst is dat het volgens het Chinese onderzoek de sterfte vermindert.
  Als je vlak na het stoppen met bijv. atorvastatine begint met sytrinol dan zal er per saldo ook een stijging te zien zijn omdat het toch minder krachtig het cholesterol verlaagt. Verstandig lijkt me pas te stoppen met de statine als er weer nadelige bijwerkingen optreden

 3. Hallo Rineke,
  Ik heb positieve effecten met rode rijst gist tabletten; ik gebruik rode rijst gist tabletten minimaal 2400 mg, Q10 30 mg minimaal, Omega 3 capsules (EPA en DHA hoe hoger hoe beter).
  De combinatie en de juiste hoeveelheid is belangrijk, ik slik 3 x per dag na de
  maaltijd.
  Je moet zelf de juiste dosering voor jezelf vinden.
  Aan de hand van de cholesterol onderzoek uitslagen, pas je de dosering aan.
  Ben nu statines vrij, geen negatieve effecten meer, heb namelijk last van Familiaire Hypercholesterolemie (FH).
  Mijn huisarts en de internist vonden dat ik er mee door kon gaan.

 4. Mijn cholesterolgehalte is in 10 maanden tijd gedaalt van 282 naar 210 (-25%) door twee maal per week 1 volledige advocado te eten bij het ontbijt.

 5. beste Adriaan,

  ook ik heb goede ervaringen met rode gist rijst, alleen daalt mijn LDL niet voldoende en zou ik er wel statines bij moeten slikken. Ik lees hierboven dat dat niet goed is. Kun je uitleggen waarom? Ik heb familiaire hypercholestrolemie.

 6. Bij familiaire cholesterolemie raad ik een statine , zoals atorvastatine, aan. Als dankzij rode gist-extract en andere maatregelen de dosering wat lager kan zijn dan is de kans op nadelige bijwerkingen kleiner. of de ernst van de bijwerkingen geringer. Ik ben niet zo gekant tegen statines maar ze worden veel te vaak voorgeschreven. Waarschijnlijk hebben meer dan 90% van de gebruikers geen familiaire hypercholesterolemie en als men dan ook nog last krijgt van ernstige bijwerkingen.. Eén op de 500 mensen heeft familiaire cholesterolemie, zo is de schatting. Voor deze mensen is het uiteraard extra belangrijk een gezond dieet te gebruiken. (Weinig suiker, weinig ongezonde vetten, koken liefst bij lage temperaturen, veel groentes, vis, kruiden, extra vit. D ,magnesium, Q10 etc)

 7. Beste Adriaan,
  Ik gebruik al enige jaren rode gist rijst. Ik neem 4 capsules per dag à 600 mg extract van Monascus purpureus per capsule met daarin 10 mg Monacolin K per capsule. Ik neem ook 100 mg Q10 per dag. Nu heb ik mijn bloed weer eens laten prikken en tot mijn schrik was mijn slechte cholesterol aan de hoge kant. Moet ik nu toch aan een statine (de dokter wil mij Crestor voorschrijven) of kan ik meer rode gist rijst capsules nemen?
  Vriendelijke groet, Johanna

 8. Of het in jouw geval noodzakelijk is een statine te gebruiken kan ik niet beoordelen. Dat is afhankelijk van de verschillende waardes (ldl-C hdl-C triglycerides CRP gehalte) of er sprake is van hartklachten, familiaire hypercholesterolemie, diabetes. Met name Crestor verhoogt het risico op diabetes. Dat zou dus niet mijn eerste keus zijn. bespreek dit met de arts Johanna en staar je niet alleen blind op het ldl cholesterol

 9. Hogere cholesterolwaarden worden vaak verkeerd uitgelegd. Een verhoogde cholesterolwaarde is niet de oorzaak maar het symptoom van een probleem in het lichaam. Bij te hoge triglyceriden-waarde wordt er meer cholesterol aangemaakt door de lever.

  Het eten van veel verzadigde vetten verhoogt de triglyceride waarde in je bloed maar niet direct de cholesterolwaarde. Bij mensen met een verstoorde cholesterolproduktie wordt de cholesterol niet verhoogd bij een hoger triglyceridenwaarde waardoor diverse problemen optreden omdat de dit een natuurlijk afweerproces van het lichaam is.

  Cholesterol wordt verder gebruikt als een bouwstof voor je cellen en als een soort van plamuur om scheurtjes en barstjes in je aderen mee dicht te maken. Verder wordt testosteron en oestrogeen geproduceerd m.b.v. cholesterol en speelt het dus een cruciale rol in je lichaam.

  Een verhoogd cholesterol is normaliter niet het probleem maar een symptoom van een dieper liggend probleem. De uitzondering is er bij de 1 op de 500 mensen die Familiaire Hypercholesterolemie hebben. Dit zijn er in nederland naar schatting 40.000. FH is sinds 31 december bij vermoeden bekostigd door de overheid door bloedonderzoek op de genen klinisch vast te stellen. Voor de rest van de mensen is een verhoogd cholesterol op te lossen door de oorzaak aan te pakken. Statines verlagen het cholesterol maar nemen het onderliggende probleem niet weg. Echter wordt er gewoon veel geld verdiend met de statineverkoop en voor de dokter is het ook niet altijd duidelijk waardoor deze liever de symptomen bestrijdt dan dat hij de oorzaak wegneemt. Het is aan u om te bepalen waar bij u de oorzaak zit.

  Voor meer info was ik blij deze pagina te hebben ontdekt:
  http://www.jasperalblas.nl/cholesterol-leugens/

 10. Robert, dank voor je reactie. Echter, dit is voor ons geen nieuws. Zie mijn artikel ”About Good and Bad Guys” en de bijbehorende literatuuropgave.
  gr. Anthon

 11. Hallo
  Momenteel gebruik ik Ezetrol voor mijn cholesterol,nu heb ik vanmorgen rode rijstextract ontvangen.
  Kan ik nu stoppen met Ezetrol?, en hoeveel rode rijst capsules moet ik nu gaan slikken?,wat raadt U mij aan.
  Vriendelijke groet van Roelie

 12. Roelie, wij zijn voedingskundigen en geen artsen. Het gebruik ontraden van bepaalde medicijnen ligt niet op ons terrein. Of je met Ezetrol kunt stoppen dien je aan de dokter te vragen. Of het gelijktijdig gebruik van Ezetrol en Rode gistrijst in jouw situatie wenselijk is hangt van het feit af of Ezetrol onvoldoende resultaat boekt. Ook weer iets om door de dokter laten controleren. Ezetrol kan in principe gecombineerd worden met Rodegistrijst. Die combinatie wordt vaker toegepast met reguliere cholesterolverlagers (statines) als Ezetrol onvoldoende resultaat geeft. Als je Rodegistrijst gaat gebruiken kun je uit de voeten met 2 x daags 350 mg (bij de maaltijd in te nemen). Maar dit dien je van te voren wel even met de dokter te bespreken.
  gr. Anthon

