Eetwaar is eetbaar?

Het niet verdragen van voedingsmiddelen komt vaak voor. Het lichaam reageert daarop door middel van de normale fysiologische afweerreacties, zoals diarree, braken of huiduitslag. De een krijgt diarree door het eten van rode bieten of gebakken uien, anderen krijgen last van hun gal als ze spinazie of prei en grapefruit eten. Galbulten door aardbeien, hoofdpijn door het eten van chocola of eczeem door het drinken van melk, het zijn bekende reacties, die vermijdbaar zijn door die voedingsmiddelen achterwege te laten.

Sherlock Holmes
Maar vaak is het verband tussen klachten en voedingsmiddelen een moeilijk te achterhalen zaak. Een arts (veelal allergoloog) moet dan als een Sherlock Holmes via uiterst precies speurwerk proberen uit te zoeken wie de dader is. Veel dokters voelen wegens tijdgebrek weinig voor de rol van detective. Door de huidige artsenopleiding ontbreekt het de afgestudeerde medicus bovendien aan kennis omtrent de samenstelling van onze voedingsmiddelen, en is er derhalve weinig belangstelling voor het individuele voedingspatroon van de patiënt. De vraag is: wat hebben voedingsmiddelen en andere stoffen die niet verdragen worden met elkaar gemeen, of gaan ze misschien op dezelfde manier te werk? Overgevoeligheid (allergie en intolerantie) kan door zo’n 350.000 verbindingen worden veroorzaakt. Dat wil zeggen: elk voedingsmiddel kan in principe een allergie veroorzaken.

Onvrede
De onvrede van veel patienten komt vaak voort uit het feit dat ze zelf wel weten wat ze niet kunnen eten, maar geen verband tussen de voedingsmiddelen en de klachten kunnen leggen. Ze krijgen steeds weer dezelfde problemen als ze bepaalde dingen eten of drinken. Daarom de vraag: hoe ontstaat voedselallergie, wat is het precies en wie krijgen het ? En vooral: wat is er aan te doen ?

Handboek
Dr.J. Kamsteeg is verbonden aan het Klinisch Ecologisch Allergie Centrum in Weert. Hij schreef het handboek voor arts en patient ” Eetwaar is eetbaar ? Over voedsel en allergie”. Kamsteeg zegt:” De consument en de patient met voedselintoleranties moeten hun eigen ”veilige” voedsel kunnen samenstellen”.
Hij legt uit hoe een allergie ontstaat, bespreekt ziekteverschijnselen die het gevolg zijn van allergieën, en welke tests en onderzoeksmethoden in de allergologie gangbaar zijn en verwijst naar diëtaire, farmaceutische, en zelfs homeopathische therapieën.
Uiteraard is er in zijn boek veel plaats ingeruimd voor onderwerpen als coeliakie, lactoseintolerantie, maar ook voor aminozuurintoleranties zoals fenylketonurie. Ook het z.g. ”Chinees-restaurant-syndroom, en de z.g. kleurstofovergevoeligheid komen aan bod. Een aparte paragraaf is ingeruimd voor aspirineovergevoeligheid.
Eetwaar is eetbaar ? is het handboek voor zowel de patient met een voedselallergie als voor de lezer die meer wil weten over zijn voeding en de samenstelling daarvan.Het geeft informatie over vrijwel alles wat met voedselallergie te maken heeft, zodat de consument weet wat hij eet. Van harte aanbevolen !

Eetwaar is eetbaar? Over voedsel en allergie – Dr. J. Kamsteeg, derde herziene druk, 2013 -Uitgeverij Becht

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.