“Een magnesiumtekort wordt vaak over het hoofd gezien. De symptomen zijn vaag en áls het komt tot een bloedbepaling wordt meestal het magnesium in het bloedserum bepaald [extracellulair magnesium]. Dit is echter een onvoldoende betrouwbare meting. 95% van het magnesium bevindt zich namelijk in de cellen [intracellulair]. Voor een betrouwbare bepaling van de magnesiumstatus is het daarom zinvoller om de magnesiumconcentratie in de rode bloedcellen te bepalen… Symptomen [van een magnesiumtekort] kunnen zich uiten als spierkrampen, spierzwakte, vermoeidheid, stress, nervositeit, misselijkheid, braken, een verminderde eetlust, tintelingen, hartritmestoornissen en een veranderde persoonlijkheid. Kinderarts Marianne Mousain-Bosc brengt een tekort zelfs in verband met ADHD, autisme, epilepsie en depressie”. Aldus drs. Ivanka Kaus .
Voeding de oorzaak ?
Magnesiumdeficiëntie is niet alleen een probleem bij volwassenen. Helaas komt een gebrek aan dit uiterst belangrijke mineraal bij veel kinderen voor, vooral als hun voedsel voornamelijk bestaat uit geraffineerde koolhydraten, frisdrank en een overdaad aan snoepwaren. Sociale druk van leeftijdgenoten, de drang om op school of universiteit te presteren, excessieve sportbeoefening, de hormonale veranderingen tijdens de pubertijd, blootstelling aan al het geweld dat dagelijks via de media op hen wordt afgevuurd, het zijn niet te verwaarlozen bronnen van stress bij kinderen.
Gedragsstoornissen
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het betreft een gedragsstoornis die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt. ADHD wordt ondermeer gekenmerkt door hyperactiviteit en concentratieproblemen. De precieze oorzaak van ADHD is nog onbekend. Voedingsadditieven, bestrijdingsmiddelen, loodbelasting en voedselallergieën kunnen een rol spelen. Autisme is een ontwikkelingsstoornis die vanaf de geboorte aanwezig is, maar zich pas vanaf het derde levensjaar manifesteert. Op het gebied van communicatie, verbeelding en sociale interacties treden bij autisme afwijkingen op. Hierdoor kan een autist vaak moeilijk functioneren in de maatschappij. Volgens dr. Mousain-Bosc hebben deze gedragsstoornissen in elk geval één ding met elkaar gemeen: een abnormaal groot magnesiumtekort. En volgens sommige onderzoekers zou jeugdcriminaliteit en depressiviteit bij kinderen wel eens het gevolg kunnen zijn van een ernstig tekort aan vitale voedingsstoffen, in het bijzonder van magnesium.
“No Child Left Different”
Prof. dr. Sharna Olfman, hoogleraar klinische en ontwikkelingspsychologie, schrijft in haar boek No Child Left Different :
“Het aantal kinderen met psychische aandoeningen in de Verenigde Staten is de laatste 15 jaar schrikbarend gestegen. The National Institute of Mental Health (NIMH) schat dat vandaag de dag één op de tien kinderen in de tienerleeftijd met ernstige psychische problemen kampt, waardoor deelname aan het normale menselijke verkeer nauwelijks mogelijk is. Helaas ligt de nadruk bij de behandeling voornamelijk op het voorschrijven van psychofarmaca, in plaats van het opsporen van eventuele voedingstekorten. In de afgelopen jaren is het gebruik van psychotrope medicatie bij patiënten onder de 20 jaar enorm toegenomen. Meer dan 10 miljoen tieners slikken dagelijks antidepressiva, en ongeveer 5 miljoen jongere kinderen krijgen elk dag Ritalin”.