 13. Hallo,
  ik weet echt niet wat ik moet doen.
  Ik heb verschillende statines gekregen voor mijn familiare te hoge cholesterol.
  Ik had erg veel klachten met de statines en ben pas 32, ik wil niet mijn leven lang deze blijven slikken.
  Mijn hdl is 0,95 – mijn ldl is 3,2 – en de ratio is 4.9.
  Het is allemaal wel heel erg gedaald na de statines, maar heel graag wil ik iets anders proberen.
  Ik twijfel heel erg tussen het halen van rode gist rijst of naar een homeopaat te gaan, weet iemand wat ik beter kan doen….
  En is extra vitamine D slikken ook iets wat goed kan zijn voor mij…
  ik hoop dat iemand me verder kan helpen
  groetjes caroline

 14. Caroline, er zijn een paar dingen die je kunt doen, zoals de statine combineren met 2 x daags 100 mg. coenzym Q10 en 2 x daags 1000 i.e. vitamine D3, beiden in te nemen tijdens het ontbijt en de avondmaaltijd. Deze maatregelen zijn mogelijk in staat om de bijwerkingen van de statine enigermate te verminderen. Mocht dit niet of onvoldoende helpen dan is een consult bij een orthomoleculair werkend arts zeker aan te bevelen. Je kunt iemand vinden op http://www.mbog.nl All the best !
  gr, Anthon

 15. Ik herken me in het verhaal van Rineke Verjaal. Spierklachten, spierzwakte en andere nare bijwerkingen van de statines. Ik moest statines nemen als preventie omdat er bij mij een by pass operatie werd uitgevoerd in oktober 2013. Mijn slechte cholesterol was zeker niet te hoog.
  Mijn hartspecialist betwist het zeker niet dat de spierklachten te wijten zijn aan de statines en was er niet blij mee dat ik met de statines gestopt ben.
  Ik heb me dan op de natuurlijke weg begeven en eet nu dagelijks 2 tot 3 teentjes knoflook. Om de lookgeur zoveel mogelijk te beperken verwijder ik de kiem die middenin het lookteentje zit. En dagelijks een half uurtje joggen of een half uurtje fietsen (in de winter op de hometrainer) veericht ook veel wonderen om je slechte cholesterol te laten dalen.

 16. Francois, stoppen met het gebruik van statines is en blijft altijd een persoonlijke beslissing. Of het verwijderen van de kiem uit de knoflookteen verstandig is valt te betwijfelen. Daarin bevinden zich veel waardevolle zwavelverbindingen die eigenlijk niet gemist kunnen worden. Voor verdere informatie over cardiovasculaire problemen en de behandeling en preventie daarvan verwijs ik je graag naar de betreffende artikelen op deze site. Het beste is om in de zoekruimte het woordje ”cholesterol” in te tikken. All the best !
  Anthon

 17. Na een 2 tal hartinfarcten heb ik 4 jaar Simvastatine geslikt.
  Dit had bij mij de nodige bijwerkingen waaronder: jeuk, haaruitval, spierpijnen.
  Ik ben er in okt 2014 gestopt met Simvastatine , huisarts hierover ingelicht, die zag het niet zo zitten allemaal. Heb net daarvoor mijn cholesterol laten meten en de waardes waren:
  -3.6
  -3.0 totaal cholesterol
  2.1 LDL
  1,2 HDL
  0,8 triglyceriden.

  Uitstekende waardes al met al!

  Vanaf okt 2014 overgestapt op Rode rijst tabletten van .
  Op 2 jan 2015 wederom mijn cholesterol laten meten.
  Ik verwachtte een kleine verhoging wat ook zo bleek te zijn.
  – 4.9
  -3.9 totaal cholesterol
  -3.3. LDL
  -1.3 HDL
  -1,0 triglyceriden

  Alle waardes worden aangemerkt als goed, wel verhoogd dus t.o.v de vorige meting maar nog goed.

  Ik ondervind geen merkbare bijwerkingen van rode rijst tabletten, heb zelfs het gevoel dat ik alles wat helderder zie na
  gestopt te zijn met Simvastatine.

  Ik wil geen pleidooi houden voor rode rijst tabletten want ieder
  moet, in samenspraak met zijn arts/huisarts , uitmaken of rode rijst tabletten een goed alternatief zijn . Ik wil slechts mijn ervaringen delen.

 18. Dank je wel Fred, voor het delen van je ervaring. Inderdaad is het altijd verstandig een verandering van medicatie in overleg met de voorschrijver te doen. De uiteindelijke beslissing berust dan uiteraard bij de patient zelf. Overigens is het raadzaam Rode gist te combineren met coenzym Q10. Want de werkzame stof in Rode gist is Monacoline K, dat als natuurlijke statine werkt en daardoor ook om aanvulling van voor het hart zo belangrijke Q10 vraagt. Bij hartproblemen zijn ook omega-3-vetzuren (in de vorm van 3 x per week vette vis of capsules) plus magnesium en carnitine van groot belang. Verder zul je zeker nuttige informatie vinden in de blogs “Wien Neerlands Bloed” en “About Good and Bad Guys”(beide op deze site te vinden. All the best !
  gr. Anthon

 19. Mijn cholesterol is in 3.5 maand gezakt van 8.7 naar 6.4 dankzij de rode rijstgisttabletten , dus voor mij een prima product ????????

  Groet, Coos.

 20. Vraagje voor Coos de Vries ? Commentaar 18/04/2015 welk merk roderijst Vista letten gebruik je ?

 21. Ik wil graag van Coos de Vries weten welk merk roderijst gisttabletten/capsules hij gebruikt omdat bij sommige dus nog steeds stations in schijnen te zitten. Ik verdraag geen statines heb al zeker 10 verschillende soorten geprobeerd met allemaal dezelfde bijwerkingen

 22. Erg interessante bevindingen. Heb zelf een tijdje rode gist rijst extract ingenomen zonder te weten dat dit goed is voor cholesterol. De resultaten van de geciteerde onderzoeken doen me beseffen dat ik beter weer dit supplement moet aanschaffen.

 23. Is bij het gebruik van rode gist rijst tbc cholesterolverlagend het eten van grapefruit af te raden?

 24. Leny, ik schreef in “Houd u van grapefruit ?” (op deze site)dat de combinatie grapefruit en cholesterolverlagende medicijnen vanwege bepaalde bijwerkingen niet aan te bevelen is. Maar aangezien de hoeveelheid monacoline K (identiek aan lovastatine) in rode gistrijstcapsules dermate laag is verwacht ik daar weinig of geen problemen mee. Kijk even wat het doet en houd de daar genoemde verschijnselen even in de gaten.
  gr. Anthon

 25. Ik gebruik sinds 2 weken Bio Active Rode Gist Rijst. Sinds gebruik heb ik last van jeuk en net of ik geprikt word.

 26. Mijnheer/mevrouw van der Leest, jeuk of huiduitslag kan in een enkel geval het gevolg zijn van het gebruik van statines (cholesterolverlagende medicijnen) meestal in een percentage van 0,1-1 %, zeer weinig dus. Aangezien rode gistrijst een soortgelijke maar mildere werking heeft kan een bijwerking als jeuk niet uitgesloten worden. Als u dit verschijnsel als zeer vervelend/onoverkomelijk ervaart raad ik u aan naar andere middelen uit te zien om uw cholesterol te verlagen.
  gr. Anthon

 27. Beste Mensen,
  Ook ik gebruik sinds een jaar rode rijstgist pillen en mijn cholesterolwaarde is van 8.3 gezakt naar 5.6. Ik gebruik daarnaast ook Q10 en ontbijt met havermout opgelost in water.
  Mijn probleem is dat ik af en toe hele erge kramp krijg in mijn voeten en kuiten. Zou dit ook een bijwerking van de rode gist rijst kunnen zijn?

