Site pictogram vita-info.nl

Heeft uw kind een magnesiumtekort?

“Een magnesiumtekort wordt vaak over het hoofd gezien. De symptomen zijn vaag en áls het komt tot een bloedbepaling wordt meestal het magnesium in het bloedserum bepaald [extracellulair magnesium]. Dit is echter een onvoldoende betrouwbare meting. 95% van het magnesium bevindt zich namelijk in de cellen [intracellulair]. Voor een betrouwbare bepaling van de magnesiumstatus is het daarom zinvoller om de magnesiumconcentratie in de rode bloedcellen te bepalen… Symptomen [van een magnesiumtekort] kunnen zich uiten als spierkrampen, spierzwakte, vermoeidheid, stress, nervositeit, misselijkheid, braken, een verminderde eetlust, tintelingen, hartritmestoornissen en een veranderde persoonlijkheid. Kinderarts Marianne Mousain-Bosc brengt een tekort zelfs in verband met ADHD, autisme, epilepsie en depressie”. Aldus drs. Ivanka Kaus . 

Voeding de oorzaak ?
Magnesiumdeficiëntie is niet alleen een probleem bij volwassenen. Helaas komt een gebrek aan dit uiterst belangrijke mineraal bij veel kinderen voor, vooral als hun voedsel voornamelijk bestaat uit geraffineerde koolhydraten, frisdrank en een overdaad aan snoepwaren. Sociale druk van leeftijdgenoten, de drang om op school of universiteit te  presteren, excessieve sportbeoefening, de hormonale veranderingen tijdens de pubertijd, blootstelling aan al het geweld dat dagelijks via de media op hen wordt afgevuurd, het zijn niet te verwaarlozen bronnen van stress bij kinderen.

Het boek van Marianne Mousain-Bosc bespreekt het belang van magnesium bij diverse stoornissen bij kinderen

Gedragsstoornissen
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het betreft een gedragsstoornis die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt. ADHD wordt ondermeer gekenmerkt door hyperactiviteit en concentratieproblemen. De precieze oorzaak van ADHD is nog onbekend. Voedingsadditieven, bestrijdingsmiddelen, loodbelasting en voedselallergieën kunnen een rol spelen. Autisme is een ontwikkelingsstoornis die vanaf de geboorte aanwezig is, maar zich pas vanaf het derde levensjaar manifesteert. Op het gebied van communicatie, verbeelding en sociale interacties treden bij autisme afwijkingen op. Hierdoor kan een autist vaak moeilijk functioneren in de maatschappij. Volgens dr. Mousain-Bosc hebben deze gedragsstoornissen in elk geval één ding met elkaar gemeen: een abnormaal groot magnesiumtekort. En volgens sommige onderzoekers zou jeugdcriminaliteit en depressiviteit bij kinderen wel eens het gevolg kunnen zijn van een ernstig tekort aan vitale voedingsstoffen, in het bijzonder van magnesium.

“No Child Left Different”
Prof. dr. Sharna Olfman, hoogleraar klinische en ontwikkelingspsychologie, schrijft in haar boek No Child Left Different :

Het aantal kinderen met psychische aandoeningen in de Verenigde Staten is de laatste 15 jaar schrikbarend gestegen. The National Institute of Mental Health (NIMH) schat dat vandaag de dag één op de tien kinderen in de tienerleeftijd met ernstige psychische problemen kampt, waardoor deelname aan het normale menselijke verkeer nauwelijks mogelijk is. Helaas ligt de nadruk bij de behandeling voornamelijk op het voorschrijven van psychofarmaca, in plaats van het opsporen van eventuele voedingstekorten. In de afgelopen jaren is het gebruik van psychotrope medicatie bij patiënten onder de 20 jaar enorm toegenomen. Meer dan 10 miljoen tieners slikken dagelijks antidepressiva, en ongeveer 5 miljoen jongere kinderen krijgen elk dag Ritalin”.