Columbia University programma
In 2005 initieerde de Columbia Universiteit in 40 staten een onderzoeksprogramma voor mentale problemen onder tieners, genaamd Teen Screen. Helaas leiden dat soort onderzoeken al snel tot een toename in recepten voor antidepressiva. Beter is om in plaats van Prozac en Ritalin voor te schrijven, te kijken naar een eventueel magnesiumtekort. Als tieners en jonge kinderen minder geraffineerde koolhydraten, frisdrank en ander suikerrijk voedsel zouden gebruiken, zou zware psychotrope medicatie met al zijn nare bijwerkingen ook minder nodig zijn.
Dr. Leo Galland, auteur van het boek Superimmunity for Kids, meent dat hyperactieve kinderen juist extra magnesium nodig hebben vanwege hun constant aanwezige hoge adrenalinespiegels. Dr. Galland beveelt dan ook aan om dergelijke kinderen dagelijks 6 mg magnesiumcitraat per pond lichaamsgewicht te geven.
Advies
Hoewel magnesiumsuppletie in het algemeen geen kwaad kan, raad ik u aan om bij kinderen met gedragsstoornissen altijd een arts te raadplegen. Die is in staat om het gebruik van reguliere medicatie af te stemmen op voeding en voedingssuppletie. Komt uw dokter door onbekendheid met de voedingsmaterie er niet uit, dan kunt u eventueel een orthomoleculair arts consulteren. Zoals u heeft kunnen lezen speelt voeding een belangrijke rol bij autisme en ADHD. Maaltijden waarbij eiwitten worden gecombineerd met complexe koolhydraten zijn belangrijk. De koolhydraten – volkoren granen, bruine rijst of quinoa voor een stabiele bloedsuikerspiegel; de eiwitten – eieren zijn rijk aan B-vitaminen, waaronder B12- voor de tryptofaan, dat in de hersenen wordt omgezet in de “blije” neurotransmitter serotonine. Vette vis (zalm, makreel, haring etc.) zorgen voor de nodige omega-3-vetzuren. Het achterwege laten van voedsel met suiker en voedingsadditieven (kleur/smaakstoffen) is dringend bevolen. Daarnaast is het raadzaam om een voedselallergie uit te sluiten. Bij ADHD dient ook een eventueel ijzertekort overwogen te worden, omdat dit gezien wordt als één van de mogelijke oorzaken. In de orthomoleculaire praktijk worden bij ADHD en autisme naast magnesium [ in combinatie met vitamine B6], ook omega-3-vetzuren, zink, pycnogenol, acetyl-l-carnitine, ginkgo biloba, vitamine B12 en vitamine D3 voorgeschreven.
De bijbel zegt: “kinderen zijn een geschenk van de Heer, de vrucht van de schoot is een beloning van God”.[ Psalm 127:3 NBV] Daarom is er alle reden om zuinig met uw kind, die schitterende beloning om te gaan en het de beste behandeling te geven die maar mogelijk is….
Gerelateerd: Anders denken, anders doen
Voedingsstoffen bij ADHD
Delen.
esther
Hallo. Jullie schrijven hier over behandeling van ADHD met voedingssupplementen. Het zijn er een hele reeks. Mijn vraag is welke hoeveelheden er gegeven moeten worden en of dit verkrijgbaar is in 1 voedingssupplement?
Ik hoor dit graag!
Hartelijke groet, Esther
Anthon
Esther, het zou natuurlijk ondoenlijk- en ook niet verstandig zijn- alle genoemde voedingssupplementen te gaan slikken. Volgens meest recente onderzoeken hebben de volgende substanties als werkzame therapeutica de meeste bewijskracht: omega-3-vetzuren, zink, vitamine B6, tryptofaan en magnesium. De hoogte van de doseringen van deze voedingsstoffen wordt medebepaald door leeftijd, eventueel medicijngebruik en een mogelijk ijzertekort (dat vaak ten grondslag ligt aan ADHD). Daarom is het altijd belangrijk – zeker bij kinderen- een orthomoleculair arts te raadplegen die in staat is eventuele tekorten op te sporen en aanvullende doseringen daarop af te stemmen. (zie http://www.mbog.nl)
gr. Anthon
M.
Hallo
mijn zoontje van 5 heeft concentratieproblemen waardoor hij heel snel afgeleid is. Zou dit door een magnesiumtekort kunnen komen?
mvg
M.