 28. Annabel, hoewel rodegistrijst een natuurlijke cholesterolverlager is, bevat dit preparaat een substantie (monacoline K) die min of meer identiek is aan het reguliere medicijn lovastatine. Bij dit type cholesterolverlager ( 3-hydroxy-3-methylglutaryl co-enzym A reductaseremmers , kortweg statines genaamd) kunnen soms spierkrampen als bijwerking voorkomen. Bij rodegistrijst is dit effect overigens zeer zeldzaam, maar niet onmogelijk. Kijk daarom ook eens naar een eventueel magnesiumtekort, want gebrek daaraan kan ook spierkrampen tot gevolg hebben.
  gr. Anthon

 29. ik gebruik crestor 5 mg last van spierpijn en kramp
  Welke middelen ver
  minderen spierpijn en kramp? grt Gerard

 30. Gerard, bij het gebruik van Crestor ( rosuvastatine) en statines in het algemeen is het in elk geval verstandig om voldoende coezym Q10 te slikken ( 2-3 x daags 100 mg) en vitamine D3 ( 2 x daags 1000 i.e.) .Daar zullen niet alle bijwerkingen van verdwijnen, maar alle beetjes helpen.
  gr. Anthon

 31. Dag allemaal. Heb via huisarts 8 weken statines gebruikt. Het cholesterol gehalte is flink gedaald maar ik ben versuft; duizelig , slap op mijn benen etc etc.
  Verrassing. Vandaag overleg gehad met mijn huisarts en zij adviseerde mij zelf de rode rijst met Q10. Gaaf wijf zeg ik dan. Dit lijkt me een betere weg. Groet Joke

 32. Hallo Allemaal,

  Mijn man slikt van het merk … rodegistrijst complex met q 10 en zijn cholesterol is prima. wij hebben het al veel mensen aangeraden en tot nu toe helpt het bij iedereen.
  Je kan het ook online bestellen en dan zeker 3 maanden proberen en dan bloed laten prikken.
  Het is wel belangrijk wat voor medicijnen je nog meer slikt dat zou elkaar tegen kunnen werken.

 33. Sytrinol blijkt ook goed te werken bij een hoog cholesterolgehalte.
  Heeft hier iemand ervaring mee. Het is ook in ons land te koop.
  Ik las het in een boek van een natuurarts in de USA.

 34. Aanvulling op mijn e-mail van gisteren Sytrinol is gemaakt uit citrus schillen en blijkt volgens deze amerikaanse natuurarts goed te werken samen met plantensterolen tegen een hoog cholesterolgehalte. Wellicht veiliger dan rode gistrijst, hetgeen ook bijwerkingen blijkt te hebben volgens info van de Mayo Clinic USA.

 35. Andre, ook bij Sytrinol worden soms onverwachte bijwerkingen gemeld, zoals diarree en/of hoofdpijn. Wat rode gistrijst betreft: hoewel de bijwerkingen minder ernstig zijn dan bij reguliere statines, bevat het een stof (monacoline K) die moleculair veel op lovastatine lijkt, reden waarom wij een gecombineerd gebruik met Q10 altijd aanraden.
  Zie voor overige informatie over cholesterol mijn artikel “About Good and Bad Guys”
  gr. Anthon

 36. Het gebruik van rode gist rijst in combinatie met Q10 co-enzym is mij wat onduidelijk. Is het nodig bij gebruik van rode gist rijst ook Q10 co-enzym te gebruiken? En kan dit tegelijkertijd of moet je het één ’s ochtends en het ander ’s avonds innemen? Ook las ik dat het lichaam zelf Q10 aanmaakt, waarom dan extra supplement innemen?

 37. Het is niet noodzakelijk om bij rode gist rijst extract co-enzym q10 te nemen maar omdat rode gist rijst wordt geacht gedeeltelijk een soorteglijke werking te hebben als statines is het aannemelijk dat sommige mensen op den duur een tekort aan Q 10 in het lichaam kunnen krijgen wat veel nadelen teweeg zou kunnen brengen. Daarom is het aan te bevelen om dit risico niet te nemen Q10 erbij te nemen. Het mag samen ingenomen worden. Overigens biedt co-enzym Q10, althans in hogere doseringen, op zichzelf al bescherming tegen een hartaanval. Zie artikel

 38. Cora, de reden dat Rodegist Rijst het beste kan worden ingenomen in combinatie met Q10 heeft te maken met het feit dat Rodegist Rijst Monacoline K bevat- een natuurlijke statine met minder bijwerkingen- die moleculair gezien gelijkenis vertoont met lovastatine. Het is om die reden aan te bevelen dit gelijktijdig met Q10 in te nemen. Inderdaad maakt ons lichaam zelf Q10 aan, maar dit vermogen neem geleidelijk af rond het 40-45ste levensjaar, en dan is extra suppletie gewenst. Aanbevolen dosering: 2 x daags 100 mg.
  gr. Anthon

 39. Hallo. Mag drie weken stoppen met simvastatine 40 gram om daarna met 20 gram simvastatine te beginnen samen met rode rijstgist. De hoeveelheid moet ik uitzoeken. Ik wil graag de simvastatine afbouwen daar ik veel last heb van krampen.
  Graag advies welke samenstelling of merk van roderijstgist en hoeveel ik het beste kan gebruiken.
  Gr.Ans

 40. Ik neem aan dat gram mg moet zijn. Merken mogen op deze site niet genoemd worden. Daar kunnen we problemen mee krijgen. De dagelijkse dosering is 600mg-1200 mg per dag rode gist rijst extract. In combinatie met een lage dosering simvastatine lijkt me circa 600 mg per dag een goede dosering bij sterk verhoogd LDL C en andere verhoogde risicofactoren.

 41. Inderdaad is het 40mg. Bedankt voor Uw snelle reactie.
  Gr.Ans

 42. Zit ik nog met de vraag over de hoeveelheid monacoline K. Gebruik ik 5 of 10mg per capsule?
  groet Ans

 43. Monacolin K is slechts 1 van de werkzame bestanddelen. Daar moet je je niet op blindstaren. In het bovenstaande Chinese grote onderzoek was het monacolin K gehalte ongeveer 3 mg.
  In Europa mag een leverancier van een product van de autoriteiten zeggen dat het goed is voor het cholesterolgehalte als het 10 mg monacolin K bevat per dagdosering. Ik vermoed dat om die reden in sommige producten er extra monocoline k wordt toegevoegd. Het is twijfelachtig op dit wel ten goede komt aan de werkzaamheid (en het gebrek aan bijwerkingen).
  In jouw geval (bijwerkingen van simvastatine en in combinatie met lage dosis simvastatine) lijkt het me verstandig in eerste instantie geen al te hoog monacolin k gehalte te nemen.

