Vitamine E vertraagt achteruitgang bij Alzheimer

MauriceW.Dysken,MD
Maurice W. Dysken had de leiding van het onderzoek waar een 40 tal wetenschappers aan meewerkten. Hij zou graag verder onderzoek doen met andere doses antioxidanten in combinatie met aerobe training.

Onlangs zijn de resultaten van een grootschalig Amerikaans onderzoek gepubliceerd naar het effect van hoge doses vitamine E bij patiënten met een nog milde vorm van Alzheimer. Hieruit blijkt dat vitamine E de functionele achteruitgang van de patiënten kan vertragen. Het medicament memantine had minder effect.

Het betrof een onderzoek onder 561 patiënten, gerecruteerd vanuit 14 ziekenhuizen,  die gemiddeld twee jaar en 4 maanden werden gevolgd. Allen gebruikten een  cholinesteraseremmer zoals donepezil, galantamine en rivastigmine. Zij werden in 4 groepen verdeeld. Een kwart kreeg 2000 ie vitamine E per dag (2 x daags 1000 ie  dl alfa tocoferyl acetaat). Groep 2 kreeg max. 20 mg memantine per dag. Groep 3 kreeg beiden en de laatste groep was de placebogroep. Het belangrijkste doel was het beoordelen van het functioneren van de patiënten. Dit werd met de hulp van de verzorgers gedaan. Het belangrijkste resultaat was dat de vitamine E de aftakeling met ongeveer 20% vertraagde. Dit komt overeen met 6 maanden langzamere aftakeling. Een effect dat vergelijkbaar is met cholinesteraseremmers. Vitamine E kan dus samen met deze medicijnen worden gebruikt.

De jaarlijkse sterfte was 7,3% in de vitamine E groep en 9,4% in de placebogroep maar dit verschil was niet statistisch significant. Er traden door de vitamine E geen nadelige bijwerkingen op.

Eerder onderzoek onder patiënten met bij aanvang een ernstiger vorm van Alzheimer had soortgelijke resultaten laten zien.

Effect of Vitamin E and Memantine on Functional Decline in Alzheimer Disease, The TEAM-AD VA Cooperative Randomized Trial; Maurice W. Dysken, MD., c.s.  JAMA. 2014;311(1):33-44

Gerelateerd: Vitamine E en Alzheimer   Antioxidanten bij Alzheimer; tegenvallende resultaten

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.