Anthon
M. Dat kan, maar dit zal in elk geval door een orthomoleculair therapeut of arts vastgesteld moeten worden. Kijk voor een uitgebreid antwoord op je vraag nog even naar mijn commentaar aan Esther – zie hierboven.
gr. Anthon
Carla
Mijn zoon van 17 jaar vertelde me vorige week dat hij niet meer kon slapen, dacht over zelfmoord en zichzelf waardeloos vind. In alle paniek (mijn paniek) met hem naar de huisarts en vervolgens GGD gegaan. Omdat Temazepam niet werkte kreeg hij Quetiapine voorgeschreven om hem in slaap te krijgen. Zowel mijn zoon als ik hadden onze bedenkingen over Quetiapine en het ligt nog in de kast. Ik ben echter heel eigenwijs begonnen met hem magnesium te geven samen met vitamine B en CBD olie. Gister heeft hij de hele dag geslapen en toen hij beneden kwam vertelde hij me dat hij zich minder vermoeid begint te voelen.
Kan het gewoon niet zo zijn dat onze voedingsmiddelen niet meer voldoende vitaminen en mineralen bevatten? En zouden we bij tekenen van depressie bij onze pubers niet eens eerst met voedingsupplementen moeten beginnen voordat we de zwaardere chemische middelen voorschrijven?
Anthon
Carla, helemaal waar, maar er kunnen zich (crisis)situaties voordoen die een tijdelijk gebruik van synthetische antidepressiva toch rechtvaardigen. Ik raad je daarom aan contact op te nemen met dr. Jolieka Regterschot. Zij is integraal psychiater (d.w.z. dat zij voorstander is van een gecombineerd gebruik van voeding(supplementen) en de verworvenheden uit de reguliere psychiatrie). Je kunt haar bereiken via integralepsychiatrie@lentis.nl Het is niet verstandig met de kwestie van je zoon een zelf gekozen route te varen. Het inwinnen van deskundig advies is in dit geval het allerbeste ! Zie verder mijn artikelen op deze site “Schapen tellen” en “Psychiatrie op dood spoor ?”
gr. Anthon
Sabrina
Hallo ik.heb een vraag over mijn zoon van 12. Hij heeft een lichte vorm van adhd en astma. Hij is altijd al zwakjes geweest en ik heb het idee dat zijn lichaam niet voldoende voeding opneemt. Hij is een fanatieke sporter en hooggevoelig. Ik heb al heel lang het gevoel dat hij iets tekort komt en mijn gevoel zegt magnesium. Zou ik niet bij hem mogen proberen of magnesium supplementen helpen? Bij mij heeft magnesium super goed geholpen. En ik voel altijd wanneer ik bepaalde periodes van stress heb dat ik het nodig heb als bijv mijn oog gaat trillen of als ik down word. En altijd na een paar dagen in dit geval metarelax tabletten is het weer over en voel ik mezelf stukken beter. Mijn gevoel zegt dat dit bij mijn zoon ook zou kunnen helpen. Is het verstandig om te proberen? Ik herken zo goed als alles in hem van wat ik ook altijd ervaar…alvast bedankt voor uw reactie
Anthon
Sabrina, dat is zeker de moeite van het proberen waard. Waarbij ik de aantekening maak dat daarbij rekening moet worden gehouden met een eventueel gebruik van reguliere medicijnen. Als je zoon die gebruikt is het verstandig om dat verder af te stemmen met de dokter. Overigens is het wijs om bij ADHD te streven naar een goede vetzuurbalans. Vooral omega-3 (vis) komt dan in beeld. Ook vitamine B6 en zink spelen een ondersteunende rol bij ADHD. All the best !
