OERsterk!

“Het idealistische streven naar zelfregulering door burgers werkt niet in de dagelijkse praktijk. De zorguitgaven spreken voor zich. In  de gezondheidszorg gaan ieder jaar tientallen miljarden euro’s om.Volgens het CBS lagen de zorgkosten in 2010 66% hoger dan in 2001. Deze kosten worden aan ziekte uitgegeven. Informatie over preventie en het behoud van  gezondheid kan op de lange termijn deze ontwikkeling kantelen. Om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden is het noodzakelijk om een andere koers te varen. Ik vind dat kennis over voeding en gezondheid in het (basis)onderwijs thuishoort. Op de lange termijn begint het verlagen van de zorguitgaven hier. De echte gezondheidsrevolutie start niet in Den Haag, maar in jouw huis en keuken”
Aan het woord is dr. Richard de Leth, en zijn opvatting over ziekte en gezondheid zijn mij uit het hart gegrepen. Richard de Leth is een enthousiaste jonge dokter [1982], afgestudeerd aan de VU in Amsterdam. In de medische praktijk van alle dag zag hij dat veel medicijnen de patiënten niet genezen.Hij keek daarom verder “dan zijn schoolse wijsheid hem had bijgebracht” [Shakespeare]. Waarom kwamen er vroeger geen moderne ziektes voor ? Waarom schrijft de huisarts geen broccoli voor ? Moeten we wachten tot ons lijf iets mankeert of kunnen we zorgen dat we niet ziek worden ? Om de antwoorden op die vragen te vinden specialiseerde Richard zich na zijn artsexamen in orthomoleculaire geneeskunde en de psycho-neuro-immunologie. Tevens verdiepte hij zich in voeding, kinesiologie, psychologie, fytotherapie en de oosterse geneeskunst. De resultaten van deze onderzoekstocht zijn vastgelegd in zijn aantrekkelijk geschreven boek “OERsterk”.

Het boek vertelt hoe we onze gezondheid kunnen behouden en verbeteren. Aan de hand van vragen, uitleg en zelfscorelijsten word je gestimuleerd om je eigen gezondheidsstaat in kaart te brengen. Daarnaast wordt de invloed van de psyche, voeding, beweging en ontspanning op onze gezondheid duidelijk. De Leth maakt een onderscheid in voeding die afbreekt en voeding die opbouwt. Welke voedingsproducten zijn schadelijk en waarom ?

Holistische visie
Bij het beantwoorden van die vragen weet Richard een brug te slaan tussen de westerse geneeskunde en de oosterse geneeskunst, een holistische aanpak dus waar de patiënt het beste bij gebaat is. Hij vindt behandelen zonder deze visie gevaarlijk. Volgens hem is iedere interventie die je als arts of therapeut doet van invloed op het geheel. Het is niet mogelijk om alleen de lever te behandelen, zonder het bindweefsel, de hersenen en de darmen te beïnvloeden. De verbondenheid heeft verregaande consequenties. Dat zie je terug in de bijwerkingen van medicijnen. “Bij een patiënt met eczeem op de handrug heeft een dermatoloog theoretisch genoeg aan een rond gat in zijn deur waardoor de arm kan worden gestoken. Deze huidarts is in de huidafwijking geïnteresseerd, niet in de mens die er aan vastzit. Hij behandelt de huidklacht, niet de gehele mens. Het is de beperking van een reductionistische visie. Een mens is niet te herleiden tot een stuk huid. Dit laatste laat mij de noodzaak en de kracht zien van een holistische, integrale aanpak” [pag.27]

Het zit in mijn genen= GE(n)EN excuus
Dokter de Leth vindt het al te gemakkelijk om de genen van allerlei medische narigheid de schuld te geven. Met deze opvatting begeeft hij zich op het terrein van de epigenetica, de wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van omgevingsfactoren op het ontstaan van ziekten. Volgens hem- en een groeiend aantal wetenschappers- worden de genen wat al te vlot beschuldigd van kwade praktijken, terwijl leefstijl en voedingspatroon de uiteindelijke boosdoeners zijn. “De genen vormen het geweer”, zegt Richard, “de omgeving haalt wel of niet de trekker over. 95% van de ziektes zijn verworven (epigenetisch), terwijl al het onderzoeksgeld naar genetische ziekten gaat. De genen  de schuld van ziekte geven is de verantwoordelijkheid buiten je plaatsen. Onze genen vormen geen noodlot waaraan we zijn overgeleverd. Deze overtuiging maakt je tot slachtoffer en passief. Kennis van de epigenetica nodigt je uit om een actieve houding aan te nemen en bestuurder van je eigen leven en gezondheid te worden. Genen vormen een magazijn waarin alle gereedschappen liggen opgeslagen. Sommige gereedschappen kunnen afbreken en met andere kunnen we opbouwen. Dit is afhankelijk van de vraag aan de balie……Alles wat je eet, doet en denkt beïnvloedt je genen. Jij leidt en je genen volgen”.[pag 66]