 44. Ik kan het niet begrijpen waarom rode rijst gist te combineren met simvastatine ?!
  Mijn vrouw heeft hypercholesterolemie; zei slikte voorheen simvastatine 20 mg, en had allerlei bijwerkingen.
  Ze slikt nu alleen rode rijst gist, Q10 en Omega 3; de huisarts en internist hebben na o.a. een bloedonderzoek het goedgekeurd dat ze verder gaat hiermee, zonder simvastatine.

 45. Hoi, Ben net bij de huisartsondersteuning geweest en mijn cholesterol is nog wat te hoog na gebruik van 2 x daags pro-activ (…). Er was wel een verbetering, dat was prima. Ik kreeg het advies om bij de pro-activ rode rijst gist te gaan gebruiken waar ik de vraag stelde, als ik rode rijst erbij gebruik of dat wel zinvol is. Pro-activ geeft aan, dat bij overmaat gebruik van dit productgeen waarde heeft. Aangegeven wordt, 2 x daags twee sneetjes brood smeren meer dan voldoende is.

  Heeft iemand info over het zinvol zijn van gebruik pro-activ en rode rijs gist?

  Groet / Jan

 46. Mbt pro-activ bestaan er veel twijfels over het nut en de veiligheid. Zie o.a.
  http://www.medischcontact.nl/archief-6/Tijdschriftartikel/16546/Twijfels-over-Becel-pro.activ.htm
  http://www.foodlog.nl/artikel/de-werking-van-becel/

  Zoals in mijn artikel hierboven staat te lezen is er o.a. een groot onderzoek dat verminderde sterfte aantoonde door rode gist rijst extract. Dergelijk onderzoek bestaat bij mijn weten niet met welke margarine dan ook of plantensterolen

 47. Kan het rode rijst gist gebruikte worden in combinatie met bloedverdunner acetylsalicylzuur 80mg ?want mijn cholesterol is hoog. Ik had veel bijwerking van simvastatine

 48. Brncharqui, dat kan, maar ik zou je willen adviseren dit vooraf wel even te bespreken met de behandelend cardioloog.
  gr. Anthon

 49. Rode gist rijst kan zonder problemen samen met acetylsalicylzuur gebruikt worden

 50. Carla
  Ik ben 61 jaar en heb familiaire hypercholestemie . Ik heb TIA’s gekregen en gebruik nu sinds een jaar of 6 ook Clopidogrel een middel, dat de klontering van bloedplaatjes tegengaat.
  Een aantal jaren geleden zo’n 10 jaar ben ik begonnen met crestor en daar kon ik na een week bijna niet meer van lopen, het was schuifelen geworden.
  Daarna Symvastatine , daar kreeg ik na een paar weken steken van in de leverstreek en moest acuut stoppen.
  Jarenlang ezetrol gebruikt en daar veel buik en darmklachten van gekregen.
  Ik kon uiteindelijk daar niet meer mee verder.
  Nu ik niets meer gebruik, voel ik me weer vitaal en kan weer normaal eten.
  Helaas is nu mijn totaal cholesterol weer een stuk verhoogd van 5,4 naar 6,7 en mijn LDL naar 4,5.
  Ik gebruik nu proactiv voor 3 maanden en daarna weer cholesterol laten prikken.
  Als dit niet lukt , dan weer aan de statines. in de allerlaagste dosering en dan met Q10.
  Kan ik wellicht beter rode gist rijst gebruiken i.p.v. statines?
  Mijn huisarts weet er eigenlijk ook niet goed raad mee.
  Kunt u mij adviseren?
  gr. Carla

 51. Carla, het beste advies dat ik je kan geven is contact op te nemen met Drs. Cristina Tomescu. Zij was werkzaam als cardiologe en heeft een orthomoleculaire artsenpraktijk in Rotterdam. Dit geeft je de verzekering dat zij je problemen van twee kanten kan bekijken -regulier en complementair. Je zou haar even kunnen mailen en vragen of zij iets voor je kan betekenen. Haar emailadres is : cristinatomescu.praktijk@gmail.com
  All the best !
  gr. Anthon

 52. vraag me af of een bijwerking van rode gist rijst ook depressieve- en angstgevoelens kan zijn.

  groet ynskje

 53. Deze mogelijke bijwerkingen zijn mij onbekend. Geheel uit te sluiten is het echter nooit

 54. Ynskje, inhakend op het commentaar van collega Adriaan wil ik je twee aspecten onder de aandacht brengen: 1. cholesterol is een essentieel element van de celmembranen, en is nodig om het in en uitgaan van bepaalde hormonen, vetten en eiwitten te reguleren. Cholesterol is dus een uitermate lichaamseigen substantie die gewoonlijk 20% van het membraan vormt . In bepaalde delen van het membraan stijgt het cholesterolgehalte tot 30 of 40%. Zenuwcellen – en er zitten er heel wat in onze hersenen !- bevatten zelfs nog meer. Wordt het cholesterolgehalte via medicatie verlaagd, dan kunnen verschijnselen als depressiviteit en angstgevoelens het gevolg zijn. Ze staan dan ook genoemd in het rijtje van bekende bijwerkingen van statines. 2. Rode Gist Rijst heeft in het algemeen een milde werking, echter de cholesterolverlagende Monacoline K in Rode Gist Rijst is niet altijd in elk preparaat even hoog/laag (gestandaardiseerd) Daardoor kunnen sommige producten een (veel) te hoge concentratie bevatten. Het resultaat daarvan kan zijn dat vervelende bijwerkingen als angst en depressiviteit de kop op steken. Wij bevelen onze vragenstellers dan ook altijd aan een kwaliteitsproduct te gebruiken, waardoor deze risico`s zoveel mogelijk worden vermeden. Ook het gecombineerde gebruik van Rode Gist Rijst met Q10 en vitamine D3 zorgt voor zo min mogelijk problemen.
  gr. Anthon

 55. Welke bevelen jullie dan aan waar wel de juiste sterkte inzit?

 56. Mijnheer/mevrouw Groeneveld, die vraag kunt u het beste stellen aan uw plaatselijke apotheker of in de dichtstbij zijnde vitaminespeciaalzaak.
  gr. Anthon

 57. IK gebruik sinds 3,5 maand BioActive Rode gist rijst: extract 315 mg waarvan 10mg Monacoline K. De laatste paar maanden heb ik; als ik een tijdje heb gezeten; pijn en een gevoel van stijfheid in mijn bovenbenen en billen. Dit wordt wel minder als ik een tijdje loop, maar het blijft wel pijnlijk. Er zit geen Q10 in. Kan de pijn worden veroorzaakt door de Rode gist rijst? Is het mogelijk dat de pijn verdwijnt als ik Q10 en magnesium ga gebruiken? Vitamine D3 gebruik ik s’winters in ieder geval.