Columbia University programma
In 2005 initieerde de Columbia Universiteit in 40 staten een onderzoeksprogramma voor mentale problemen onder tieners, genaamd Teen Screen. Helaas leiden dat soort onderzoeken al snel tot een toename in recepten voor antidepressiva. Beter is om in plaats van Prozac en Ritalin voor te schrijven, te kijken naar een eventueel magnesiumtekort. Als tieners en jonge kinderen minder geraffineerde koolhydraten, frisdrank en ander suikerrijk voedsel zouden gebruiken, zou zware psychotrope medicatie met al zijn nare bijwerkingen ook minder nodig zijn.

Dr. Leo Galland, auteur  van het boek Superimmunity for Kids, meent dat hyperactieve kinderen juist extra magnesium nodig hebben vanwege hun constant aanwezige hoge adrenalinespiegels. Dr. Galland beveelt dan ook aan om dergelijke kinderen dagelijks 6 mg magnesiumcitraat per pond lichaamsgewicht te geven.

Advies
Hoewel magnesiumsuppletie in het algemeen geen kwaad kan, raad ik u aan om bij kinderen met gedragsstoornissen altijd een arts te raadplegen. Die is in staat om het gebruik van reguliere medicatie af te stemmen op voeding en voedingssuppletie. Komt uw dokter door onbekendheid met de voedingsmaterie er niet uit, dan kunt u eventueel een orthomoleculair arts consulteren. Zoals u heeft kunnen lezen speelt voeding een belangrijke rol bij autisme en ADHD. Maaltijden waarbij eiwitten worden gecombineerd met complexe koolhydraten zijn belangrijk. De koolhydraten – volkoren granen, bruine rijst of quinoa voor een stabiele bloedsuikerspiegel; de eiwitten – eieren zijn rijk aan B-vitaminen, waaronder B12- voor de tryptofaan, dat in de hersenen wordt omgezet in de “blije” neurotransmitter serotonine. Vette vis (zalm, makreel, haring etc.) zorgen voor de nodige omega-3-vetzuren.  Het achterwege laten van voedsel met suiker en voedingsadditieven (kleur/smaakstoffen) is dringend bevolen. Daarnaast is het raadzaam om een voedselallergie uit te sluiten. Bij ADHD dient ook een eventueel ijzertekort overwogen te worden, omdat dit gezien wordt als één van de mogelijke oorzaken. In de orthomoleculaire praktijk worden bij ADHD en autisme naast magnesium [ in combinatie met vitamine B6], ook omega-3-vetzuren, zink, pycnogenol, acetyl-l-carnitine, ginkgo biloba, vitamine B12 en vitamine D3 voorgeschreven.
De bijbel zegt: “kinderen zijn een geschenk van de Heer, de vrucht van de schoot is een beloning van God”.[ Psalm 127:3 NBV] Daarom is er alle reden om zuinig met uw kind, die schitterende beloning om te gaan en het de beste behandeling te geven die maar mogelijk is….

Referenties:
The effects of magnesium physiological supplementation on hyperactivity in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Positive respons to magnesium oral loading test. Starobrat-Hermelin B, Kozielec T,Magnes Res, vol.10, no 2, pp.149-156, 1997
Fit met Voeding, nr.1, 22e jaargang, 2014
The Magnesium Miracle, dr. Carolyn Dean, Ballantine Books, New York, 2007
Magnesium, dé oplossing voor gedragsstoornissen, dr. Marianne  Mousain-Bosc, www.succesboeken.nl , 2013
Honger naar geweld, voeding de vergeten factor, dr. Gert Schuitemaker, www.ortho.nl , Gendringen, 2002
No Child Left Different, dr. S. Olfman, Praeger, Westport- U.S.A.  2006, pag. 1

Gerelateerd: Anders denken, anders doen
Voedingsstoffen bij ADHD

Delen.

Mobiele versie afsluiten