gr. Anthon
Bathseba Sanapo
Sinds een jaar is mijn 19 jarige zoon begonnen met spirulina shakes met kokos melk te drinken voor zijn acne,hij is een fanatieke sporter met ernstige ADHD, sinds 2 maanden slikt hij zink,magnesium citraat en B vitamines,hij eet verder gezond,geen beerkt voedsel,geen frisdrank weinig suiker.sinds 3 weken is hij rustig aan het worden,we weten niet wat wij meemaken als gezin,hij is niet meer luidruchtig hij schreeuwdt niet meer,en hij voelt zich heel rustig in zijn hoofd,hoord zichzelf denken,alleen 1 minpuntje is dat hij vooral tegen de avond,zich heeeel erg down voelt,hij mist de adrenaline waarschijnlijk?wij weten niet zo goed wat wij er mee aan moeten,afwachten tot het zich uitbalanceerd?
Anthon
Bathseba, je zou er inderdaad voor kunnen kiezen de ontwikkelingen bij je zoon eerst eens een paar maanden te observeren. De voedingsmaatregelen die hij heeft genomen zijn heel verstandig en komen inderdaad heel dicht bij het gebruikelijke orthomoleculaire behandelingsprotocol, afgezien van de spirulina en kokosmelk. Ik mis in de opsomming overigens de belangrijke omega-3-vetzuren. Eet hij per week wel een paar keer vette vis of gebruikt hij visoliecapsules ? Hoe dan ook, bezie de situatie een poosje en mocht er toch een terugval plaats vinden en het gevoel van down zijn houdt aan dan is een consult bij een orthomoleculair arts of therapeut wel zo verstandig.
gr. Anthon
Bathseba Sanapo
Bedankt! Gaan we zeker doen,ik dacht dat hij wel genoeg omega e 6 en 9 uit de spirulina binnen zou krijgen,maar misschien is een suplement erbij nog beter
Anthon
Bathseba, spirulina is een natuurproduct, waarbij de hoeveelheid nutriënten varieert door verschillen in oogsttijd, weersomstandigheden etc. Hoewel heel gezond (eiwitten !) zijn daardoor niet altijd de juiste gehaltes gestandaardiseerd aanwezig. Overigens had ik het over omega-3, NIET over omega 6 en 9 !
gr. Anthon
Camiel de Vries
Mijn zoontje van 6 jaar heeft last van onrustige benen en armen. Niet heel ernstig, hij noemt t wiebel benen. Ik herinner me dat magnesium dit probleem bij mij heeft opgelost. Zou ik hem ook magnesium kunnen geven en in welke dosis is dat goed?
Anthon
Camiel, er dient bij de aanduiding “onrustige benen” (wiebelbenen)natuurlijk wel onderscheid gemaakt te worden tussen het z.g. syndroom van Willis-Ekbom – zie mijn artikel “Kent u Dr. Willis en Dr. Ekbom?”- of een kind dat moeilijk stil kan zitten en neigt tot hyperactiviteit. In het eerste geval gaat het om een neurologisch probleem dat serieuze aandacht verdient door een (kinder)arts. Is er sprake van gewoon wat rusteloosheid dan kan een lage dosering van 50-100 mg magnesiumcitraat zeker geen kwaad. Zijn de “rusteloze benen”van je zoontje deel van een algeheel patroon van hyperactiviteit dan is een consult bij een orthomoleculair arts/therapeut zeker op zijn plaats. All the best !
gr. Anthon
Camiel de Vries
Dank je wel Anton, hij is niet hyperactief dus ik ga de aanbevolen dosering toepassen. Ik weet uit ervaring dat je niet snel overdoseert maar hoe lang is t aan te raden deze dosis in te nemen?