 58. Mevrouw Pelt, dat is moeilijk te zeggen, maar behoort wel tot de mogelijkheden. En omdat u Rode Gistrijst gebruikt is een combinatie met Q10 altijd wel aan te bevelen. Magnesium is bij de meeste mensen sowieso een ondergeschoven kindje waar tekorten aan bestaan, dus ja…zeker aan te raden. Blijven na het gebruik van de genoemde preparaten de klachten bestaan, dan is het wel verstandig daar eens naar te laten kijken, bij voorkeur door een orthomoleculair arts/therapeut.
  gr. Anthon

 59. Ik gebruik sinds ruim 6 maanden rode rijstgist van Bioactive. 1 tablet per dag. Mijn cholesterol is mooi gedaald. Maar ik heb de laatste 3 maanden heel veel last van pijnlijke spieren in schouder, beide heupen, vooral als ik veel zit, en nu beginnen ook mijn handen en voeten. Snachts in bed heb ik daar veel last van. Ik zit erover te denken om maar te stoppen. Mijn cholesterol was wel iets te hoog maar niet zo verontrustend zei de huisarts.Ik heb wel gelezen over Q10, dat dit zou helpen, maar ik zit erover te denken om maar verder te gaan met omega vetzuren. Dat lijkt mij onschuldiger. Ik kan mij dit permiteren omdat mijn cholesterolwaarden maar iets boven de norm lagen. M.v.g.

 60. Misschien dat mijn artikel – op deze site – getiteld “About Good and Bad Guys” extra verhelderend werkt als er sprake is van een licht verhoogd cholesterol ?

 61. Het is wel zo dat dergelijke klachten, of het toeschrijven daarvan aan statines (of rode rijst gist) in veel gevallen, waarschijnlijk de helft, een ‘noceboeffect’ zijn dwz dat deze klachten niet veroorzaakt worden door de medicatie.
  ‘In het onderzoek met deze uitkomst kregen mensen die eerder geklaagd hadden over bijwerkingen van diverse statines eerst 20 mg simvastatine of een placebo en vice versa. Bij een derde van hen werd hierdoor zonder twijfel vastgesteld dat de spierpijn door de simvastatine werd veroorzaakt’.
  http://vita-info.nl/2016/03/co-enzym-q10-en-statines-2/
  Sommigen van de 2/3 de bij wie dit niet kon worden vastgesteld hadden mogelijk eerder een hogere dosering of een sterkere statine gekregen die wel dergelijke klachten veroorzaakten maar er wordt nu aangenomen dat dergelijke klachten soms een negatief placebo-effect zijn of dat de klachten een andere oorzaak kunnen hebben

 62. Elly, vul je emailadres in de ruimte “aanmelding nieuwsbrief”en klik op “subscribe”, dan volgt de rest vanzelf !
  gr. Anthon

 63. Ik heb ook een maand de rode gist rijst pillen geslikt maar mijn cholesterol is na 1 maand de hoogte in gegaan, dus zal weer aan de crestor moeten en zal daar de q10 bij gaan gebruiken. zo te lezen is dat verstandig.

 64. Ik schakel nu over naar Cholesfytol plus omdat ik na 1 jaar gebruik van simvastatine meer en meer last heb van spierpijnen en krampen. Ik gebruik ook bloedverdunners .

 65. Na een plotse diagnose van CVA met operatie aan halsslagader, ben ik op zoek naar zo natuurlijk mogelijke producten om mijn cholesterol te laten dalen.

 66. Marjan, als je in de zoekruimte (de loupe in de rechterbovenhoek) het woord “cholesterol”intypt krijg je een overvloed aan informatie m.b.t. je problemen. Ook mijn artikel “Heeft u een beroerte gehad ?” is wellicht interessant. Maar mag ik je daarnaast aanraden eens langs te gaan bij een orthomoleculair arts die je persoonlijke situatie grondig tegen het licht houdt en daar zijn adviezen op afstemt ? Je kunt iemand vinden op http://www.mbog.nl All the best !
  gr. Anthon

 67. Ik wil graag uw nieuwsbrief ontvangen,groeten Tineke.

 68. Tineke, schrijf je emailadres in de ruimte “aanmelding nieuwsbrief”(zie rechts boven) dan gaat de rest vanzelf….
  gr. Anthon

 69. Kan ezetrol veilig met bloedverdunner acetylsalicyzuur gebruikt worden?.

 70. Berry, vragen over compatibiliteit tussen medicijnen behoren niet tot ons werkterrein en horen in je plaatselijke apotheek thuis. Wij houden ons slechts bezig met voedingswetenschap.
  gr. Anthon

 71. Gedurende vele jaren worstel ik met een verhoogd cholesterol. Statines in vele soorten en doseringen bleek ik niet te kunnen verdragen. Ezetrol 10mg dagelijks bleek effect te hebben zonder bijwerkingen.In aanvulling hierop 2 maand geleden gestart met Rode rijst gist hetgeen resulteerde in cholesterol waarden die beneden de huidige normen liggen hetgeen ook de huisart een blij gemoed bezorgde.
  Echter kreeg ik 2 weken geleden te maken met constipatie (nog steeds)en ik vraag me af de Rode Rijst gist i.c. Monacolin K 10.mg hier als schuldige moet worden aangemerkt.
  Het is me tot op heden niet gelukt info te vinden over bijwerkingen van deze stof.
  Verder ontgaat me de noodzaak cq wenselijkheid tot het innemen van Q10.

 72. Willem, in principe kan Rode Gistrijst bij gebleken gevoeligheid dezelfde bijwerkingen genereren als een synthetische statine. Zoals bijvoorbeeld verstopping. Rode Gistrijst verlaagt de synthese van Q10 en vitamine D3, zodat gecombineerd gebruik zeker wenselijk is. Het voorkomt tot op zekere hoogte de negatieve werking op de spieren, zodat de bekende vermoeidheid achterwege blijft. Overigens raden sommige Belgische artsen het gelijktijdig gebruik van Ezetrol ( Ezetemib) en Rode Gistrijst af, omdat een al te sterke verlaging van het cholesterol de nodige problemen op langere termijn geeft.
  gr. Anthon

 73. Beste Anthon,
  Dank voor de uiterst snelle reply.
  Betekent resp. kan inname van Q10 en vitamine D3 (in welke doseringen overigens) ook een afname cq eliminatie van het verstoppings probleem bewerkstelligen?
  Ik weet niet wat Belgische artsen verstaan onder “al te sterke” afname maar in mijn geval liggen alle ratio’s nu fractioneel onder de, wat thans norm heet en die morgen weer naar beneden bijgesteld kan worden.
  gr Willem

 74. Willem, het gebruik van coenzym Q10 en vitamine D3 heeft geen invloed op de verstopping. Die troost kan ik je helaas niet geven. Cholesterol is een uiterst belangrijke natuurlijke substantie, die deel uitmaakt van gezonde celmembranen. Zonder cholesterol zouden cellen niet met elkaar kunnen communiceren , vallen cellulaire functies uit en wordt men ziek. Ook de synthese van vitamine D3 – door zonneschijn – kan alleen plaats vinden als het lichaam over voldoende cholesterol beschikt. Verder is cholesterol een uiterst belangrijke substantie om beschadigingen in de vaatwanden te herstellen en is het een grondstof voor de aanmaak van onze zo noodzakelijke hormonen. Gebleken is dat bij al te drastische cholesterolverlaging neurologische problemen op de loer liggen, zoals depressiviteit. Helaas is o.a. door de invloed van de voedings en farmaceutische industrie deze zo belangrijke substantie in het verdoemhoekje geplaatst, waardoor bij veel mensen alleen het horen van het woordje “cholesterol” de schrik om het hart slaat. Volledig ten onrechte ! Voor meer informatie verwijs ik je naar mijn artikel “About Good and bad Guys”- op deze site.
  gr. Anthon

