Leven in een draaimolen

lawaai-duizeligheid-hoofdpinJe denkt echt dat je doodgaat. Je voelt je hondsberoerd en kunt gewoon niet meer recht kijken. Zo beschreef iemand zichzelf die lijdt aan de ziekte van  Ménière . Een goede vriendin van ons zegt het zo: “Door Meniere heb ik persoonlijk (niet iedereen)  altijd veel lawaai in mijn hoofd, variërend van een “machinefabriek” tot en met een “Russisch Kozakkenkoor”, en dan 24 uur per etmaal. Dan weer gehoorverlies met daarentegen juist overgevoeligheid voor onverwachtse geluiden die vervormen. Een aanval kan altijd totaal onverwachts komen. Dan ben je binnen een seconde zo vreselijk duizelig (draaiduizelingen in de ergste vorm) dat je alleen maar kunt liggen zonder “grond of plafond” om je aan vast te houden. De aanvallen duren van een paar minuten tot wel acht uur, met daarbij soms braken en diarree. Mijn man staat mij in zo’n situatie op alle mogelijke manieren bij – hij heeft er ruime ervaring mee ! De meeste kans op aanvallen doen zich voor na drukte of emoties.”.

Wat is het ?
De medische wetenschap maakt bij Meniere onderscheid tussen het syndroom en de ziekte. Bij de ziekte van Meniere treden aanvalsgewijze duizelingen op met toenemende éénzijdige perceptiedoofheid, oorsuizen ( gerinkel van bellen in de oren- tinnitus) , en misselijkheid met braken. Bij het syndroom blijven gehoorverlies en oorsuizen in het algemeen achterwege. De Franse arts Prosper  Ménière  (1799-1862) was de eerste die de ziekte beschreef. Naar schatting lijden in Nederland tussen de acht tot tienduizend personen aan deze nare aandoening.

Prosper Menière

Hoewel de oorzaak onbekend is, denken sommige wetenschappers dat Meniere te maken heeft met een excessieve zwelling van de kleine met vloeistof gevulde kamertjes van het binnenoor, in wetenschappelijk termen omschreven als hydrops endolymphaticus. Door toenemende druk of andere verstoringen in het binnenoor kunnen inderdaad periodieke aanvallen van duizeligheid [vertigo] ontstaan. Die aanvallen duren soms tien minuten, dan weer enkele uren. Ze gaan gepaard met misselijkheid, overmatig transpireren, soms met braken en het gevoel door een sterke arm tegen de grond te worden gedrukt. Dat evenwichtsverlies kan na een Meniere-aanval nog dagen aanhouden. Andere geleerden menen dat de oorzaak van Meniere moet worden gezocht in een onvolledige bloedtoevoer – door vernauwde aders- naar de hersenen. Allergieën, consumptie van  alcohol, cafeïnehoudende dranken, suikerrijke producten en overmatig gebruik van zout, maar ook stress, luchtdrukveranderingen [ “er is ander weer op komst”] visuele overprikkeling, blootstelling aan een overmaat aan geluid, krampen van de bloedvaten in het binnenoor kunnen een aanval van Meniere triggeren. Sommige medicijnen, roken en het zogeheten syndroom van Costen [temporomandibulair syndroom] zitten als mogelijke oorzaak ook in het verdachtenbankje.

Meniere komt hoofdzakelijk voor bij volwassenen- bij mannen vaker dan bij vrouwen- en meestal  in de leeftijd van 30 tot 60 jaar. Voor veel patiënten is Meniere een struikrover die op onverwachtse momenten te voorschijn springt, en dan weer een tijdje wegblijft.  Voor anderen betekent het dagelijks leven met een overdaad aan lawaai in het hoofd, afgewisseld met complete doofheid en een chronische evenwichtsstoornis.

