Site pictogram vita-info.nl

Minder sterfte borstkanker door multi-vitamines-mineralen?

Mogelijk kunnen  multivitaminen en mineralen vrouwen van middelbare leeftijd en ouder helpen het risico om aan borstkanker te overlijden verkleinen.

Als onderdeel van een grootschalig Amerikaans bevolkingsonderzoek – The Women’s Health Initiative – werd een analyse uitgevoerd naar een relatie tussen het gebruik van multi vitamines en mineralen en de borstkankersterfte onder vrouwen van na de overgang. Het onderzoek telde 161 608 deelnemende postmenopauzale dames van 50-79 jaar die vanaf 1993 vanuit 40 gezondheidscentra in de VS jarenlang waren gevolgd. Dr.  Sylvia Wassertheil-Smoller en haar team isoleerden uit de data 7728 vrouwen bij wie na aanvang van het onderzoek agressieve borstkanker was vastgesteld.  Het bleek dat bij deze mensen  de sterfte onder gebruikers (38%) van multi-vitaminen en mineralen 30% lager was dan bij de vrouwen met agressieve borstkanker die geen multi-vitamines en mineralen gebruikten. Een dergelijk analyse bewijst geen oorzakelijk verband maar slechts een correlatie.

Sylvia Wassertheil-Smoller, Ph.D Albert Einstein College of Medicine, Yeshiva University

Maar omdat ook na correctie van diverse mogelijke verstorende factoren (confounders) zoals roken, alcoholgebruik, gewicht, leeftijd, diabetes, genoten onderwijsniveau en etniciteit het verband overeind bleef stelt mevrouw Wassertheil-Smoller dat

“dit ons vertrouwen sterkt dat er een echt oorzakelijk verband is en multi-vitamines en mineralensupplementen oudere vrouwen helpen agressieve borstkanker te overleven”

D.m.v. dubbelblind onderzoek kan echter alleen worden vastgesteld of dit werkelijk het geval is. Ook willen we benadrukken dat dit niets zegt over borstkanker  bij jongere vrouwen .

Multivitamin and mineral use and breast cancer mortality in older women with invasive breast cancer in the women’s health initiative.
Wassertheil-Smoller S, c.s. Breast Cancer Res Treat. 2013 Oct 9.
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131009105751.htm

 

Delen.

Mobiele versie afsluiten