Meer polyfenolen, minder sterfte

Een Italiaans bevolkingsonderzoek laat een verband zien tussen een dieet met veel polyfenolen en een vermindering van sterfte.  Een groep ouderen verdeelde men in drie groepen, naar gelang hun dagelijkse geschatte inname van polyfenolen. De sterfte in de groep met de hoogste inname bleek na 12 jaar 30% lager te zijn dan in de groep met de laagste inname.

F1.large

Polyfenolen zijn plantaardige stoffen – tanninen, ligninen, stilbenes en flavonoïden – met ontstekingsremmende, anti-carcinogene en/of bloeddrukverlagende eigenschappen.Bessen, groene thee, koffie, wijn, olijfolie, cacao en vele kruiden zoals geelwortel (kurkuma), rozemarijn, oregano, kruidnagel en tijm zijn belangrijke bronnen van polyfenolen. Het Italiaanse onderzoek was een onderdeel van de grote InChianti studie.  Bij 807 inwoners van Toscane van 65 jaar en ouder werd in 2000 de polyfenolinname bepaald door urineanalyse (TUP) en door schatting van het gehalte in de voeding volgens de ingevulde vragenlijsten (TDP) . In de loop van 12 jaar stierven 274 deelnemers. Na correctie van mogelijke verstorende factoren (leeftijd, sekse, opleiding, BMI, alcoholinname, roken, nierfunctie, lichaamsbeweging en chronische aandoeningen) bleek dat volgens de TUP analyse bij de mensen bij wie in 2000 de  dagelijkse polyfenolinname naar schatting meer dan 645 mg was de sterfte 30% lager was dan in de groep die minder dan 509 mg polyfenolen per dag binnenkreeg. De onderzoeksgroep was bij deze getallen mooi in drie gelijke groepen verdeeld.

Volgens het polyfenolgehalte van de voeding zoals die op de vragenlijsten was ingevuld was er geen verband. Dit duidt er volgens de wetenschappers op dat de antwoorden op de vragenlijsten niet zo betrouwbaar zijn en en de kennis over het polyfenolgehalte van veel voedingsmiddelen te wensen overlaat. Ook kan de biologische beschikbaarheid  – de opname in het lichaam – sterk variëren.    De auteurs hebben geen twijfels over de betrouwbaarheid van de urinetest die zij zelf mee hebben helpen ontwikkelen. Dit is voor ons echter moeilijk te beoordelen.

Het percentage van 30% geringere sterfte is opmerkelijk  groot gezien het feit dat de verschillen in inname van polyfenolen in de onderzoeksgroep niet zo groot waren. Interessant zal zijn om te bestuderen of de verschillen in sterfte groter zijn bij grotere verschillen in inname van polyfenolen.

High Concentrations of a Urinary Biomarker of Polyphenol Intake Are Associated with Decreased Mortality in Older Adults.

Raúl Zamora Ros c.s.. J. Nutr. September 1, 2013 vol. 143 no. 9 1445-1450

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.