Nutritionele aanpak
voedingDe ziekte van Meniere is niet te genezen. De nutritionele geneeskunde kan wel handvatten aanreiken die enige verlichting voor de patiënt betekenen. Sommige artsen adviseren daarom een eiwitrijk voedingspatroon en de inname van zo weinig mogelijk [geraffineerde] koolhydraten. Meniere-patiënten blijken in het algemeen hoge insulineconcentraties in hun bloed te hebben, die een optimale bloedtoevoer in de weg staan. Probeer eens twee weken een laag-glycemisch dieet en zie wat dit met u doet, zeggen die dokters. Als de klachten verminderen, blijf dan bij dit eetpatroon. Verminder drastisch uw zoutgebruik. Onder normale omstandigheden heeft het lichaam ongeveer 2 gram zout per dag nodig; de meeste mensen krijgen dagelijks 10 gram binnen ! Door minder zout te gebruiken neemt de hoeveelheid vocht in het binnenoor af en wordt de druk op de zenuwuiteinden minder. Dit kan positief werken op het gehoor en het evenwicht. Eet geen of zo weinig mogelijk dierlijke vetten- zie mijn artikel “Cool vet-vet cool“, en gefrituurd voedsel en vermijd voedingsadditieven, zoals mononatriumglutamaat [ E621 / Ve-tsin]  dat helaas aan duizenden levensmiddelen wordt toegevoegd zoals pakjes soep, chips, kant-en-klaarmaaltijden, dieetproducten etc. Het staat bekend als neuro-toxisch en heeft het vermogen om bij veelvuldig en langdurig gebruik de neuronen in de hersenen aan te tasten. Laat alcoholische versnaperingen staan en zet ook een ferme streep onder het gebruik van alle suikerrijke producten. Cafeïnehoudende voedingsmiddelen [koffie, cola ] kunnen het zenuwgestel in negatieve zin flink prikkelen; liever niet gebruiken.En als u rookt, stop er dan vandaag nog mee. U zult merken dat uw bloedcirculatie er met sprongen op vooruitgaat- evenals uw algehele lichamelijke  en mentale conditie. Geen voedingsadviezen maar wel belangrijk zijn een goed stressmanagement, waarbij voldoende plaats is voor rust en ontspanning. Een dagelijkse wandeling – bij voorkeur in een natuurlijke omgeving- zorgt niet alleen voor de nodige ontspanning, maar ook voor een betere doorbloeding.

Voedingssupplementen
Bij patiënten met de ziekte van Meniere wordt steeds een matig tot ernstig tekort van het mineraal mangaan gezien. Aanvulling daarvan is dan ook dringend gewenst. Vitaminen uit het B-complex zijn eveneens belangrijk voor een goede hersenfunctie, werken stressverlagend en zenuwversterkend. Chroompicolinaat helpt bij het in stand houden van een goede bloedsuikerspiegel- die bij Meniere-patiënten meestal te hoog is. Co-enzym Q10 stimuleert de bloedsomloop en het immuunsysteem. Een [orthomoleculair] vervaardigd Multi-mineralencomplex is in alle gevallen van lichamelijke of mentale klachten nuttig. Vitamine C- bij voorkeur in de vorm van ascorbylpalmitaat die de bloedhersenbarriere kan passeren- geeft algehele ondersteuning, bestrijdt vrije radicalen en ontgift. Magnesium  gaat duizelingen tegen. Gingko Biloba is een voortreffelijk product om de bloedcirculatie in de hersenen te stimuleren. Voor de juiste doseringen kunt u het beste terecht bij een orthomoleculair arts of therapeut. Die is ook in staat om uw individuele situatie te beoordelen en de voedingsupplementen af te stemmen op de eventuele reguliere medicatie die u volgt.

Reguliere medicatie
Volgens de samenstellers van het Farmacotherapeutisch Kompas [editie 2013] ontbreekt tot nog toe een goede medicamenteuze behandeling van Meniere. Bij een proef is toepassing van bètahistine beperkt tot het syndroom van Meniere en er dient regelmatig te worden nagegaan of voortzetting nog wenselijk is. Volgens hen is er onvoldoende bewijs voor de effectiviteit van bètahistine, hoewel een aantal patiënten zeggen er baat bij te hebben. Bètahistine is een zogeheten vertigo-middel dat bij draaiduizeligheid wordt toegepast.  In dat rijtje passen ook piracetam en flunarizine.  Cinnarizine dat eveneens bij Meniere wordt voorgeschreven hoort thuis in de familie der antihistaminica. Om misselijkheid te bestrijden bewijst domperidon soms goede diensten. Overigens doet gember dat ook….

