Advies van een apotheker

Gert-Schuitemaker“Mijn advies aan de minister-president is: stel zo snel mogelijk een ‘minister van voeding’ aan. Nu eens geen ministerie dat vrijwel uitsluitend waakt over de financiën, maar één dat waakt over de gezondheid van Nederlanders en voeding hierbij een centrale plaats geeft. Wellicht dat de gezondheidscrisis waarin Nederland zo onderhand verkeert, dan het hoofd kan worden geboden. Misschien kan hij dan ook eens de betekenis van voedingssupplementen voor de gezondheid op zijn waarde schatten. Want door Nederland beter te laten eten en voedingstekorten aan te vullen, kan op allerlei terreinen fiks bezuinigd worden, in de eerste plaats op medicijnen……” Zegt apotheker Gert Schuitemaker in zijn zojuist verschenen boek Gezond met voedingssupplementen, advies van een apotheker.

Ongebruikelijk advies ?
Is Schuitemaker afkerig van het gebruik van medicijnen? Beslist niet,  ze kunnen in acute gezondheidscrises van levensbelang zijn. Toch gelooft hij op goede gronden in de stelling “eerst voeding en voedingssupplementen, dan medicijnen om ziekten te voorkomen en gezond oud te worden”. In die mening weet hij zich gesteund door letterlijk duizenden wetenschappelijke onderzoeken. Want vitamines, mineralen zoals magnesium, omega 3-visvetzuren en antioxidanten zoals selenium horen in het lichaam thuis. Maar al te vaak worden tekorten aan deze voedingsstoffen onterecht met medicijnen behandeld. Voeding en voedingssupplementen vormen ook de basis van anti-aging maatregelen. Antioxidanten, co-enzym Q10, astaxanthine, alfaliponzuur en glucosamine hebben specifieke functies. Wat te doen tegen botontkalking, overgangsverschijnselen, gewrichtsklachten, gezichts en zelfs gehoorverlies ? Wat dit laatste betreft blijkt bijv. bij ouderen extra foliumzuur een goede dienst te bewijzen. Ook suppletie met co-enzym Q10 kan het gehoor verbeteren bij mensen die al aan gehoorverlies lijden. Dit kwam in 2010 aan het licht. De proefpersonen kregen gedurende dertig dagen 160 mg coënzym Q10. Voor en na de behandeling werd hun gehoor getest met behulp van audiometrie. Dit liet een significante verbetering zien van het gehoor. Bij het lezen van het prachtig uitgevoerde boek Gezond met voedingssupplementen, advies van een apotheker, zult u zich verbazen wat er op allerlei terreinen van de gezondheid mogelijk is zonder het gebruik van medicijnen !

Hoe het boek te lezen
Het boek is opgedeeld in negen hoofdstukken. Elk hoofdstuk kent thema’s, op telkens twee naast elkaar liggende pagina’s, zoals bijv. “Waarom voedingssupplementen ? “, “Vitamine C: eeuwig onderschat”, en “Arts heeft weinig met voeding”, waarin nog eens duidelijk wordt benadrukt dat het huidige medisch-academische onderwijs verworden is tot een systeem dat naadloos past in een roman van Franz Kafka. Het “systeem” heeft het namelijk gewonnen van de belangen van het individu.
Wist u overigens dat als elke Nederlander de juiste hoeveelheid vitamine D3 zou slikken dat een jaarlijkse besparing op de staatskas zou betekenen van 7 miljard euro? En dan gaat het alleen nog maar over één voedingsstof ! U kunt het boek natuurlijk gewoon lezen vanaf de eerste tot aan de laatste pagina, maar u kunt ook die onderwerpen kiezen die uw speciale interesse hebben, zoals – voor de sportbeoefenaars- “Met voedingssupplementen in topvorm” of -als u zojuist de veertig bent gepasseerd- “Anti-aging met voedingssupplementen”.

Waarom dit boek?
Gert Schuitemaker heeft al heel wat publicaties over voeding en voedingssupplementen op zijn naam staan. Waarom dan dit nieuwe boek? Omdat steeds duidelijker wordt dat voedingssupplementen gecombineerd met een mediterraan voedingspatroon het antwoord vormt op de vele gezondheidsproblemen van tegenwoordig. Dit wordt op heldere wijze in dit smaakvol uitgevoerde boek uiteengezet. Bijvoorbeeld aan de hand van de betekenis van de veranderde omstandigheden van vandaag de dag ten opzichte van vijftig jaar geleden. Het begrip “voedingssupplementen” is niet een onderwerp dat bij iedereen even gemakkelijk ligt. Officiële instanties zijn openlijk contra en een bezoek aan de huisarts levert op zijn best een gefronst gezicht op bij het aansnijden van het onderwerp. In dit nieuwe boek van Gert Schuitemaker wordt op prettige, duidelijke en vooral toegankelijke wijze het nut van het gebruik van voedingssupplementen uiteengezet. Zelfs de Bourgondiërs onder ons kunnen van dit boek iets leren. De informatie gaat vergezeld van prachtige foto’s, citaten van wetenschappers, artsen, topsporters en de ervaring van supplementgebruikers. Alles is in het werk gesteld om het hoe en waarom van vitamines, mineralen en antioxidanten te onderbouwen en te voorzien van wetenschappelijke bronnen. Feiten, visies, ervaringen en opinies worden op een rijtje gezet. En uiteraard bevat het boek vele praktische tips.
Van harte aanbevolen !

Gezond met voedingssupplementen, advies van een apotheker– dr. Gert Schuitemaker, 2013, www.ortho.nl
Gerelateerd: Suppletie ja of nee? Eerst voeding, dan medicijnen

Delen.

4 gedachten aan “Advies van een apotheker”

 1. Bij thuiskomst, terug van vakantie in Portugal, was het nieuwe boek van G.Schuitemaker Gezond met voedingssupplementen , er ook
  Het ziet er schitterend uit , en ga er morgen eens lekker voor zitten , om het te lezen!!

 2. Rineke, wat het boek m.i. uniek maakt t.o.v. andere orthomoleculaire literatuur is dat Gert korte metten maakt met het begrip “evidence based medicine”. Hij noemt dat “schoenmaat 40-geneeskunde”. Wat dit is en waar dit rigide en vooral volkomen onwetenschappelijke standpunt toe heeft geleid en kan leiden kun je lezen op de pagina’s 131- 134.
  Veel lees plezier !
  gr. Anthon

 3. voedingssupplementen (geen vis, kip/vogel of rund) die essentieel zijn voor vegetariërs of de juiste voeding, groeten op tafel?

 4. Jackie, voedingssupplementen die essentieel zijn voor vegetariërs zijn in elk geval vitamine B12 en omega-3 – vetzuren. Ik ga er dan van uit dat je het soort vegetariër bedoelt die ook geen vis eet. Zelf eet ik nooit vlees of vleesproducten, wel zuivel in de vorm van een weinig geitenkaas, eieren wat overvloediger en een aantal keren per week vette vis. Of je zuivel gebruikt weet ik niet, maar het is naast een mediterraan voedingspatroon – zie de artikelen daarover op deze site- wel goed om voldoende eiwitten te gebruiken, zeker met het stijgen der jaren.
  gr. Anthon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.