Vitamine C verlaagt hoge bloeddruk

Extra vitamine C kan helpen om hoge bloeddruk enigermate te verlagen, zo blijkt uit een meta-analyse van vele klinische onderzoeken. Uiteraard is de verlaging  normaal gesproken het sterkst bij mensen die vóór de suppletie een laag vitamine C gehalte hebben. Ook kan een combinatie van voedingsstoffen een sterker effect hebben.

Vitamine C

Men beoordeelde 29 onderzoeken in deze meta-analyse. In totaal hadden 1407 mensen meegedaan aan de onderzoeken. Grotendeels mensen met een licht tot matig verhoogde bloeddruk. De meest gebruikte dosering was circa 500 mg vitamine C per dag. De gemiddelde daling was 3,84 mm systolische en 1,48 mm diastolische bloeddruk. In sommige onderzoeken deden ook mensen mee die bij aanvang geen verhoogde bloeddruk hadden.Als deze mensen werden uitgesloten van de analyse was de daling gemiddeld 4,85 mm / 1,67 mm. De studies die langer duurden dan 8 weken lieten een sterker effect zien. Ook was de daling krachtiger bij mensen die bij aanvang een laag vitamine C gehalte hadden. Opvallend was dat vitamine C een veel minder sterk effect lijkt te hebben op oudere mensen. In onderstaande tabel kunt u deze cijfers terugvinden.

vitamine-c-bloeddruk
Klik voor een grote tabel

Vitamine C heeft een gunstig effect op de werking van de bloedvaten. Het vermindert endotheeldysfunctie (vaatstijfheid) doordat het de beschikbaarheid van stikstofoxide (NO) vergroot o.a. door het gehalte tetrahydrobiopterin, een cofactor in de synthese van NO, te vergroten.

Vitamines C & E, Q10 en selenium

In sommige van de onderzoeken die opgenomen zijn in de meta-analyse werden ook andere voedingsstoffen gegeven en andere factoren beoordeeld. Een interessante studie werd in 2010 uitgevoerd in Israël. In dit zes maanden durend onderzoek onder 70 mensen met diverse risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen, waaronder hoge bloeddruk, kreeg men twee maal daags 500 mg vitamine C, 200 IE vitamine E, 60 mg co-enzym Q10 en 100 mcg selenium of placebotabletten. De systolische druk was na zes maanden gedaald van gemiddeld 145,2 mm naar 136,1 mm en de diastolische bloeddruk van 78,4 mm naar 75 mm. Diverse andere meetresultaten waren ook veel beter na zes maanden gebruik van de voedingssupplementen. Het HbA1c gehalte dat een belangrijke indicator is van (het risico op) diabetes was van 7,08 (54 mmol) naar 6,33 (45 mmol) gedaald. Het hs CRP gehalte, een meetfactor voor laaggradige ontstekingen, daalde van 1,95 mg naar 0,62 mg. Het LDL-cholesterol was met ongeveer 10% gedaald en het goede HDL  met bijna 20% gestegen. Van belang is dat de onderzoekers geen effect van deze voedingsstoffen vaststelden op het renine-angiotensine-aldosteronsysteem. Veelgebruikte medicatie tegen hypertensie – angiotensin 2 remmers en ACE remmers beïnvloeden dit hormonale systeem. Er zal daarom geen belangrijke wisselwerking bestaan met deze medicijnen.

Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials; S.P. Juraschek Am J Clin Nutr May 2012

Effect of long-term treatment with antioxidants (vitamin C, vitamin E, coenzyme Q10 and selenium) on arterial compliance, humoral factors and inflammatory markers in patients with multiple cardiovascular risk factors Marina Shargorodsky c.s. Nutr Metab (Lond). 2010; 7: 55.

Delen.

3 gedachten aan “Vitamine C verlaagt hoge bloeddruk”

  1. Ik las dat naast afvallen, bewegen, minder zout en stress, meer knoflook, calcium, magnesium, kalium, omega 3, Q 10, vitamine C, groenten en fruit ook selderie, noten, chocolade puur 70+ en rode bieten(sap) goed zouden zijn voor het verlagen van de bloeddruk. Zijn trouwens noten gebrand en geroosterd dus bewerkt zoals verkrijgbaar in supermarkten ook nog gezond ? bvd voor uw e-mail.

  2. Andre, voor een totaal overzicht van maatregelen die in voedingskundig opzicht bij hoge bloeddruk genomen kunnen worden verwijs ik je graag naar mijn artikel “Hoge Bloeddruk”. Het is natuurlijk altijd zo dat bij verhitting waardevolle stoffen verminderen of geheel verloren gaan. Gebrande en/of geroosterde noten zijn zeker gezond, maar ongebrande noten hebben dus wel altijd de voorkeur.
    gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.