Wie van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van Meniere op de hoogte wil blijven kan van tijd tot tijd de site van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden bezoeken- www.nvvs.nl

Literatuur:
Prescription for Nutritional Healing– Phyllis A. Balch, CNC- 2010 Penquin Books, England

Gerelateerd: Gingko Biloba bij Tinnitus

Delen.

10 gedachten aan “Leven in een draaimolen”

 1. Waar komt het getal van 8-10.000 patiënten met de ziekte Meniere in NL vandaan? Incidentie cijfers wisselen sterk in de literatuur, maar zijn meestal lager terwijl ik ook denk dat het vaker voorkomt. Ik ben benieuwd…

 2. Dit is een schatting van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (www.nvvs.nl), de organisatie die de belangen behartigt van mensen met de ziekte en-of het syndroom van Meniere.
  Zulke cijfers fluctueren natuurlijk en op dit moment schatten zij het aantal op 8000-15.000.
  De moeilijkheid bij dergelijke getallen is altijd: is er sprake van de ziekte of het syndroom en: stelt de arts de juiste diagnose, en zo ja komen die cijfers op de juiste plaats. Het zouden er zoals u zegt inderdaad dus (veel) meer kunnen zijn.

 3. Sorry, maar wat mag/kan je dan nog wel eten?
  Wat ik te horen krijg is: geen zout, geen kaliumrijke producten (dus ook geen noten), geen soya, geen suikers, geen koolhydraten, geen lactose.
  Dan blijft alleen vis over. Dieet van vis. Lekker bij het ontbijt…

 4. Iris, bij Meniere is het met voeding een kwestie van passen en meten. De voedingsadviezen die ik gegeven heb zijn van algemene aard. De een is gevoelig voor dit, de ander voor dat. Houdt de grote lijnen aan en kijk even hoe bepaalde voedingsmiddelen persoonlijk bij je uitwerken. Ik citeer nog even dr. Kamsteeg (”Eetwaar is eetbaar” pag.67-68 ) :

  ” Bij ongeveer een derde van de patienten wordt de ziekte veroorzaakt door een voedsel – of een histamine-overgevoeligheid. Voedingsmiddelen waardoor de ziekte van Meniere wordt veroorzaakt zijn melk, eieren, rundvlees, varkensvlees, tarwe, spinazie, pruimen, peren, wijn en wijnazijn”.

  Voor een verbod op noten en of ander kaliumrijk fruit dat buiten de opsomming van Kamsteeg valt zie ik geen directe reden. Ze verlagen juist de bloeddruk. Voor soja is het oppassen- zie mijn artikel ”To soy or not to soy”

  Een matig gebruik is te proberen. Kom je er niet uit dan is een consult bij een gekwalificeerd orthomoleculair arts of therapeut zeker aan te bevelen ( http://www.mbog.nl )

 5. Is er ’n verband tussen H.S.P. en Meniere ? Komt t misschien ook door ’t ontzettende lawaai waarin we nu leven? Verkeer, mega boxen in auto’s, knetterende brommers, te harde muziek, buren die nonstop klussen,stressmensen die te vaak toeteren, bewegende camera op iedere tv zender , vroeger filmde men vanuit een standvast punt, ook teveel shoots ; iedere 3 seconden ’n ander onderwerp, vliegtuigen,treinen. Allemaal onnatuurlijke factoren. Je merkt t vaak niet maar de wereld is één grote bonte kermis geworden. Erin geslopen. Waar is nu nog rust in deze wereld ? Dit alles in combinatie met te veel foute koolhydraten die je ook nog hyper maken, tel uit….