 75. Beste Anton,
  Sinds anderhalve maand gebruik ik als cholesterolverlager, rode gist rijst waarin 5 mg monacoline K, 1 capsule per dag. Daarnaast gebruik ik het co-enzyme Q10, 2 capsules per dag, omdat rode gist rijst zorgt voor afbraak van het co-enzyme Q10. Mijn cholesterol is in deze tijd al flink naar beneden gegaan. Nu alleen “Ratio en Totaal” nog iets naar beneden, dus ik ga nog even door.
  Mijn vraag is, wil het gebruik monacoline K effect hebben dan zou ik 10 mg per dag nodig hebben? ook zou 600 mg rode gist rijst per dag nodig zijn? ook zou rode gist rijst citrinine bevatten dat giftig is. En als mijn cholesterol op peil is moet ik dan nog doorgaan met rode gist rijst? Mijn cholesterolwaardes zijn nu: Ratio 3,4, Tryglyceriden 1,1, LDL 3,4, HDL 1,6 en totaal cholesterol 5,5.
  Graag zou ik van u een reactie tegemoet willen zien waarvoor dank.

 76. Margriet, vorige maand schreef ik het artikel ( op deze site) getiteld “Over prachtige theorieën en lelijke feiten” In de zoekruimte (rechtsboven op het loupje klikken) kun je het betreffende verhaal zichtbaar maken. Je kunt daar lezen dat ik geen aanhanger ben van de “cholesterolhypothese”. Dat wil zeggen dat ik niet overtuigd ben van de zin van cholesterolverlaging – tenzij het om de genetische variant gaat. Als je een totaalcholesterol van 5,5 hebt en verder niet aan diabetes lijdt, zou ik je willen adviseren het daarbij te laten. Verdere verlaging van cholesterol is niet alleen zinloos, maar vormt ook een risico op andere problemen. Wat rodegistrijst betreft: een goed product bevat geen of nauwelijks citrinine. Met de Q10 zou ik doorgaan, zeker als je de 40 gepasseerd bent.
  gr. Anthon

 77. Ben gestopt met statine in april. Heb 7 jaar geleden een zwaar hartinfarct gehad en daarna 7 jaar meegedaan aan een medisch onderzoek op cholesterol o.a. een placebo. Moest daarna gereguleerd aan de statine. Geen succes. Spieruitval op beide benen, maar vooral links. Na diverse statinepillen uiteindelijk in april gestopt. Blijven zoeken naar gelijkgestemden. Daarbij de rode gist rijst pil ontmoet en vanaf 1 september j.l. daarmee gestart ondersteunt door Q10. Proef enige weerstand bij praktijkondersteuner huisarts. Zoek ondersteuning van mijn initiatief om rode gist rijst pil in te nemen.

 78. Beste Anthon,

  Gebruik sinds een half jaar Rode gist rijst met Q10 en visolie.
  Heb wat last van diabetes ( 1tab. per dag). Heb nu een veel te hoog gehalte Kalium in
  mijn bloed.
  Zou dat iets te maken kunnen hebben met Monacoline K?
  Staat nergens beschreven wat de betekenis is van deze letter K.
  Gr. Nelly

 79. Nelly, een te hoog kaliumgehalte in het bloed ontstaat meestal ten gevolge van een verstoorde nierfunctie of het gebruik van bepaalde medicijnen zoals diuretica (plaspillen) en/of ACE-remmers. Dat Rode Gistrijst de oorzaak van je kaliumprobleem zou zijn is mij niet bekend. Hyperkaliëmie staat niet in het rijtje bekende bijwerkingen van (natuurlijke en/of synthetische) cholesterolverlagers. De K van Monacoline K heeft dan ook niets te maken met de K van kalium. Het lijkt mij daarom verstandig dit probleem met je dokter of apotheker te bespreken, want een (veel te)hoog kaliumgehalte kan leiden tot hartproblemen.
  gr. Anthon

 80. Ben vrouw van 68 je.slik al een jaar rode gistrijstcapsules.na laatste meting was ldl.gestegen naar 4.hdl.ook gestegen.volg een vetarm dieet,ben slank,beweeg genoeg,heb geen diabetes,wel kleine,niet te behandelen vernauwing in kransslagader,slik bèta blokker,bloedverdunner en middel tegen hoge bloeddruk.ben nu helemaal gefrustreerd,angstig ook.wil geen statines slikken.wat te doen?

 81. Martje, het beste advies dat ik je kan geven is contact op te nemen met Dr. Cristina Tomescu, orthomoleculair cardiologe in Rotterdam. Je kunt haar bereiken via haar emailadres: cristinatomescu.praktijk@gmail.com Ik weet zeker dat zij jou gerust kan stellen en bruikbare richtlijnen kan geven. All the best !
  gr. Anthon

 82. Beste Anton,

  Ik gebruik sinds augustus rode gist rijst capsules 1 pd. in combinatie met 20mg Atorvastatine, ik vraag mij af of dat mag, mijn cholesterol in deze 2 maanden wel met 1.6 gezakt dus het resultaat is er wel.

 83. Arie, een gecombineerd gebruik van Rode Gistrijst en Atorvastatine is niet zinvol en kan bovendien een (veel) te sterke daling van het cholesterolgehalte tot gevolg hebben. Ik ga er vanuit dat dit advies niet uit de koker van je behandelend arts komt ?! In overleg met je dokter zou je daarom kunnen kiezen voor Rode Gistrijst of Atorvastatine, maar NIET allebei !
  gr. Anthon

 84. Ik slik al 4 maanden rode rijst + q10 tabletten zonder resultaat .
  Waar kan dat aan leggen?

 85. Jacqueline, geneesmiddelen – synthetische of natuurlijke – kunnen bij elk mens een verschillend effect opleveren. Dat heeft met de zogenaamde individuele biochemie te maken. Als bij het gebruik van een bepaald medicijn geen resultaten worden geboekt, is het verstandig – bij voorkeur in overleg met arts of apotheker- voor een ander middel te kiezen.
  gr. Anthon

 86. Het gehalte werkzame stoffen en effectiviteit kan sterk variëren per preparaat. Consumerlab heeft vorig jaar een tiental preparaten vergeleken en het gehalte monacolines variëerde van 0,15 mg tot 35 mg per dagdosering

 87. Ik slik rode rijst capsules en heb een heel goed resultaat, maar alleen veel last van jeukbulten. Kan dat daar van komen?

