Mogelijk belangrijke rol van suiker bij borstkanker

Mina Bissell in jonger jaren

De destijds bekende Duitse wetenschapper nobelprijswinnaar Otto Warburg formuleerde in de jaren twintig van de vorige eeuw een theorie over het ontstaan van kanker waarin een belangrijke rol voor glucose was weggelegd.
” De belangrijkste oorzaak van kanker is de vervanging van de ademhaling van zuurstof in normale cellen door de fermentatie (glycolyse) van suiker ”
Zo vatte Warburg zijn hypothese samen. Een groep wetenschappers uit de VS en Japan meent belangrijke ontdekkingen te hebben gedaan die deze hypothese ondersteunen.

De vaststelling dat glycolyse van suiker gevolgd door fermentatie van melkzuur  de belangrijkste energiebron is van kankercellen in tegenstelling tot oxidatie van pyruvaat in de mitochondriën wordt het Warburg effect genoemd. Dit Warburg effect staat buiten kijf en dit fenomeen wordt gebruikt bij het stellen van een kankerdiagnose. De gangbare opinie is echter dat deze verandering in het metabolisme een gevolg en niet een oorzaak van kanker is. Enkele wetenschappers zijn altijd doorgegaan met onderzoek naar deze metabole aspecten van kanker. Zo ook Mina Bissell van de Berkeley Universiteit. Zij doet al 40 jaar onderzoek naar kanker aan deze topuniversiteit en kwam onlangs samen met Japanse onderzoekers met een opmerkelijk resultaat.
Het betreft weefselonderzoek met borstkankercellen. Men meent te hebben aangetoond dat door de glucoseopname van gezonde cellen te vergroten deze omgezet worden tot kankercellen of in ieder geval eigenschappen van kankercellen aannemen. Ook kon men kankerweefsel weer ‘normaliseren’ door de glucoseopname te saboteren terwijl dit geen effect had op normale cellen. Men deed dit alles met 3D celculturen, een verbetering op het petrischaaltje. Het laatstgenoemde effect ziet u hieronder.

Normale borstweefselcellen (S1) en borstkankercellen (T4-2) voor en nadat het glucosemetabolisme is gesaboteerd door 2-deoxy-D-glucose (2DG)
Normale borstweefselcellen (S1) en borstkankercellen (T4-2) voor en nadat het glucosemetabolisme is gesaboteerd door 2-deoxy-D-glucose (2DG)

Volgens Bissell en haar Japanse collega’s verklaren deze bevindingen het gegeven dat bij mensen met hoge bloedsuikerwaardes , zoals bij obesitas en diabetes, het risico op borstkanker groter is.  Ook denken zij dat dit verklaart waarom bepaalde bloedsuikerverlagende medicatie, met name metformine, het kankerrisico verlaagt en de levensduur verlengt.

Increased sugar uptake promotes oncogenesis via EPAC/RAP1 and O-GlcNAc pathways Yasuhito Onodera, Jin-Min Nam and Mina J. Bissell J Clin Invest. doi:10.1172/JCI63146.
Zie ook Science Daily

Gerelateerd: Puur, wit en dodelijk

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.