Anthon
Camiel, bij het suppleren van één mineraal – in dit geval magnesium- is het altijd verstandig om de delicate mineralenbalans in het lichaam (van je zoontje) niet te veel te verstoren. Het gebruik van magnesiumtabletten/capsules kun je echter zonder problemen een poos volhouden (een paar weken tot maanden bijv.) maar nog verstandiger is het om hem- als de rust in zijn benen en armen gestabiliseerd is -wat extra magnesiumrijk voedsel te laten eten. Nu kun je als je Google intypt op de vraag “In welk voedsel zit veel magnesium ?” een hele lange lijst als antwoord verwachten, maar daar staan dan weer zaken bij die ik minder geschikt acht om aan een 6-jarige te geven zoals noten (verslikken !) die veel magnesium bevatten. Je doet er dus goed aan een creatief gebruik van zo`n lijst te maken: bananen, cacao, peulvruchten etc.
gr. Anthon
Simply red
Goedendag,
Vorige week hebben wij te horen gekregen dat ons dochtertje van 6 jaar epilepsie heeft. Overdag zo’n 4 x absances per dag en snachts zwaardere aanvallen. Nu had ik gelezen dat magnesiumolie een positief effect kan hebben op epilepsie. Ik had nog een fles staan en sinds ik het geef, heeft ze geen enkele aanval gehad. Terwijl ze normaal elke dag aanvallen had.
Nu las ik dat het in combinatie met B6 en zink gegeven moet worden. Ik kan alleen nergens vinden welke hoeveelheid B6 en zink. Ik geef ook een multivitamine op natuurlijke basis deze bevat +- 0,3 mg B6 en 1,6 mg zink per aanbevolen dagdosering.
Wat kunt u mij aanbevelen?
Alvast bedankt.
Anthon
Beste “Simply Red”,
Bij een duidelijke diagnose van epilepsie past ons inziens geen enkele vorm van zelfmedicatie. Ik raad je aan voor je dochtertje een orthomoleculair arts te raadplegen die niet alleen de juiste dosering kan bepalen van de door jou genoemde voedingssupplementen, maar wellicht ook een z.g. ketogeen (op kokosolie gebaseerd) dieet voorschrijft. Dit voedingspatroon is van grote waarde gebleken bij de behandeling van kinderepilepsie, maar dient onder medisch toezicht te worden toegepast. Je kunt een ortho-arts vinden via de site van de Maatschappij ter Bevordering van Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG) . All the best !
gr. Anthon
Simply Red
Bedankt voor de reactie Anthon, toevallig staat hier morgen een afspraak bij een orthomoleculaire arts.
Bedankt voor uw advies
tanya
mijn zoon is 15 jaar. hij heeft exceem waarvoor hij medicatie neemt. daarnaast is hij een actieve jongen. door zijn freerun – sport en natuurlijk buiten de les om is hij hier ook dagelijks mee bezig. wat betreft het eten: eten we gezond(zover we gezond kunnen noiemen), vers gemaakt eten… zelfde uit een potje ofzo. natuurlijk drinkt hij graag fris en houdt van “junk-foot” zoals iedere tiener doet. nu wil hij magnesium citraat gaan innemen. rest mij de vraag of dit kwaad kan. ik zelf ben namelijk niet voor dit soort medicatie. ik probeer het zo natuurlijk mogelijk te houden.
Anthon
Tanya, allereerst is magnesiumcitraat geen medicatie (geneesmiddel) maar een nutriënt die van nature in verschillende voedingsmiddelen voorkomt (noten bijv.) En als je zoon van frisdrank houdt en junkfood eet (mogelijk één van de oorzaken van zijn eczeem !) dan hoeft hij nauwelijks iets van magnesiumcitraat te verwachten. Een dergelijke manier van eten kan niet met een voedingssupplement gecorrigeerd worden. Dus eerst de frisdrank en de junkfood vervangen door ECHT voedsel en dan kijken of magnesiumcitraat nodig is.
gr. Anthon
Yes
Goedenavond, mijn zoon is 15 jaar heeft adhd en slikt daar concerta 54 voor, omdat hij zich heel slecht kan concentreren en zn gedrag hem erg in de weg zit zonder medicatie, mag hij met die medicatie wel gewoon magnesium slikken? Alvast bedankt
Anthon
Yes, als je even mijn artikel (op deze site) “De Magnesiumdieven” aanklikt, dan kun je lezen dat Concerta ( methylfenidaat) een beruchte rover van magnesium is. Extra suppletie van een goed opneembare vorm, zoals magnesiumcitraat is dan zeker aan te bevelen.
gr. Anthon
Emma
Hallo, onze dochter heeft dwanggedachten en dwanghandelingen. Kan het zijn, dat hier ook een magnesiumtekort aan ten grondslag ligt? Ze is nog maar 9, maar ik ben eigenlijk al een beetje radeloos aan het worden.