 88. Ans, vrijwel alle synthetische statines hebben als mogelijke bijwerkingen urticaria -jeukbulten. En afhankelijk van de hoeveelheid Monacoline K in een Rode gistrijstpreparaat kan die vervelende bijwerking inderdaad optreden.
  gr. Anthon

 89. dag Anton,
  ik wil de betreffende rode gisttabletten innemen ’s morgens bij mijn ontbijt, dat bestaat al 50 jaar uit 30 cl halfvolle melk met brinta. ik hoorde dat de werking van de rode gisttablet in combinatie met een melkproduct (brintapap) niet effectief is. Klopt dat ?
  groet, Lambert

 90. Lambert, ik zou graag van je willen weten welke informatiebron de onverenigbaarheid van rodegistrijst met melkproducten aangeeft. Mij is een dergelijk gegeven in elk geval niet bekend. Als dit echter klopt dan lijkt mij het probleem snel verholpen door de rodegistrijst op een later tijdstip in te nemen dan je ontbijt, bijvoorbeeld 2 of meer uren later. Ook kun je er voor kiezen de rodegistrijst s`avonds in te nemen, dan heb je zeker een veilige marge tussen ontbijt en je cholesterolverlager.
  gr. Anthon

 91. Beste Anton, Ik ben 37 jaar en heb diabetes type 1 sinds mijn 21ste. Ik gebruikte simvastatine (40 mg) ongeveer 1 jaar lang toen ik weinig bewoog (ik was werkloos) en merkte weinig van bijwerkingen. Toen ik weer aan het werk ging kreeg ik meteen vreselijke spierpijn, kramp en slapeloze nachten. Ik ben toen direct gestopt met simvastatine (40 mg) na lezen bijsluiter en op aanraden behandelend arts. Na 4 – 6 weken voelde ik me pas weer fit. Na recent bezoek arts heeft hij mij nu(Crestor) Rosuvastatine (5 mg) voorgeschreven. Ik gebruik het nu 1 week en elke dag last van spierpijn, af en toe koppijn (was eerste twee dagen het ergst). Ik belde hem en via assistente kreeg ik te horen dat ik toch door moet gaan met gebruik Crestor (5mg) en daarnaast ook Rode gistrijstpreparaat moet gaan gebruiken, Monacoline K de werkzame stof in dit voedingssupplement is eveneens een statine, Lovastatine om precies te zijn. Ik kwam tot de zelfde conclusie als jij gepost had op @Anthon 02/11/2016 at 12:42 pm en daarom wil ik graag zwakkere statine gaan gebruiken die wel vergelijkbare resultaten oplevert als simvastatine (40 mg).
  Na onderzoek kwam ik tegen dat Rosuvastatine is ongeveer dubbel zo sterk als Atorvastatine

  Atorvastatine is ongeveer dubbel zo sterk als Simvastatine

  Simvastatine is ongeveer dubbel zo sterk als Lovastatine evenals Pravastatine

  Lovastatine en Pravastatine zijn ongeveer dubbel zo sterk als Fluvastatine

  Aan de hand van bovenstaande info en mijn klachten zou ik niet beter af zijn met Lovastatine medicijn (liever gebruik ik geen voedingssupplement omdat het niet zuiver is, geen pharmaceutical grade quallity) of 1 van de andere zwakkere statines zoals pravastatine? Welke bestaande medicijnen die of lovastatine dan wel een van andere statines bevatten zijn er op de markt beschikbaar? en werken die voldoende in relatie tot bijv. Simvastatine? of ben ik aangewezen om voedingssupplementen te gebruiken die deze stoffen bevatten met alle extra risico’s van dien. ik las namelijk het volgende dat in de VS zijn lovastatine-bevattende RGR-producten verboden zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zou alle in Nederland beschikbare voedingssupplementen moeten onderzoeken op het gehalte aan monacoline K en citrinine, en op de kwaliteit van de productinformatie. Dat geeft op korte termijn inzicht in de potentiële gezondheidsrisico’s die patiënten zoals ik door RGR-gebruik kunnen lopen.

  Met vriendelijke groet,

  Roland

 92. Beste Roland, of het gebruik van statines (welke dan ook) in jouw situatie gepromoot moet worden staat ter beoordeling aan je behandelend arts. Statines zijn medicijnen en medicijnen zijn net mensen- ze hebben hun positieve en negatieve kanten. Statines kunnen (soms ernstige) bijwerkingen hebben, zoals spierklachten (10-15 % van de gebruikers) Die klachten lopen uiteen van kramp, spierpijn tot spierafbraak. De nieuwste meldingen (sept. 2016) betreffen ernstige gevallen van spierscheuring. Ik ben daarom van mening dat de “brandmeldingen”over RGR nogal overtrokken zijn. Er zijn in ons land kwalitatief zeer goede RGR-preparaten met gestandaardiseerde Monacoline K zonder citrinine in de handel. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zou zich volgens mij dan ook beter met andere problemen kunnen bezig houden…..Overigens kunnen spierklachten als gevolg van statinegebruik (geheel of gedeeltelijk) worden teruggedrongen door het gelijktijdig innemen van coënzym Q10 en vitamine D3. Zie de artikelen daarover op deze site. Gecombineerd gebruik van een statine met RGR lijkt mij overigens niet logisch. Beiden werken immers volgens hetzelfde principe. Voordat synthetische statines hun intreden deden werden goede resultaten bereikt door het dagelijks gebruik van 1500 mg niacine (vitamine B3). Maar er viel niets op te verdienen dus moest B3 het veld ruimen voor patenteerbare cholesterolverlagers. Regulier worden soms ook galzuurbindende harsen (colestyramine) door medici voorgeschreven als patiënten problemen hebben met statines. Of dit geschikt voor je is staat ter beoordeling aan je arts. Ter behandeling van je probleem zou je eventueel ook een orthomoleculair arts kunnen raadplegen (www.mbog.nl) Een mailtje met een uiteenzetting van je medische situatie naar orthomoleculair cardiologe dr. Cristina Tomescu is ook een mogelijkheid. (cristinatomescu.praktijk@gmail.com)
  All the best ! Anthon

 93. Gisteravond een uitzending van Radar gezien. Rode gist rijst werd daar bestempeld als zijnde een medicijn die alleen door apothekers verstrekt zou mogen worden en dat er een soort statine in zit die vroeger al bij de reguliere medicijnen verstrekt werd.
  Dus dat er bij rode gist rijstpillen niet sprake is van een natuurlijke stof en zelfs kwalijk voor zwangere vrouwen.
  Wat is uw mening?

