Een enzym dat betrokken is bij de stofwisseling van folaat (foliumzuur) methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR) werkt bij een aantal personen alleen goed als er ruim voldoende van een andere B-vitamine – riboflavine, oftewel B2, aanwezig is. Naar schatting 10% van de mensen behoort tot dit MTHFR 677TT genotype. Bij deze mensen verlaagt extra vitamine B2 het homocysteïnegehalte. Nu blijkt dat een kleine hoeveelheid riboflavine ook een gunstig effect heeft op de bloeddruk.
Men onderzocht 1427 mensen met hoge bloeddruk. Tot deze groep behoorden 157 personen met het bewuste genotype waarvan er 91 mee wilden doen aan verder onderzoek. Hoewel deze mensen bij aanvang al diverse bloeddrukverlagende medicijnen gebruikten was bij 60% de bloeddruk hoger dan 140/90. De helft kreeg, gedurende 16 weken, dagelijks 1,6 mg vitamine B2 (riboflavine) of placebo. In de groep die de vitamine gekregen had was de systolische bloeddruk na 16 weken gedaald met gemiddeld 5,6 mm.
Soortgelijk onderzoek uit 2004 en 2008 liet een sterkere daling van de bloeddruk zien. In 2008 daalde de systolische druk met gemiddeld 9,2 mm en de diastolische met 6 mm. Ook toen kregen alleen de personen met het bewuste genotype de vitamine B2 – ook 1,6 mg per dag. Destijds betrof het ernstiger zieke personen met vastgestelde cardiovasculaire aandoeningen.
Blood Pressure in Treated Hypertensive Individuals With the MTHFR 677TT Genotype Is Responsive to Intervention With Riboflavin: Findings of a Targeted Randomized Trial Hypertension Issue: Volume 61(6), June 2013, p 1302–1308
Riboflavin offers a targeted strategy for managing hypertension in patients with the MTHFR 677TT genotype: a 4-y follow-up. Am J Clin Nutr. 2012;95:766–772
Delen.
andre
Naast bewegen, afvallen, minder stress, meer kalium, calcium, magnesium, vit. C, knoflook, Q 10,blijkt ook selderij goed te zijn tegen hoge bloeddruk, naast veel andere groenten en fruit. De zoutinname dient men sterk te verminderen.
Anthon
Andre, dat zijn waardevolle adviezen. Wat je laatste opmerking betreft zijn niet alle wetenschappers eenduidig over zout als oorzaak van hoge bloeddruk. Zie mijn artikel “Is zout echt fout ?” Vermoedelijk speelt zout bij hypertensie alleen een kwalijke rol als er sprake is van een zekere natriumgevoeligheid of dat de kalium/natriumbalans uit het evenwicht is.
gr. Anthon