Anthon-Hendrik de Bont
Emma voor zover mij bekend bestaat er geen oorzakelijk verband tussen een magnesiumtekort en dwanggedachten of dwanghandelingen, maar mogelijk zou magnesium wel een ruggensteuntje kunnen zijn bij de aanpak van een dergelijk probleem. Bij zogeheten obsessieve compulsieve stoornis (OCS), vroeger dwangneurose geheten, zijn soms goede resultaten geboekt door het gebruik van N-acetyl-L-cysteïne en valeriaan. Ik raad je echter aan niet zelf te gaan experimenteren, maar een consult aan te vragen bij een integraal werkend psychiater, die mogelijke oorzaken kan opsporen en behandelingen kan adviseren. In Nederland zijn op dit moment in elk geval twee specialisten die volgens het twee-sporenbeleid ( voeding en medicatie) werkzaam zijn, te weten dr. Jolieka Regterschot en dr. Rogier Koenders, beide werkzaam in het Centrum Integrale Psychiatrie in Groningen. Ik raad je aan daar je licht eens op te steken voor verder advies. All the best met je dochter !
gr. Anthon
Nannet
Mijn zoon van bijna 4 heeft gedragsproblemen die erg lijken op adhd. Zodanig dat hij straks niet direct naar school kan. Hij is nu op een behandelgroep. De vermoedelijke oorzaak is een chronisch hoog stressniveau. Ik wil eens proberen of magnesium alles een beetje makkelijker kan maken. Maar welke is geschikt voor kinderen en welke dosering?
Anthon-Hendrik de Bont
Nannet, allereerst is het verstandig de diagnose ADHD door een ter zake kundig arts te laten stellen voordat er een gericht advies kan worden gegeven. Als er werkelijk sprake is van ADHD dan zijn niet alleen magnesium(citraat), maar ook de omega-3 en 6 vetzuren van groot belang. Verder dient gekeken te worden naar een eventueel zink en ijzertekort en een mogelijk gebrek aan vitamine B6. Voeding speelt een belangrijke rol bij ADHD. Suikers en voedingsadditieven (kleur/smaakstoffen) dient zoveel mogelijk te worden vermeden. Daarnaast is het raadzaam om een voedselallergie uit te sluiten. Bij eventuele gedragsstoornissen verwijs ik voor medisch advies graag naar het Centrum Integrale Psychiatrie Groningen. (zie mijn commentaar hierboven aan Emma). Ik raad je dus aan eerst contact op te nemen met één van de daar werkende medici .
gr. Anthon
THAIS
Mijn zoontje van 9 jaar heeft migraine daar slikt hij nu propranolol 40 mg per dag voor.
Zou magnesium niet helpen?
Ben geen voorstander van deze medicatie.
Anthon-Hendrik de Bont
Thais, magnesium(citraat) is bij migraine zeker de moeite van het proberen waard. Overigens kunnen coezym Q10 en vitamine B2 de frequentie van migraineaanvallen ook helpen verminderen. Het is bij migraine natuurlijk altijd verstandig om eventuele oorzaken te achterhalen. In de praktijk wordt regelmatig bijvoorbeeld gezien dat voedselintoleranties een oorzaak kunnen zijn van migraine.
Voeding met een additief als E621 of een hoog tyraminegehalte, zoals oude kaas, sojaproducten en gerookte vis zijn berucht als triggers van migraine. Drinkt je zoontje genoeg water ? Gebruikt hij naast propranolol wellicht medicijnen die als bijwerking hoofdpijn veroorzaken ? Een consult bij een orthomoleculair arts/therapeut kan verhelderend werken om op deze vragen een antwoord te krijgen. Het beste met je zoontje !
gr. Anthon