 6. Kimberley, ik ga er voor het gemak even vanuit dat je met H.S.P. het menstype bedoelt dat als ”highly sensitive person” wordt omschreven en niet de ziekte Henoch-Schonlein Purpura (HSP) waarbij de kleine bloedvaten gaan ontsteken en lekken.
  Inderdaad is de wereld een luidruchtige en stevig ronddraaiende ”kermisattractie” geworden, waarbij stressoren een rol spelen, die in de levens van onze (over)grootouders volkomen onbekend waren. De ondergang van de TITANIC en het uitbreken van Wereldoorlog nummer 1 waren aan het begin van de 20ste eeuw vermoedelijk de grootste rampen die zij hebben meegemaakt. Wij zien er dagelijks in het Journaal zo’n 5 tot 10 per dag of lezen er in de krant over. En dat laat een gevoelig mens niet onberoerd. Maar Meniere is, zoals je in de beschrijving kunt lezen toch iets anders, hoewel een aantal verschijnselen sterk op elkaar kunnen lijken. Verder hebben Adriaan en ik op deze site meermalen geschreven over matige tot ernstige voedingstekorten onder grote bevolkingsgroepen en trekken wij in onze artikelen ten strijde tegen de ”junkfood” mentaliteit, waardoor zelfs bij kleine kinderen al vroeg allerlei mentale problemen kunnen opduiken. (zie bijvoorbeeld mijn artikel ”Heeft uw kind een magnesiumtekort ?”) Dus wij hebben als voedingsvoorlichters in deze wereld nog wel wat werk te verrichten….
  Heb ik daarmee je vraag/opmerking voldoende beantwoord ?
  gr. Anthon

 7. Hoor je vaker dat Meniere en suiker samen gaat? 2 familieleden van mij hebben dat inmiddels allebei. Dat kan toch geen toeval meer zijn, of is Meniere ook erfelijk?

 8. Nicky, wij vernemen vaker dat een hoog bloedsuikergehalte bij sommige Menierepatiënten een aanval kan triggeren. Dat is de reden waarom door een aantal artsen en therapeuten wordt aangeraden een laag-glycemisch voedingspatroon te volgen. Er zijn families bekend waarin bij verschillende generaties mensen met Meniere worden gevonden. Er zijn ook families beschreven met chromosoomafwijkingen, bijv. van chromosoom 14. De familieleden met die chromosoomafwijking hebben symptomen die overeen komen met klachten die personen met Meniere hebben. Er wordt daarom gedacht dat mensen met de ziekte van Meniere in aanleg een afwijking hebben in het binnenoor dat hen gevoeliger maakt om Meniereklachten te ontwikkelen. zie voor verdere informatie http://www.nvvs.nl
  gr. Anthon

 9. Beste Anthon, ik lees dit artikel en alle reacties nogmaals, en zie dat ik U destijds helemaal niet bedankt heb voor het nuttige advies. Excuses. En dus beter laat dan nooit, bij deze, bedankt. Achteraf bleek het een samenloop van omstandigheden; tig operaties , paar keer burnout,paar keer te laag cortisol en te laag uitgeput DHEA(prasteron),paar keer door artsen onverklaarbare suikerpieken–ik vermoed de superstress– en die HSP natuurlijk(ja,de hi sensitive , m’n levenlang “dolle pret”) Na nog een aantal operaties ben ik er God zij dank redelijk vanaf gekomen. De duizeligheid en migraine die weer de kop op steekt is door uitputting, ik wil m’n leven steeds inhalen, maar dat kan natuurlijk niet. Hartelijke groeten,kimberley.

 10. Hoi ik ben de meeste dagen ziek, erg veel last van ménière, draaierig, zwevend ,licht in het hoofd , duizelig, zit er al ruim ruim 9 jaar mee ben al in alle ziekenhuizen van Utrecht tot Amersfoort Harderwijk Apeldoorn en Ede,, voedsel keten geprobeerd maar niets help de ene dag voel je 100% en de andere dag voel je weer erg ziek ,, weet zo langzamerhand ook niet meer wat ik er mee aan moet ,,
  Als iemand hier tips voor heeft erg graag ,,,,

  M V GJ Hendriksen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.