 94. Mijnheer/mevrouw Moolenburgh, bij het gebruik van synthetische statines zijn zwangerschap en lactatie in het algemeen gecontraïndiceerd. Dat wil zeggen dat er inderdaad meldingen zijn die aantonen dat statines zowel de zwangere moeder als de ongeboren vrucht nadelig kunnen beïnvloeden. Ook bij borstvoeding blijkt een statine voor een deel in de moedermelk over te gaan. Het verdient dus zeker aanbeveling om bij zwangerschap en tijdens de lactatieperiode af te zien van het gebruik van statines, ook van Rodegistrijst. Persoonlijk ben ik sowieso geen voorstander van het gebruik van statines – zie mijn redenen daarvoor in het artikel “About Good and Bad Guys”. En een eventuele verstrekking van Rodegistrijst via de apotheker zou bij mij in elk geval niet op weerstand stuiten.
  gr. Anthon

 95. Rode Gist rijst geeft, zoals in de artikelen op deze site daarover staat vermeld, geeft duidelijk veel minder bijwerkingen dan statines. In de uitzending van Radar werd door de apotheker gesuggereerd dat de eerste statine, lovastatine, hetzelfde is als het werkzame bestanddeel van rode gist rijst maar dat is slechts ten dele juist. Eén van de werkzame bestanddelen, monacoline K, is identiek aan lovastatine. Relatief is rode gist rijst bij een veel lagere doses monacoline K effectief dan lovastatine omdat er ook andere werkzame stoffen in rode gist rijst zitten. Mede daarom geeft het veel minder nadelige bijwerkingen. Ook is het zo dat de huidige statines afwijken en daarom mogelijk meer bijwerkingen geven. Ook wil ik benadrukken dat de afname van sterfte, zoals te zien gaf in bovenstaande Chinese onderzoek, groter is dan bij enig onderzoek met een statine.

 96. Beste,

  Sinds enkele jaren is bij mij te hoog cholesterol geconstateerd, ik zit nu op 8.2 totaal, LDL 5.8, HDL 1.9, Tri 1.59. Ik begrijp dat dit echt heel hoog is en maak me ernstig zorgen. Aan de andere kant begrijp ik dat mij ratio nog wel meevalt omdat het HDL erg goed is 8.2/1.9 = 4,3.
  Alle berichten rondam statines maken me ook erg voorzichtig. Ik slik nu sinds een maand RGR met 10mg monacoline K. Wat ik me afvraag is of deze hoge waarde van mij niet sowieso duidt op erfelijke cholesterol en ik dan sowieso iets anders zou moeten proberen?

  mvg Jack

 97. Jack, zoals je in mijn artikel ( op deze site) getiteld “About Good en Bad Guys” kunt lezen ben ik niet zo onder de indruk van al die cholesterolverhalen. En of je verhoogd cholesterol een erfelijke kwestie is zou je zelf kunnen nagaan in je familie. Bovendien stijgt het cholesterol ook nog eens met de jaren waarbij het juist een bescherming vormt. Maar je kunt natuurlijk altijd proberen met Rode gistrijst e.e.a te reguleren. Een gecombineerd gebruik van Rodegistrijst met Q10 is in elk geval aan te bevelen. Verder is dagelijkse beweging plus het gebruik van veel groente en fruit een must. All the best !
  gr. Anthon

 98. Dag Anton, helder en duidelijk verhaal. Wat ik mis is, dat er blijkbaar nogal wat verschil is in zuiverheid / vervuildheid. Welk merk kunt u aanbevelen?

 99. Jeanine, dat klopt maar bij die constatering moet ik het helaas laten. Het is ons namelijk wettelijk niet toegestaan via dit medium merken te noemen. Dat wordt in Nederland tegenwoordig als misdrijf aangemerkt…… Als ik al een merk zou willen noemen mag ik dat alleen op straat in je oor fluisteren… Ik adviseer je de nodige informatie in te winnen via een apotheek of speciale vitaminewinkel.
  gr. Anthon

 100. Hallo
  Ik gebruik nu rode rijst een tijdje nu gaat bij mij cholesterol niet naar beneden maar omhoog
  De huisarts wil nu dat ik twee rode rijst tabellen van 10 k neem
  Kan dit zonder gevolgen Oja mijn vitamine d gehalte was erg laag geloof iets van 30 heeft dit ook met elkaar te maken

 101. Gieny, het verlagen van cholesterol is niet alleen een kwestie van bepaalde medicijnen of preparaten slikken; het totale leef en eetpatroon dient daarbij te worden betrokken, zoals voldoende beweging, genoeg slaap en een mediterraan voedingspatroon- zie aldaar op deze site. Als je arts het verstandig vindt de dosering van rode gistrijst te verhogen mag je ervan uitgaan dat dit geen kwaad kan. Daarbij is het gecombineerde gebruik van Q10 aan te bevelen om eventuele bijwerkingen -die bij rode gistrijst in het algemeen minimaal zijn- te voorkomen. Verder is het altijd- ook bij een verhoogd cholesterol- wijs om te zorgen voor voldoende vitamine D. Zoals je op deze site in een royaal aantal studies kunt lezen heeft vitamine D3 een zeer gunstig werkingsprofiel bij het voorkomen van cardiovasculaire problemen.
  gr. Anthon

 102. Is het goed om rode gist ( biologisch) en Q10 te nemen uit voorzorg. Mijn LDL iets aan de hoge kant, maar wordt gecompenseerd met mijn HDL.
  Mijn moeder hartpatiënt die van alles slik hiervoor, zou zij dit ook kunnen slikken i.p.v. atorvastatine. Ze is 84 en nog erg vitaal maar begint na jarenlang dit hebben geslikt nu af en toe last van haar beenspieren te krijgen.
  Ook slikt zij: bloedverdunners, pilletje om haar hartslag rustig te houden, een vaatverwijdendpilletje voor het hart en kalktablet, maagbeschermer en dir atorvastatine.
  Als die laatste pil vervangen zou kunnen worden door rode gist rijst, zou dat mooi zijn.Q 10 slik ze al.
  Ik hoor graag van je.Ik ben voor biologische producten.

 103. Astrid, als je mijn artikelen (op deze site) zoals bijv. “About Good and Bad Guys” leest dan zul je ontdekken dat ik er wat de cholesterolhypothese een wat tegendraadse opvatting op na hou. Ik ben namelijk op grond van wetenschappelijke studies helemaal niet overtuigd dat een verhoogd cholesterol een boosdoener is, die met alle geweld bestreden zou moeten worden. En wat je lieve moeder betreft: wist je dat volgens prof.dr. Uffe Ravnskov oudere mensen met hoog cholesterol het langst leven ? Of je preventief rodegistrijst en Q10 moet slikken is dus een strikt persoonlijke zaak en een keuze die je zelf moet maken. Dit geldt natuurlijk ook voor je moeder waarbij ik aanteken dat het achterwege laten van reguliere medicijnen om die voor meer natuurlijke te vervangen ALTIJD in overleg met de behandelend arts dient te geschieden. Hoe je zo goed mogelijk voor je hart zorgt vertelt de cardioloog prof.dr. Joel Kahn in zijn “Het Gezonde Hartboek” ( zie mijn bespreking van het betreffende boek in het artikel “Holistische Hartdokter”)
  gr. Anthon

 104. Welk belang je ook hecht aan het cholesterolgehalte, de bewijzen zijn redelijk sterk dat een goed Rode Gist Rijst extract de sterfte verlaagt en ook het risico op een hartaanval. Hetzelfde geld voor co-enzym Q10. Zelf maak ik een groot onderscheid tussen het totaal cholesterol, waar helemaal geen relatie met sterfte en hartaanvallen lijkt te bestaan, en ldl-cholesterol. Dat cijfer wil je toch echt niet zo hoog hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.