Kwalijke mythe
“Veel mensen krijgen nog iedere dag van hun (huis)arts te horen dat de hedendaagse voeding en gevarieerd eten de behoefte aan vitaminen en minderalen voldoende afdekt. Suppletie van vitaminen en mineralen is volgens hen niet nodig. Artsen hebben weinig of geen verstand van voeding. Ik nodig iedere arts die dit verkondigt uit om een onderzoek te tonen die deze uitspraak onderbouwt. Het is een kwalijke mythe. Het gevolg is dat veel mensen met tekorten leven. Met de hedendaagse voeding is het onmogelijk om optimale concentraties aan vitaminen en mineralen  binnen te krijgen. Het is wel mogelijk om minimale concentraties binnen  te krijgen om gebreksziekten te voorkomen. Gevarieerd eten dekt de optimale behoefte aan essentiële vitaminen en mineralen niet af….. In 2007 schreven de onderzoekers Jaap Hanekamp en Aalt Bast in het tijdschrift Voeding Nu: “Uit onderzoek wordt in toenemende mate duidelijk dat op lange termijn schade kan ontstaan als gevolg van relatief beperkt gebrek aan essentiële micronutriënten als vitaminen en mineralen. Schade aan het DNA, waarvan de gevolgen op de korte termijn onzichtbaar blijven, kan op lange termijn leiden tot tal van ziekten zoals kanker, hart en vaatziekten en kan ook de veroudering versnellen. De inschatting is dat de nu gehanteerde ADH’s [= aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ] voor micronutriënten niet afdoende zijn om de langetermijnschade te beperken” ” [pag 124,125].

Bravo Richard !

Belangenverstrengeling
Een ander sterk punt in het boek “OERsterk” is dat De Leth de vinger op gevoelige maatschappelijke misstanden durft te leggen.
Het voedingscentrum, u weet wel de staatsinstelling die “waakt” over onze gezondheid, ontvangt van de Universiteit van Wageningen als resultaat van wetenschappelijk onderzoek richtlijnen over voeding. Maar de meeste onderzoeken in Wageningen worden door Unilever gesubsidieerd [ ! ]. Maar zo gaan in de praktijk verschillende belangen door elkaar heen lopen. Een instituut als het voedingscentrum zou volledig onafhankelijk moeten zijn. Wetenschappelijk onderzoek en onderwijs van Het Voedingscentrum wordt nu onder andere gefinancierd [sponsoren] door Ahold, H.J. Heinz BV, Kellogs Benelux, LU General Biscuits, Sara Lee/Douwe Egberts Research, Smith Food Group BV, Unilever Health Institute, Productschap Tuinbouw en Productschap Margarine, Vetten en Oliën.
Volksgezondheid en geld gaan slecht samen. Waar blijft dan de onafhankelijkheid? 1

Conclusie

Richard de Leth is bijzonder negatief over koffie. Eén van de details waarover zowel ik als Adriaan met de auteur van mening verschillen. Bakkie troost is geen koppie gif.

Het boek is met veel warmte, maar vooral met liefde voor de medemens geschreven, en dat doet goed. Voor hen die de verantwoording voor hun gezondheid [nu eindelijk eens ] in eigen hand durven nemen en niet alles aan de dokter willen overlaten, heeft OERsterk heel veel te bieden. De [orthomoleculaire] gezondheidsprofessional zal er echter weinig nieuws in vinden.  En zoals prof. Leo Pruimboom- klinisch psychoneuroimmunoloog-in zijn nawoord schrijft zijn “sommige opinies in het boek voor discussie vatbaar”. Een punt van kritiek van mijn kant is dat Richard teveel zaken vanuit het Darwinistische evolutiemodel wil verklaren -“achter alles in ons lichaam en geest zit een evolutionaire oorsprong” en “kijken naar gezondheid en ziekte kan niet zonder dit evolutionaire kader” en “de wetenschap toont aan dat de eerste mens (oermens) in Afrika is ontstaan”. Maar er zijn ook andere verklaringsmodellen mogelijk, zoals die bijvoorbeeld zijn beschreven in de literatuur van prof.dr. A.E.Wilder Smith – “Die Naturwissenschaften kennen keine Evolution- Empirische und Theoretische Einwände gegen die Evolutionstheorie” of “Darwin’s Black Box” van prof. dr. Michael Behe.

Het verbod op het eten van granen en peulvruchten gaat mij wat te ver, te meer daar vooral biologisch gekweekte peulvruchten vanwege het gehalte aan proteaseremmers een belangrijk onderdeel vormen bij de niet-toxische tumortherapie. Maar zoals prof. Pruimboom zegt: “dit boek lezen, kritisch met de informatie omgaan en dan eruit filteren wat u belangrijk vindt is de meest normale gang van zaken binnen wat voor bevolkingsgroep ook” Ik stem daar van harte mee in !

1) Het Voedingscentrum beweert momenteel geen donaties van deze bedrijven meer te ontvangen
OERsterk – vijfde druk, oktober 2013, drs. Richard de Leth- www.oersterk.nu

Gerelateerd:  Het Paleodieet

Delen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.